Grzebiuszka Napisano 29 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2005 Dzisiaj o 14:25 na TVP-1 ma być emisja filmu Twierdza Głogów".Miłego oglądania.Grzebiuszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 29 Wrzesień 2005 Share Napisano 29 Wrzesień 2005 A jak to zrobić w pracy ;-))?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kibic Napisano 29 Wrzesień 2005 Share Napisano 29 Wrzesień 2005 Brawo dla autorów tego dokumentu!Nareszcie coś o mniej znanych twierdzach!Nie można całe życie oglądać bohaterskich ... i ich miasta które ograbiło z cegieł m. in. Głogów!Więcej takich dokumentów-chętnie obejrzałbym w takiej serii Kostrzyn,Scinawę,Opole. Przecież jest wiele miast-zwłaszcza na Ziemiach Odzyskanych, gdzie natężenie walk przerasta wszelkie wyobrażenie!Szkoda,że nie udało się autorom dotrzeć do żyjących żołnierzy obu stron. Materiał byłby fajny, gdyby był... dłuższy:)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Blatter Napisano 29 Wrzesień 2005 Share Napisano 29 Wrzesień 2005 Trochę krótkie to było, ale......jak na TVP to standard.Więcej, częściej i będzie fajnie :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 W 1945 r. pewien wysoki urzędnik, który z ramienia rządu lustrował ruiny Głogowa, powiedział do osadników z Jarocina: „Co wy tu chcecie robić? Miasto od nowa stawiać? Przecież na ten cmentarz dostać się z drugiej strony Odry nie ma sposobu.”Pierwsze zarejestrowane narodziny w USC w Głogowie:11 lipca 1945 Leokadia Chrzanowska robotnica urodziła „ o godzinie 10 minut 30 dziecko płci męskiej... nadano imię Jerzy Piotr.”Pierwszy ślub:„8 września 1945 kapral Wojsk Polskich Czesław Kuczyński, kawaler, ur. 1924 r., i panna Abrasimowicz Wanda, ur. 1922 zawarli związek małżeński.”Pierwszy zgon:27 lipca 1945 r. zmarła w lokalu PCK w Głogowie Katarzyna Kulica, lat 35.Pierwszy burmistrz Gogowa jarocinianin Hoinka wydawał garstce polskich obywateli kartki na chleb wykonane ręcznie z makulatury i opieczętowane pieczęcią wykonaną z linoleum.Aleksander Śmigoda z zawodu ślusarz wyłowił z Odry poniemiecki dziurawy ponton, którym po naprawie zaczął przeprawiać ludzi przez Odrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Grba, a skąd masz tak ciekawe informacje? Nigdzie nie udało mi się na coś takiego natknąć! Uchyl rąbka tajemnicy:)pozdrawiamLEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Dostałem ostatnio ok. 300 przeróżnych książek.Informacje te pochodzą z książki Henryka Jantosa, Jerzego Kułtuniaka i Zdzisława Romanowskiego, Spotkanie z rzeką, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań 1961. Nakład na owe czasy niewielki, 3500+230 egz. Autorzy spłynęli kajakami po Odrze od granicy z Czechosłowacją do Zatoki Pomorskiej. Ksiązka jest relacją naznaczoną epoką Gomułki, niemniej można w niej znaleźć wiele interesujących faktów, ja te dotyczące Głogowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Tym większe jest moje zdumienie, nigdy nie słyszałem o tej książce, a nawet ta garść informacji, które podałeś w poprzednim poście jest czymś zupełnie nowym. Czy istnieje jakakolwiek szansa, abym został szczęśliwym posiadaczem skanów fragmentów o Głogowie? Może chociaż marne ksero? czekam w napięciu na odpowiedźLEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Ok. wysle ci te 10 stronic, ale po łykendzie. Jesteś Głogowianinem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pevnost Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 No dane o Głogowie są porażająco dokładne ;) Niezmiernie mnie też ciekawi co to za kniga. Pierwszy raz o niej słyszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pevnost Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 A czy ja też mógłbym liczyć na to ksero lub skan? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Cieszę się, że trafiłem na zainteresowanych.Nie zapomnę wyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Grba, dzięki, cieszę się jak milion dolarów;) Tak, jestem z Głogowa i jeśli ten rejon jakoś Cię interesuje to mogę się zrewanżować ponad 10GB zdjęć, dokumentów i innych materiałów:) Pozdrawiam serdecznie i czekam na przesyłkę. Jeśli to będzie xero, to mogę podać swój adres pocztowy. Jeśli masz skany, to mój adres mailowy: festungglogau@wp.plDzięki bardzoLEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiśnia Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Jestem także zainteresowany tymi materiałami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Panowie,Nie ja skanowałem, nie miałem czasu. Wysłałem to co dostałem. Wiśnię proszę o emalię.pozdrgrba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Grba, JESTEŚ WIELKI. Dziękuję Tobie i temu komuś, komu chciało się poskanować te kilka stron. Takie historie przywracają mi wiarę w różne ważne dla mnie sprawy, a słowo BEZINTERESOWNOŚĆ jest jedynym chyba własciwym określeniem. Może jest coś czym Ty się interesujesz? Może sam czegoś szukasz? Daj znać, może mam coś co Tobie się przyda? Daj znać, nie dziś, to kiedyś kiedykolwiek. Jeszcze raz dzięki...LEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Drobiazg. Jak coś znajdę w książkach, które dostałem na temat Głogowa dam ci znać.pzdrgrba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Blatter Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Grba, czy ja też mógłbym się 'załapać'? :)Byłbym niezmiernie WDZIĘCZNY.blatteralus@wp.plPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 9 Październik 2005 Share Napisano 9 Październik 2005 O Głogowie znalazłem:Tadeusz Strumff, Legnicko-Głogowski Okręg Miedziowy, Wydawnictwo Szkolne i Pedegogiczne, Warszawa 1976, Wydanie II zmienione, nakład 10 000+250. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 11 Październik 2005 Share Napisano 11 Październik 2005 Cześć,Grba.Tą książeczkę akurat mam. Wprawdzie nie jest o wojnie, ale kilka ciekawych informacji też tam znalazłem. Gdybyś trafił na cokolwiek jeszcze, daj znać. Dzięki za poświęcony czas.pozdrowieniaLEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.