Skocz do zawartości

Okopy nieużywane

Gość Domino(*) niezalogowany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Mam pytanko, czy na nieużywanych okopach typu : stanowiska czołgowe, karabinowe i itd można coś" znależc.Choćby jakąś łuske?

Pzdr
Napisano
hej. ja kiedys przetrzepałem okopy z I wojny
nieuzywane na dł 1000 metrów znalazłem 1 (jedną) łuske od mosina i kompletna austryjacka zapalniczkę benzynową . ale spacer był zdrowy .....
Napisano
Witam
A ja w majowy weekend przespacerowałem się po lesie, gdzie okopy osną" geściej niż same drzewa.
I co?
I nic - jeden pocisk od tt i jeden nabój od mosina.
Pozatym trochę odłamków oraz drutu kolczastego.
Ale może to były dziwne okopy?
Może ktoś będzie mógł mi wytłumaczyć dlaczego były kopane w różne strony i czy po kopaniu szalowano je drewnem zbijanym gwoździami? (bo także wiele gwoździ leżał na dnie).
Pzr, MAB
Napisano
kiedys zjezdzilem samochodem jakies 20km pozycji olsztyneckiej, bunkry heinrichy, 4 rzedy okopow, garnki kocha sa co jakies 20m, i co? i jedna wielka kupa, kawalek nosidla na pocisk artyleryjski i tyle, a ni luski, nawet nasi po wojnie nie strzelali z kalacha :)
Napisano
to standard w okopach gdzie nie było bitwy , w zeszłym roku przeryliśmy kilkanaście km takich okopów i nic :-((
Napisano
Ja też zlaziłem puste okopy i ziemiankę z linii B1 i nic, zero, kawałki linek z maskowania, drzwiczki żeliwne od piecyka ;-(((.
Pozdro
Napisano
Przez kilka lat chodziłem po tych miejscach i nic. Jakieś drobiazgi. Natomiast pewnego razu trafiły się nagle 2 zakopane Mosiny. Wydaje mi się, że w przypadku nagłego okrążenia żołnierze starają się ukryć broń w możliwie najbliższym miejscu czyli na brzegu okopu. Myślę że nie można mieć do końca pewności czy okopy były używane czy nie
Napisano
Ja kilka razy chodziłem po okopach używanych tylko 1 dzień (według jednego z najstarszych mieszkańców pobliskiej wsi). Efekt? Około 30 monet (!) w tym 3 srebrne, 2 odznaki Gwardii, srebrny zegarek kieszonkowy (niekompletny), budzik :-), zawartość niemieckiej apteczki (chyba cywilnej), trochę sztućców, jakiś wisiorek na szyję i radio!!! Trudno powiedzieć jakiej firmy ale na pewno niemieckie bo miało lampy Telefunkena. Ale to raczej nie pozostałość po Rosjanach a depozyt niemiecki... Zastanawiająca jest znikomo mała ilość amunicji do TT (raptem ok. 20 sztuk).
Napisano
Szukalem na pozycji olsztyneckiej kolo Jedwabna. Kawalek drutu kolczastego i pret do tegoz drutu od zasiekow. Nic poza tym. Bieda!
Napisano
hehehe ... a ja z kolegami w długi weekend trzepałem pozycje 1 wojenne nad Pilicą ... chodizliśmy także po drugoliniowych okopach ... całe kupy łusek od masuerów, mosinów i mannlicherów - aż sie odechcie aż sie odechciewało kopać tyle tych łusek ...
Napisano
Witam,
a ja sobie trzepię tylko linie okopów i nie narzekam zawsze wracam z jakąś ciekawostką , tylko na chełmy już nie mogę patrzeć ( niemieckie i sowieckie oczywiście) bo się tego wala oj dużo.........
Ale nieraz i w chełmach coś można znaleść.....ostatnio chirurgiczny podgrzewacz alkoholowy :-) w stanie fabrycznym był w sowieckim chełmiku.

Pzdr. PATRON
Napisano
Ja przeleciałem jakieś 5 km okopów i znalazłem 5(pięć) łusek od Mausera i tyle. Ale sobie chociaż pochodziłem.
Napisano
Jak ktos mi tu mowi ze na helmy nie moze patrzec to przyjme kazda ilosc !!! Mieszkam w Gdansku kopie po okolicy od kilku lat ale na helm trafic to nielatwo. JA kopie w okopach zawsze. W weekend ostatni znalazlem 30 naboi-rac od rosyjskiej rakietnicy z data 1939 :) , a w tym okopowym lesie byla cisza. Znalazlem 3 granaciki RG42 ale nie bralem bo nie wiem jak je ladnie zdezaktywowac. I znalazlem cos co wyglada na miniaturke gruchy od panzerfausta ! wielkosci 2cm :). W okopach mozna znalesc wszystko ja ich nigdy nie lekcewaze bo zawsze mam nadzieje ze mam lepszy wykrywacz od konkurencji ktora przeczesala go przedemna :D . Ale powiem ze ciekawsze sa nie tyle transzeje co wlasnie samotne okopy takie po stanowisku FLAK 20mm albo mozdzierzowym itd. bo czesciej tam cos znajduje

Pozdrawiam
Napisano
Cześć
A może ktoś mi podpowie czy koło Kalisza były jakieś okopy,które warto by odwiedzić?
Napisano
Jeszcze dodam że znalazłem dwa niezbyt długie w których poza paroma niemieckimi moniakami nic nie było,nie licząc puszek po piwie na których (patrzac na ilość)też nieżle można było by zarobić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie