sq1gpw Napisano 14 Październik 2005 Autor Napisano 14 Październik 2005 Prosze o informacje od znających się na temacie czy to jest zapalnik i jezeli tak to w jakim rodzaju uzbrojenia stosowny??? Dziekuje !!!!!
sq1gpw Napisano 14 Październik 2005 Autor Napisano 14 Październik 2005 Prosze o informacje od znających się na temacie czy to jest zapalnik i jezeli tak to w jakim rodzaju uzbrojenia stosowny??? Dziekuje !!!!!
the_tuna Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 niech zgadne wykopany na wyspie sobieszewskiej???
militarnik Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 ja tylko mogę potwierdzić że to jest zapalnik - ale nie wiem z czego
sq1gpw Napisano 14 Październik 2005 Autor Napisano 14 Październik 2005 witam widze ze koledzy zainteresowani. Dziekuje za odpowiedzi. Wykopany w rejonie trasy nr 1, na wylocie z Torunia.
the_tuna Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 słyszałem teorie że jest to podobno jakiś polski lub francuski zapalnik możdzieżowy???ale ile w tym prawdy to sam nie wiem...może jacyś znawcy polskiego uzbrojenia cos poradzą....
panzerhrabia Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 witam jest to francuski zaplanik uzywany przez nasze wojsko tez, jest to zaplnik czasowy , nakłuwało sie te dziurki w zalezności od czasu po jakim miała nastapic detonacja...uzywane były pociskach 75mm , 105mmm, 100mmm w tych były na 100% chociaż innych zapalinków też używano, wydaje mi sie że raczej w całej artylerii pow 75mm były używane , ciekawi mnie tylko czy tez były używane w mozdzieżu sztokesa 82mmm??? bo jak narazie nie spotkałem Sztokesa z takim zapalnikiem....pozdrawiam panzerhrabia
sq1gpw Napisano 14 Październik 2005 Autor Napisano 14 Październik 2005 W tym samym rejonie wykopalem tydzien temu coś takiego, stan w miarę, tylko pokrzywione troche co widać na zdjęciu. Toruń jak wiadomo był oddany bez większych walk, ale rejon w którym to znalazłem obfituje w wiele odłamków, oraz tego typu zapalników.
sq1gpw Napisano 14 Październik 2005 Autor Napisano 14 Październik 2005 To znajdujemy także obok zapalników...
militarnik Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 wygląda jak podziurawiona łuska - daj zdjęcie z góry i z dołu
pik78 Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Tak to zapalnik artyleryjski Francuski albo Polski ktore były podobnej konstrukcji do francuskich strona z wykazem 1 wojennych franc zap jest pare modeli podonych do twego ale ja sie sklaniam do tego ze to jakis Polski zap.http://spaghetti-wars.de/gal.f.kopf1.htmpozdro Tomi P.
sq1gpw Napisano 14 Październik 2005 Autor Napisano 14 Październik 2005 Napewno nie jest to podziurawiona łuska mam takie coś w BDB stanie i w tylnej częśći jest gwint oraz bruzda na śrubokręt...
militarnik Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 to tylnia częśc zapalnika - widziałem takie w Belgijskich działach.
sq1gpw Napisano 14 Październik 2005 Autor Napisano 14 Październik 2005 Stawiam że to ten zapalnik - Fusee de 24-31 LDA 18 - bardzo dzikuje za tą stronę, przynajmiej wiem co znajduje.... Te na zdjeciach są w stanie idealnym i chyba nie malowane. Te co znajdujemy sa galowane khaki i pogięte HE HE :) ale i tak najwazniejsze że jakieś info jest BARDZO DZIKEKUJE jeszcze raz
sq1gpw Napisano 14 Październik 2005 Autor Napisano 14 Październik 2005 Ten na zdjęciu to ten drugi zapalnik który znalazłem tydzień wczesniej. Mam jeszcze pytanie dotyczące jakiś informacji o działaniach I wojny w rejonie torunia ???
the_tuna Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 a co do ceny to kiedyś taki zapalnik wykopałem i wystawiłem na allegro .. osiągnoł cene 50 zł...stąd też myślałem że ten Twój był wykopany tam gdzie mój:) czyli na Sobieszewie...
Boruta Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 Może polskie z 39 roku. Pod Toruniem był nasz poligon artyleryjski i cuda mogą wychodzić.Pozdrawiam
mietek Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 http://www.odkrywca-online.com/picsforum6/2431.jpgz:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=116898#117454
jacenty2004 Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Piękny stan. Fantastycznie strzela :) w zależności jak się nim bawi urwie 1 lub 5 palców no ale fachowcy wiedzą oczywiście jak to rozebrać i ,że jak się nie da odkręcić to trzeba odpiłować w odpowiednim miejcu i to tak żeby nie urwało tych 5 palców..... Jak tak czasami patrzę co koledzy wykopują i jak się tym potem cieszą to się zastanawiam po kiego grzyba te wszystkie narzekania na naloty policji - no chyba że jesteśmy z tego samego komisariatu i wchodzimy sobie tej chwili w paradę :)
Pytanie
sq1gpw
Prosze o informacje od znających się na temacie czy to jest zapalnik i jezeli tak to w jakim rodzaju uzbrojenia stosowny??? Dziekuje !!!!!
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.