Skocz do zawartości
  • 0

co to za hełm?

lain

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Lain - ciekawe, popatrz na mapie gdzie go znalazles. Czy byl to teren Wolnego Miasta Gdanska, czy tez Polski.
A moze byl kolo jakiegos z posterunkow granicznych?
Bo na terenie samego Gdanska to moglby byc jedynie przywleczony po walkach wrzesniowych..
Napisano
hełm byl wypełniony kamieniami,przysypany kamieniami i po tym zakopany.20 metrow od hełmu był okop gdzie ruskie pruli z pepeszy pełno łusek.na drodze łuski od mausera.po drugiej stronie drogi odznaka wehrwolfu z 1918.obok niej magazynek do shmeissera(ale nie jestem pewien)nastepnego dnia w tym samy miejscu jakies 10 metrow od hełmu dwie klamry wehrmahtu jedna w stanie idealnym.trzeciego dnia bagnet od labela polski znow w okolicy 20-30 metrow.procz tego 50 fenów i 5 kopiejek 1940.wiec jak widac przemieszanie duże:)
Napisano
mam podejrzenia ze była to pamiątka" jakiegoś miejscewego który gdy zaczął się zbliżac front powynosil swoje zdobycze do lasu.wpomne jeszcze ze jedna z klamer byla w pozostalosciach jakies ogniska? ktos palił tam jakieś skrzynie.temperatura musiała być bardzo wysoka ponieważ wyciągaliśmy kawałki potopionego szkła.obok walały się guziki,narzędzia.co ciekawe łódki na naboje były i polskie i niemieckie!oglądałem mape i wydaje mi się ze ten teren należał do WMG.może ktoś kto zna historie Kiełpina wypowiedział by się w tej sprawie?
Napisano
bylo to za, czy przed obwodnica?
Co do mieszanki lusek to teren od aktualnego (bylego juz) poligonu Jasien, praktycznie po Otomino byl uzywany do cwiczen wojskowych.
Napisano
Teren za obwodnica, okolice Otomina to byly tereny nalezace jeszcze do poligonu. Luski sa raczej z cwiczen niz z walk. Z tego co wiem, to w czasie ww2 nie bylo tam wiekszych walk. Takowe stoczono ponoc dopiero w okolicach Cyganskiej Gory (teraz teren zabudowany). Wczesniej jedynie czytalem o rozbiciu niewielkiej kolumny niemieckiej gdzies w okolicach Kielpino/Otomino, ale bez szczegolow gdzie to moglo byc.
Generalnie dla mnie ciagle walki od tej strony Gdanska pozostaja zagadka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie