Skocz do zawartości

Polski (?) pociąg pancerny

polsmol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3221576082&category=15504

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3221577593&category=15504

A ten chba niemiecki. Podobny do tego z Muzeum Kolejnictwa w Warszawie.

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3221578512&category=15504
Napisano
Jedno co mnie zastanawia, to zdjęcie nr 4. Na innych znanych mi zdjęciach Poznańczyka nie widać przewróconego wagonu artyleryjskiego. Więc albo jest to drugi z wagonów albo skład ściągnięto z torów udrażniając linię?

Pzdr,

jotes
Napisano
Bardzo ciekawe fotki - i komentarz kolegi Eryka. Mam pytanie: skąd wiadomo o zbombardowaniu Poznańczyka? (Szubański napisał tylko dosć skrótowo o opuszczeniu i zniszczeniu pociagu z powodu niemożności wycofania).

Co do dalszych, zdjęcie Śmierci zapewne pochodzi z Modlina, gdzie ten pociąg skończył karierę?
Jeśli chodzi o ten przewrócony wagon Poznańczyka - jest to ten rzadziej pokazywany wagon (drugi), ale faktycznie musiał zostać zrzucony, bo na innych zdjęciach jest a miejscu". Topografia się zgadza.
Co do zdjęcia 5 - zastanawiające jest, że znane są skądinąd zdjęcia wypalonego składu Danuty na torach. Czyżby potem go także zrzucili? Z drugiej strony, nie widać torów tam, gdzie powinny być - więc może jest to już na jakims szrocie"?
Napisano
Eryk: co do zdjęcia 4., to według mnie jest tak jak napisał Mi.Der. Zgadza się z innymi zdjęciami Poznańczyka rodzaj uszkodzeń wagonu, a także wiele innych szczegółów: semafor, linia na charakterystycznych słupach czy tor na nasypie. Zniszczone wagony ściągnięto więc później z torów (chociaż linia w tym miejscu miała chyba dwa tory).

Pzdr,

jotes
Napisano

Pisząc o Szubańskim miałem na myśli jego Polską broń pancerną 1939". Nie znam tych artykułów - czy rozszerzają temat pociągów?
Obawiam się, że TBiU 18 nie zawsze stanowi najlepsze źródło informacji, zważywszy, że stanowi dość wczesną pracę Janusza Magnuskiego (1972). Niestety, jak wiadomo, pan Magnuski nie zdążył już później napisać niczego o polskich pociągach poza Śmiałym, ale znalazłem jego krótki artykuł z Wojskowego Przeglądu Technicznego chyba z 1989, w którym napisał, że: 9.9.1939 pod Ołtarzewem pociąg został otoczony i po walce z batalionem rozpoznawczym niemieckiej 4 DPanc zniszczony na rozkaz dowódcy", a więc zasadniczo tak, jak Szubański.

Co do domniemanego wagonu Danuty, o ile wiem, w skład niemieckiego PZ10 weszły jedynie wagony z pociągów nr.51,53 i 55, natomiast tylko wagon szturmowy Danuty został użyty w PZ21. Nie wiem więc, skąd ten przewrócony wagon, zważywszy, że znane są zdjęcia wypalonego składu na torach, a poza tym na zdjęciu nie widać żadnych torów. Chyba w tle jest drugi wagon artyleryjski?

Jeśli chodzi o zdjęcie 4, topografia zgadza się ze zdjęciem Poznańczyka obok.

Napisano
Witam !
Do Mi.Der'a
Z weryfikacji zdjęć, do których mam dostęp wynika że:
1. PZ Nr 10 był uzbrojony w conajmniej jeden wagon artyleryjski polskiego pociągu pancernego Nr 53 Śmiały" lub (co mniej prawdopodobne) Nr 52 Piłsudczyk" (zdjęcie z zimy 1942-1943).
2. PZ Nr 11 był uzbrojony w conajmniej jeden wagon artyleryjski polskiego pociągu pancernego Nr 51 Marszałek".
3. PZ Nr 21 był uzbrojony w:
-wagon szturmowy z Danuty"
-conajmniej jeden mały (dwuosiowy) wagon artyleryjski z armatą 7,5 cm leFK 02/26 (p), niestety nie wiem, z którego z polskich pociągów pancernych.
-conajmniej jeden wagon artyleryjski z ex-polskiego pociągu Nr 51 Marszałek" (lato 1942).
-conajmniej jeden wagon artyleryjski z ex-polskiego pociągu Nr 54 Groźny" (zima 1942).
-conajmniej jeden wagon artyleryjski z ex-polskiego pociągu Nr 53 Śmiały" lub Nr 52 Piłsudczyk" (zdjęcie wykonane najprawdopodobniej w roku 1943 w Pruszkowie).
4. PZ Nr 22 był uzbrojony w conajmniej jeden wagon artyleryjski z ex-polskiego pociągu pancernego Nr 54 Groźny" (który został przejęty z PZ Nr 10).Zdjęcie wykonano wiosną 1944 r.
Co do wagonu artyleryjskiego z pociągu Nr 11 Danuta". Państwo H. i W. Trojca, w książce pt. Panzerzuge 1" (Pociągi pancerne cz. 1"), Wydawnictwo Militaria, Warszawa 1995, piszą że ...Pociąg (Panzerzug Nr 10 - przypis Eryk) otrzymał wzmocnienie w postaci ex-polskich wagonów pancernych (prawdopodobnie z pociągu nr 11) oraz z polskich pociągów pancernych zdobytych przez Sowietów we wrześniu 1939 roku, a następnie zdobytych przez Niemców w okolicach Lwowa w czerwcu 1941 roku." Wiedząc, że wagon szturmowy Danuty" wchodzi w skład PZ Nr 21, (jeśli dobrze pamiętam od czerwca 1940 roku), który z pozostałych wagonów (jeśli nie artyleryjski) Danuty", miałby wejść w skład PZ Nr 10 na przełomie listopada i grudnia 1941 r.
Wracając do artykułów p. Szubańskiego z lat 1970-1971. Jest to raczej lapidarny opis działalności polskich pociągów pancernych podczas kampani wrześniowej 1939 roku.
Praktycznie biorąc nie wnoszą one nic nowego do naszej dotychczasowej dyskusji.

Do Jotes'a
Serdeczne dzięki za potwierdzenie moich pierwszych podejrzeń co do obiektu (Poznańczyk") i umiejscowienia (stacja Ołtarzew), zdjęcia 4. Szczerze mówiąc, po Twoich wątpliwościach (post z godz. 23.18. dnia 02.05.2003.), zacząłem wątpić w samego siebie.
Pozdrawiam. Eryk.
Napisano
Witam!
O ile wiem, temat niemieckich pociagow zostal ostatnio wyczerpujaco rozpracowany przez W. Sawodnego w jego Die Panzerzüge des Deutschen Reiches". Mam zatem kilka komentarzy - ale zastanawiam sie, czy nie lepiej przeniesc dyskusje a priva", bo zaczyna za daleko odchodzic od tematu forum?
Napisano
Panowie
Mieszkam w Ożarowie Mazowieckim (a więc niedaleko miejsca zniszczenia) i od jakiegoś czasu szukam wszelkich informacji o Poznańczyku.
Wegług moich danych pociąg ten faktycznie nie mogąc przebić się do Warszawy został przez załogę opuszczony, a nastepnie wysadzony.
Nie jestem jednak pewien dokładnego miejsca zniszczenia i właśnie dlatego proszę o pomoc (również na priva: m.szkup@eniro.pl).
Przyda się cokolwiek...
MAB

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie