mietek Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Lain - ciekawe, popatrz na mapie gdzie go znalazles. Czy byl to teren Wolnego Miasta Gdanska, czy tez Polski.A moze byl kolo jakiegos z posterunkow granicznych?Bo na terenie samego Gdanska to moglby byc jedynie przywleczony po walkach wrzesniowych..
lain Napisano 5 Październik 2005 Autor Napisano 5 Październik 2005 hełm byl wypełniony kamieniami,przysypany kamieniami i po tym zakopany.20 metrow od hełmu był okop gdzie ruskie pruli z pepeszy pełno łusek.na drodze łuski od mausera.po drugiej stronie drogi odznaka wehrwolfu z 1918.obok niej magazynek do shmeissera(ale nie jestem pewien)nastepnego dnia w tym samy miejscu jakies 10 metrow od hełmu dwie klamry wehrmahtu jedna w stanie idealnym.trzeciego dnia bagnet od labela polski znow w okolicy 20-30 metrow.procz tego 50 fenów i 5 kopiejek 1940.wiec jak widac przemieszanie duże:)
lain Napisano 5 Październik 2005 Autor Napisano 5 Październik 2005 mam podejrzenia ze była to pamiątka" jakiegoś miejscewego który gdy zaczął się zbliżac front powynosil swoje zdobycze do lasu.wpomne jeszcze ze jedna z klamer byla w pozostalosciach jakies ogniska? ktos palił tam jakieś skrzynie.temperatura musiała być bardzo wysoka ponieważ wyciągaliśmy kawałki potopionego szkła.obok walały się guziki,narzędzia.co ciekawe łódki na naboje były i polskie i niemieckie!oglądałem mape i wydaje mi się ze ten teren należał do WMG.może ktoś kto zna historie Kiełpina wypowiedział by się w tej sprawie?
mietek Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 bylo to za, czy przed obwodnica?Co do mieszanki lusek to teren od aktualnego (bylego juz) poligonu Jasien, praktycznie po Otomino byl uzywany do cwiczen wojskowych.
mietek Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 Teren za obwodnica, okolice Otomina to byly tereny nalezace jeszcze do poligonu. Luski sa raczej z cwiczen niz z walk. Z tego co wiem, to w czasie ww2 nie bylo tam wiekszych walk. Takowe stoczono ponoc dopiero w okolicach Cyganskiej Gory (teraz teren zabudowany). Wczesniej jedynie czytalem o rozbiciu niewielkiej kolumny niemieckiej gdzies w okolicach Kielpino/Otomino, ale bez szczegolow gdzie to moglo byc.Generalnie dla mnie ciagle walki od tej strony Gdanska pozostaja zagadka.
marek123 Napisano 30 Wrzesień 2005 Napisano 30 Wrzesień 2005 Huta ludwików wz.1931 :] z farba typu salamandra" w gwoli scisłosci ;) pozdro
lain Napisano 30 Wrzesień 2005 Autor Napisano 30 Wrzesień 2005 wykopany w okolicach Gdańska.dokładnie Kiełpino.był przysypany i wypełniony kamieniami.
KoMbAtAnT Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 ludwikow od silesi sie troche roznil ksztaltem, szczegolnie daszkiem, pozdrawiam
michalczewski Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 no wlasnie wiec jestem ciekawy jak rozpoznal go w tej pozycji marek123
michalczewski Napisano 30 Wrzesień 2005 Napisano 30 Wrzesień 2005 mareck123 a skad wiesz ze akurat ludwikow?
Pytanie
lain
jak na focie
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.