Skocz do zawartości

Co dalej z Sd.Kfz. 250 z prosny

pni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oby nie ale to jest tak, że na wydobycie to jeszcze jakieś środki są a później brak pomysłu co dalej z fantem zrobić. Przy takich odkryciach zaraz stają się aktywne władze lokalne, ze to niby atrakja ma być lecz tak na prawdę by coś zrobić przy takim sprzęcie, by się nie zmarnował to trzeba mieć pieniądze i doświadczene w tego typu pracach. Chciałbym chociaż dowiedzieć się czy to co zostało z transportera po tym jak przestano się tą sprawą interesować zostało w jakiś sposób zabezpieczone.
Napisano
w chwili wydobycia taki transporter może i jest atrakcją dla władz lokalnych, można sobie przy nim zrobić fotkę, zabajerować o lokalnej atrakcji turystycznej, a to są zawsze jakieś punkty w polityce (nie ważne przy czym, ważne żeby być widocznym), a później sprawa się sama jakoś rozwiąże, tzn. z pomocą cioci korozji i matki natury
Napisano
Z tego co wiem znajduje się w Muzeum Orła Białego w Skarżysku-Kamiennej i jest konserwowany.Władze miasta obiecały dołożyć się do rekonstrukcji,ale o obietnicy zapomniały.Nie są w stanie rozjaśnić ich pamięci nawet protokoły z rozmów.
Passy
Napisano
Cześć,
Jak napisał Passy transporter jest konserwowany. Gdy opadł itewny" zgiełk i kurz związany z wyciągnięciem władze miasta obiecały finansowanie konserwacji i późniejsze przejęcie w depozyt eksponatu. Cóż sytuacja polityczna" zmieniła się, a pamięć ludzka jakże krótka i zawodna jest. Jednakowoż protokuły sporządzone u Pani Konserwator zostały, a ich podpisy nie wypłowiały.
Na razie z własnych funduszy finansujemy konserwację.
Szkoda, że w Polsce by jakaś dziedzina była ważna musi stać się kartą wyborczą i musi mieć wartość przeliczalną na elektorat.
A szkoda ....
Mariusz
Napisano
Świetnie, że ma ktoś ręke na pulsie. Fajnie by było gdyby kiedyś jak się znajdzie jakiś sponsor przystąpić do rekonstrukji pojazdu tak jak z lufcikiem. No ale to tylko takie gdybanie
Napisano
lufcika tak zrekonstruowali ze stoina czolgowisku z rozpieprzona skrzynia biegow i biedny skansen niema nawet pomyslu co z tym fantem dalej zrobic
Napisano
A co miasto Kalisz obchodzi 250-tka, przecież to MOB ze Skarżyska wzięło w depozyt transporter zobowiązując się do wykonania pewnych rzeczy. Szanowni Panowie nie mydlić oczu bo jeszcze niektórzy pamiętają jak było naprawdę.
A może Dyrekcja MOB lub zarząd???" stowarzyszenia wrzucą jakieś fotki z renowacji 250-tki z Prosny?
mam nadzieję że na tych fotkach praca aż wre tak jak przy malowaniu czołgów, a 250-a rośnie w oczach!?!?!?

ponieważ minęła druga rocznica wyciagnięcia pantery z Nidy uprzejmie przypominam że wieża od pantery i armata ZIS, a także kilka innych drobiazgów uwiecznionych na fotkach z wyciągania, a brakujących w muzeum ciągle tkwią na złomowisku koło Morawicy ( może MOB założyło tam filię, coś w rodzaju Fortu na wzór Muzeum Wojska Polskiego w W-wie ?)
Napisano
Wiedziałem, że w końcu Pan się odezwie, ale czytając Pańską wypowiedź Panie nasuwa mi się pytanie, cóż dzieje się z sdkf 251 wyciągniętym przez Pana?

Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
No proszę jakie telepatyczne zdolności, a ja myślałem że to nie Pan się odezwie. No ale nie zapominajmy że jest Pan przecież Medialną Gwiazdą" wyciągania 250-tki.
Gratuluję błyskotliwej wypowiedzi, szkoda że nie na temat.
Napisano
Mariusz mówie o kołach od 250 ,kolego mial to nie był drugi 250,tylko pierwszy 251 i gdzie pojechał?zadaj pytanie komus innemu z tego postu:)on wie najlepiej
pzdr.omi30

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie