Skocz do zawartości

Batalion Silnikowy

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam mam pytanie czy trafiliscie moze cos z tego batalionu z modlina?moze macie jakies rzeczy z nim zwiazane lub cos wiecie o nim wczoraj bedac w okolicy na fantach dostalem od kumpla mojego kuzyna świadectwo podoficerskie w ramce z tego batalionu tzn batalionu silnikowego co ciekawsze pod swiadectwo jako podkladka była włożona karta mundurowa niewipisana dla żołnierzy batalionu , nie wiedziałem ze manierka z kubkiem przysługiwała sanitaiuszą a bez zołnierzą i że w wp były banki na wode;/ jak zeskanuje karte to wysle na forum ;]dajcie znac o batalinie skan swiadectwa tez postaram się zrobić:)aha i smieszna rzecz miedzy wartwą świadectwo a karta znalazłem schowaną pocztówke z Pilsudskim:)
Napisano
Polecam ksiazke Piotra Zarzyckiego - Batalion Silnikowy".
z cyklu arys historii wojennej pulkow polskich w Kampanii wrzesniowej".Krociutka, ale dosc tresciwa.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Tak na marginesie - jakby ktos mial zdjecia ich wozkow elektrogeneratorowych Austro-Daimler albo innych lokomotywek i taboru - to sie polecam;o)
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Procz pierwszego czlonu nazwy, tylko to, ze tez byl jednostka saperska (nominalnie).Stacjonowal zdaje sie w Nowym Dworze i mial w skladzie np. kompanie reflektorow przeciwlotniczych i polowych oraz pluton hydrotechniczny.Procz dwoch kompanii elektrotechnicznych.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Niestety nie.Zadnych fotografii, a i informacji niewiele.Troszeczke znajdziesz na webie, ale ogolnie rzecz biorac, niewiele tego jest.
Wracam do pracy.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Kobieras39
Pamietam o zdjeciach dla Ciebie (staram sie o zgode u wlasciciela). Jezeli chodzi o batalion silnikowy to jezeli dobrze pamietam w CAW jest okolo 23 jednostek archiwalnych dotyczacych tego batalionu. Sa m.in. rozkazy dzienne batalionu z okresu 1.02.1930 - 31.07.1939. Raczej zdjec w tym zbiorze nie ma. Byc moze jakies znajduja sie w zbiorach fotograficznych tego archiwum.
Napisano
Witku,
Nie masz zadnych zdjec ich parowozikow?
To co ja znalazlem jest w takiej jakosci, ze niewiele mozna sie dopatrzyc...
BTW - sliczne zdjecie warszawskiej waskotorowki sie pojawilo na e-bay.
Pozdrowienia
Grendel
  • 3 months later...
Napisano
grendal trafilem ostatnio super fotke calego składu elektrogeneratorowego format 2x pocztowka super jakosc jak cos skanik jakis cos teges;] na pierwszym planie jest austro daimler wozek;D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie