Jump to content

zabawy z kwaskiem

mac3

Recommended Posts

Witam!
Zgodnie z sugestiami na forum chciałem sobie wyczyścieć alumniowe monetki z czasów PRL. Zrobiłem 5% roztwór i moczyłem. Efekty mierne. Zrobiłem mocniejszy roztwór i też nic. Przedstawiam zdjęcie po zabiegach - 1zł i 10 gr są po kąpieli natomiast 5zł nie - pokazuje jaki był stan monety 1 zł przed czyszczeniem. Czy da się pozbyć tego szarawego nalotu. Poradźcie coś sesnownego - tylko nie, ze mam to trzymać przez trzy dni w psiej kupie :-))

Chciałem sobie jeszcze poeksperymentować i wrzuciłem do roztworu kwasku pięciozłotówkę. Owszem wyczyściła się ładnie tylk coś jej się zmienił kolor. Czy jest szansa na usunięcie tego osadu?

Nawet dwudziestozłotówka, która jest przecież z innego metalu pokryła się takim samym nalotem. Co to jest??? Na zdjęciu jeszcze pięciogroszówki. U góry czyszczona w oliwie (efekt mierny), u dołu w kwasku (dziwny kolor). Poradźcie co robić, bo już zwątpiłem. Głównie chodzi mi jak lepiej wyczyścić aluminium (monety na pierwszym zdjęciu - w poprzednim poscie)??? Dzięki za wszelkie uwagi.

ja teraz robię eksperymetny z cilitem w żelu-zmywa 60 letnie syfy po leżeniu w ziemi z aluminiowych manierek po 1-2 godz zanurzeniu-(po wynurzeniu porzecieram proszkiem ajaxa)spróbuj-powinno dać jakieś efekty i na monetkach:)

Na opakowaniu kwasku waga jest zwykle podana. 1l wody to około 1kg. Reszta do wyliczenia z proprcji (wiedza na poziomie szkoły podstawowej). Stężenie procentowe wylicza się wagowo. Kwasy trawią czytj niszczą lepiej nie stosować i problem proporcji znika.
Wojtek

Od kiedy to roztwór nasycony to 100%?

Dla przykładu roztwór nasycony chlorku sodu (soli kuchennej) to ok 27%.

Dla ułatwienia: 500 g substancji rozpuszczone w 500ml wody (pół litra) to roztwór 50%.

Zeszyty do chemii z podstawówki są potrzebne.

Poza tym popieram Cyrografa - kwas to jest zły sposób konserwacji zabytków (chyba, że są ze szczerego złota).

Pozdrawiam
Krzysiek

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information