Skocz do zawartości
  • 0

dziwna saperka

pawel_breslau

Pytanie

Napisano

Witam.
Dzisiaj mam do ozszyfrowania" dziwną saperkę.Nabyłem ją ostatnimi czasy na jednej z giełd staroci.Mam pytanie do znawców temtu co to za saperka i w jakich latach była używana oraz przez kogo?Dłógość w całości to 65,5cm;szerokość to 15,5cm;natomiast dłógość trzonka do części metalowej to 33,5cm.Na części metalowej bicie w postaci koła a w nnim dwie litery SA nakładające się na siebie oraz cyfra 34 pod nimi.Żadnych więcej bić nie ujawniłem a wyczyściłem już ją.Niestety przed zrobieniem zdięć.
Czekam na wszelkie sugestie w tym temacie.
Pozdrawiam.
Paweł

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Trzonej chyba nie był wymieniany.Nit mocujący go do reszty saperki wydaje się buć oryginalny,wydaje się jakby nie był ruszany.Nie wydaje mi się też aby okucie w niej było gdyż naie ma po nim śladu a powinien zostać(tak mi się wydaje).
A z jakiej fabryki może pochodzić?Czy po biciach można to ustalić?
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano

Witam.
Dzisiaj mam do ozszyfrowania" dziwną saperkę.Nabyłem ją ostatnimi czasy na jednej z giełd staroci.Mam pytanie do znawców temtu co to za saperka i w jakich latach była używana oraz przez kogo?Dłógość w całości to 65,5cm;szerokość to 15,5cm;natomiast dłógość trzonka do części metalowej to 33,5cm.Na części metalowej bicie w postaci koła a w nnim dwie litery SA nakładające się na siebie oraz cyfra 34 pod nimi.Żadnych więcej bić nie ujawniłem a wyczyściłem już ją.Niestety przed zrobieniem zdięć.
Czekam na wszelkie sugestie w tym temacie.
Pozdrawiam.
Paweł

Napisano
Witam.Zgodnie z obietnicą przesyłam resztę fotek saperki już po oczyszczeniu.
Nie ma dziurki na drugi nit a także śladu po obręczy.
Czy teraz mi ktoś pomoże do końca???
Długość całkowita to 65cm.
Wzałączeniu zdięcia.
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano
Po dluzszym uzywaniu ciezko rozpoznac czy oryginal, czy wstawiany pozniej. Z reszta podaj wymiary trzonka, to ktos na pewno Ci odpowie czy jest taki jak powinien byc..
Napisano
Witam Boruta.
Trzonek żeczywiście wydaje się być oryginalny.A co z tym okuciem?
Nie widać przecież aby coś tam kiedyś było.Nie ma też dziurki po drugim nicie.
Może żeczywiście to jakiś wcześniejszy model.
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano
Boruta,szerokość saperki w lini prostej się zgadza ale nadal nie widzę miejsca po okuciu.Po niedzieli (teraz nie mam dostępu do aparatu) postaram się wstawić dokładniejsze zdięcie całej sapery i miejsca łączenia się drzewca z częścią metalową.Sam zobaczysz że nic tam nie widać.Jest tylko nit stalowy,który(tak mi się wydaje) nie był ruszany.Więc może drzewo też jest oryginalne?
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano
Witam.
Dzięki thor65 i boruta, ale jeśli Polska to przez jaką formację była używana.Bo jak dla mnie to jest troszku za dłóga.Moim zdaniem bała niewygodna w noszeniu.A ten skrót co oznacza?Fabrykę?Jeśli tak to jaką?
Pozdrawiam.
Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie