Kobieras39 Napisano 12 Październik 2005 Autor Napisano 12 Październik 2005 witam mam pytanie czy trafiliscie moze cos z tego batalionu z modlina?moze macie jakies rzeczy z nim zwiazane lub cos wiecie o nim wczoraj bedac w okolicy na fantach dostalem od kumpla mojego kuzyna świadectwo podoficerskie w ramce z tego batalionu tzn batalionu silnikowego co ciekawsze pod swiadectwo jako podkladka była włożona karta mundurowa niewipisana dla żołnierzy batalionu , nie wiedziałem ze manierka z kubkiem przysługiwała sanitaiuszą a bez zołnierzą i że w wp były banki na wode;/ jak zeskanuje karte to wysle na forum ;]dajcie znac o batalinie skan swiadectwa tez postaram się zrobić:)aha i smieszna rzecz miedzy wartwą świadectwo a karta znalazłem schowaną pocztówke z Pilsudskim:)
ArturSz Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 Sporo informacji o tym batalionie znajdziesz w ksiazce J.Dąbrowskiego Historia garnizonu Modlin 1918-1939"pozdr,Artur
Grendel Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 Polecam ksiazke Piotra Zarzyckiego - Batalion Silnikowy".z cyklu arys historii wojennej pulkow polskich w Kampanii wrzesniowej".Krociutka, ale dosc tresciwa.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 Tak na marginesie - jakby ktos mial zdjecia ich wozkow elektrogeneratorowych Austro-Daimler albo innych lokomotywek i taboru - to sie polecam;o)PozdrowieniaGrendel
Kobieras39 Napisano 12 Październik 2005 Autor Napisano 12 Październik 2005 no i nikt nie ma zadnych fotosów z tego banonu????jak cos daje miala wrzesien0@poczta.onet.pl
Grendel Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 We wspomnianej przeze mnie broszurce sa cztery fotografie.Oto one.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 Obroccie ja - nie mialem serca zrzynac jej jeszcze bardziej.
Grendel Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 Ostatnia.Wlasnie o inne zdjecia tego taboru mi chodzi.PozdrowieniaGrendel
Kobieras39 Napisano 12 Październik 2005 Autor Napisano 12 Październik 2005 hmmm a mam pytanie czy batalion elektrotechniczny ma cos z silnikowym wspolnego?
Grendel Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 Procz pierwszego czlonu nazwy, tylko to, ze tez byl jednostka saperska (nominalnie).Stacjonowal zdaje sie w Nowym Dworze i mial w skladzie np. kompanie reflektorow przeciwlotniczych i polowych oraz pluton hydrotechniczny.Procz dwoch kompanii elektrotechnicznych.PozdrowieniaGrendel
Kobieras39 Napisano 12 Październik 2005 Autor Napisano 12 Październik 2005 a masz cos moze z batalionu elektrotechnicznego?najlepiej jakies foto:)?
Grendel Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 Niestety nie.Zadnych fotografii, a i informacji niewiele.Troszeczke znajdziesz na webie, ale ogolnie rzecz biorac, niewiele tego jest.Wracam do pracy.PozdrowieniaGrendel
sadyk Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Kobieras39 Pamietam o zdjeciach dla Ciebie (staram sie o zgode u wlasciciela). Jezeli chodzi o batalion silnikowy to jezeli dobrze pamietam w CAW jest okolo 23 jednostek archiwalnych dotyczacych tego batalionu. Sa m.in. rozkazy dzienne batalionu z okresu 1.02.1930 - 31.07.1939. Raczej zdjec w tym zbiorze nie ma. Byc moze jakies znajduja sie w zbiorach fotograficznych tego archiwum.
Grendel Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Witku,Nie masz zadnych zdjec ich parowozikow?To co ja znalazlem jest w takiej jakosci, ze niewiele mozna sie dopatrzyc...BTW - sliczne zdjecie warszawskiej waskotorowki sie pojawilo na e-bay.PozdrowieniaGrendel
Kobieras39 Napisano 21 Październik 2005 Autor Napisano 21 Październik 2005 powedz mi a te zdjecia nie da sie wyciagnąć jakoś od włąściciela???;]jakas wymiana lub $?
Kobieras39 Napisano 8 Luty 2006 Autor Napisano 8 Luty 2006 grendal trafilem ostatnio super fotke calego składu elektrogeneratorowego format 2x pocztowka super jakosc jak cos skanik jakis cos teges;] na pierwszym planie jest austro daimler wozek;D
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.