Skocz do zawartości
  • 0

Czy to jest zapalnik ???

sq1gpw

Pytanie

Napisano

Prosze o informacje od znających się na temacie czy to jest zapalnik i jezeli tak to w jakim rodzaju uzbrojenia stosowny??? Dziekuje !!!!!

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosze o informacje od znających się na temacie czy to jest zapalnik i jezeli tak to w jakim rodzaju uzbrojenia stosowny??? Dziekuje !!!!!

Napisano
słyszałem teorie że jest to podobno jakiś polski lub francuski zapalnik możdzieżowy???ale ile w tym prawdy to sam nie wiem...może jacyś znawcy polskiego uzbrojenia cos poradzą....
Napisano
witam
jest to francuski zaplanik uzywany przez nasze wojsko tez, jest to zaplnik czasowy , nakłuwało sie te dziurki w zalezności od czasu po jakim miała nastapic detonacja...
uzywane były pociskach 75mm , 105mmm, 100mmm w tych były na 100% chociaż innych zapalinków też używano, wydaje mi sie że raczej w całej artylerii pow 75mm były używane , ciekawi mnie tylko czy tez były używane w mozdzieżu sztokesa 82mmm??? bo jak narazie nie spotkałem Sztokesa z takim zapalnikiem....
pozdrawiam panzerhrabia
Napisano

W tym samym rejonie wykopalem tydzien temu coś takiego, stan w miarę, tylko pokrzywione troche co widać na zdjęciu. Toruń jak wiadomo był oddany bez większych walk, ale rejon w którym to znalazłem obfituje w wiele odłamków, oraz tego typu zapalników.

Napisano
Tak to zapalnik artyleryjski Francuski albo Polski ktore były podobnej konstrukcji do francuskich strona z wykazem 1 wojennych franc zap jest pare modeli podonych do twego ale ja sie sklaniam do tego ze to jakis Polski zap.
http://spaghetti-wars.de/gal.f.kopf1.htm
pozdro Tomi P.
Napisano

Stawiam że to ten zapalnik - Fusee de 24-31 LDA 18 - bardzo dzikuje za tą stronę, przynajmiej wiem co znajduje.... Te na zdjeciach są w stanie idealnym i chyba nie malowane. Te co znajdujemy sa galowane khaki i pogięte HE HE :) ale i tak najwazniejsze że jakieś info jest BARDZO DZIKEKUJE jeszcze raz

Napisano

Ten na zdjęciu to ten drugi zapalnik który znalazłem tydzień wczesniej. Mam jeszcze pytanie dotyczące jakiś informacji o działaniach I wojny w rejonie torunia ???

Napisano
a co do ceny to kiedyś taki zapalnik wykopałem i wystawiłem na allegro .. osiągnoł cene 50 zł...
stąd też myślałem że ten Twój był wykopany tam gdzie mój:) czyli na Sobieszewie...
Napisano
Piękny stan. Fantastycznie strzela :) w zależności jak się nim bawi urwie 1 lub 5 palców no ale fachowcy wiedzą oczywiście jak to rozebrać i ,że jak się nie da odkręcić to trzeba odpiłować w odpowiednim miejcu i to tak żeby nie urwało tych 5 palców..... Jak tak czasami patrzę co koledzy wykopują i jak się tym potem cieszą to się zastanawiam po kiego grzyba te wszystkie narzekania na naloty policji - no chyba że jesteśmy z tego samego komisariatu i wchodzimy sobie tej chwili w paradę :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie