mac3 Napisano 12 Październik 2005 Autor Napisano 12 Październik 2005 Witam!Zgodnie z sugestiami na forum chciałem sobie wyczyścieć alumniowe monetki z czasów PRL. Zrobiłem 5% roztwór i moczyłem. Efekty mierne. Zrobiłem mocniejszy roztwór i też nic. Przedstawiam zdjęcie po zabiegach - 1zł i 10 gr są po kąpieli natomiast 5zł nie - pokazuje jaki był stan monety 1 zł przed czyszczeniem. Czy da się pozbyć tego szarawego nalotu. Poradźcie coś sesnownego - tylko nie, ze mam to trzymać przez trzy dni w psiej kupie :-))
mac3 Napisano 12 Październik 2005 Autor Napisano 12 Październik 2005 Chciałem sobie jeszcze poeksperymentować i wrzuciłem do roztworu kwasku pięciozłotówkę. Owszem wyczyściła się ładnie tylk coś jej się zmienił kolor. Czy jest szansa na usunięcie tego osadu?
mac3 Napisano 12 Październik 2005 Autor Napisano 12 Październik 2005 Nawet dwudziestozłotówka, która jest przecież z innego metalu pokryła się takim samym nalotem. Co to jest??? Na zdjęciu jeszcze pięciogroszówki. U góry czyszczona w oliwie (efekt mierny), u dołu w kwasku (dziwny kolor). Poradźcie co robić, bo już zwątpiłem. Głównie chodzi mi jak lepiej wyczyścić aluminium (monety na pierwszym zdjęciu - w poprzednim poscie)??? Dzięki za wszelkie uwagi.
Czarek Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 ja teraz robię eksperymetny z cilitem w żelu-zmywa 60 letnie syfy po leżeniu w ziemi z aluminiowych manierek po 1-2 godz zanurzeniu-(po wynurzeniu porzecieram proszkiem ajaxa)spróbuj-powinno dać jakieś efekty i na monetkach:)
TIX Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 bo monety nie są robione z czystego metalu ale ze stopu który moze być różny w różnych nominałach (a nawet w tym samym nominale w różnych rocznikach)
Cyrograf15 Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 Alu spróbuj w rostworze amoniaku 30-50%. W kwasie to można czyścić jedynie monety z czystego złota. Ten alot" można jedynie zpolerować wartość polerowanych monet pwenie znasz.Ta moneta po oliwce jest OK pomocz ją jeszcze pare tygodni.Wojtek
Boruta Napisano 13 Październik 2005 Napisano 13 Październik 2005 To jest miedź. Kwas wypłukał nikiel lub cynk, a jej nie ruszył.Pozdrawiam
mac3 Napisano 13 Październik 2005 Autor Napisano 13 Październik 2005 Zapomniałem, że był to kwasek cytrynowy a nie siarkowy itp. :-)) Czy to coś zmienia?
Boruta Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Przede wszystkim szybkośc trawienia.Pozdrawiam
1szybki Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 jak uzyskać roztwór 5% lub 10% jak można nabyć kwasek cytrynowy tylko w proszkuchodzi mi o jakieś proporcje woda-proszek lub inne sposoby żeby uzyskać dane stężenie
Boruta Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Trzeba mieć wagę, lub na oko.pOzdrawiam
Cyrograf15 Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Na opakowaniu kwasku waga jest zwykle podana. 1l wody to około 1kg. Reszta do wyliczenia z proprcji (wiedza na poziomie szkoły podstawowej). Stężenie procentowe wylicza się wagowo. Kwasy trawią czytj niszczą lepiej nie stosować i problem proporcji znika.Wojtek
1szybki Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 tak sobie myśle że może by tak zrobić roztwór nasycony-będzie 100% i pózniej rozcieńczać do zadanej wartościczy tak nie będzie dokładniej?
krzysiek Napisano 15 Październik 2005 Napisano 15 Październik 2005 Od kiedy to roztwór nasycony to 100%?Dla przykładu roztwór nasycony chlorku sodu (soli kuchennej) to ok 27%. Dla ułatwienia: 500 g substancji rozpuszczone w 500ml wody (pół litra) to roztwór 50%.Zeszyty do chemii z podstawówki są potrzebne.Poza tym popieram Cyrografa - kwas to jest zły sposób konserwacji zabytków (chyba, że są ze szczerego złota).PozdrawiamKrzysiek
Anarchista Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 1szybkimasa_wody = (masa_kwasku*(100 - stężenie)) / stężeniemasa kwasku na torebcepzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.