Gość Napisano 29 Kwiecień 2003 Napisano 29 Kwiecień 2003 Może by tak zorganizować zlot we wrzesniu w celu odszukania sztandarow 18 DP zakopanych we wrze39 w okolicy Andrzejewa?Co na to redakcja Odkrywcy?Jacek
vonadamski Napisano 29 Kwiecień 2003 Napisano 29 Kwiecień 2003 Witam!!!Jesli nie jest juz wykopany to moznaby sprobowac. Ciekawa inicjatywa i jak najbardziej popieram.Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 30 Kwiecień 2003 Napisano 30 Kwiecień 2003 w latach 60 powołano specjalną komisję , ktora miała odszukać sztandary, odnaleziono dokumenty dywizji ale sztandarów nie udało się odnaleść, Jacek
vonadamski Napisano 30 Kwiecień 2003 Napisano 30 Kwiecień 2003 Witam!!!Jakby dotrzec do tych zebranych dokumentow byloby cudownie. W latach 60-tych nie bylo takiego sprzetu jak teraz. Po drugie razem ze sztandarem schowana zostala bron lub inne zelaztwo ktore pomoze nam (jesli to wypali) znalesc ten kawalek" historii.Chyba ze (jeszcze raz powtarzam) sztandar zostal juz wykopany!!!Z powazaniem vonadamski
Łukasz Napisano 30 Kwiecień 2003 Napisano 30 Kwiecień 2003 Witam! Jako mieszkaniec woj. Podlaskiego ( dla niewtajemniczonych mieszkam w Białymstoku :-D ) szczerze popieram inicjatywę poszukiwania zaginionych sztandarów. Jak wspomina vonAdamski faktycznie istnieje szansa odkrycia miejsca ukrycia broni, mundurów :-). Pozdrawiam, Łukasz Gg 2640898, O2 detektor@tlen.pl
Gość Napisano 4 Maj 2003 Napisano 4 Maj 2003 Dodam ,ze fantow po 18 DP szukalo juz wiele osob, od przynajmniej poczatku lat 90.Rezultaty byly i z tego co sam znalazlem lub widzialem, to naprawde robiace wrazenie.Jak podkreslam byly, bo sukcesy w tamtych rejonach odbijaly sie szerokim echem w srodowisku, co owocowalo pielgrzymkami na tereny otwartego wreszcie poligonu i sasiadujacych z nim wiosek.Co do sztandarow zakopanych w okolicach Łętownicy-Andrzejewa to coz...na haslo zlotu oczywiscie sie nadaje, natomiast na realne szanse odnalezienia? To tak, jakby szukac jednego z wrzesniowych sztandarow zakopanego w Puszczy Solskiej.Kto szukal w okolicach Czerwonego Boru lub pomiedzy Józefowem i Rudą Różaniecką ten wie o czym mowie, jednakowoż-powodzenia:-)
Ostoja Napisano 11 Wrzesień 2012 Napisano 11 Wrzesień 2012 33pp - sztandar w MWP42pp - j.w.71pp - płata brak, orzeł w prywatnych rękach (wg Satory)Jeśli miał być zakopany pod stodołą w Łętownicy (o ile w ogole ktoś go wcześniej nie wyjął), to po tylu latach pewnie jest to juz teren mocno zurbanizowany. Szanse nikłe.
Dragon125 Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 Skoro nie sztandary,to może by tak po prostu pochodzić wspólnie , poszukać pamiątek po naszych żołnierzach? jestem z okolic i bardzo chętnie wezmę w tym udział !
mmiron Napisano 7 Październik 2012 Napisano 7 Październik 2012 Witam ,słyszałem taką historie że w polu była studnia i tam wrzucono i przykryto betonową przykrywo ,ale to tylko zasłyszana c historia. Ale znam miejsce gdzie 18 DP a raczej 18DAC pozostawił swoje tabory (amunicja do haubic 100mm i 155mm z dość dużą dokładnością 10,000 mk
Dragon125 Napisano 7 Październik 2012 Napisano 7 Październik 2012 Byłeś już tam :) ? Ja szukałem w miejscu rozbrajania się 18 PAL i znalazłem wiele fajnych fantów. Odezwij się do mnie kolego na priv.
mmiron Napisano 7 Październik 2012 Napisano 7 Październik 2012 Tak byłem i nic ale może dlatego że mam cienki sprzęt discovery 3000, lub zostało wszystko wyjęte ,co u drugiego gospodarza jest zakopana do połowy 155mm i służy za kowadło
Dragon125 Napisano 7 Październik 2012 Napisano 7 Październik 2012 Wejdź na pocztę. Swoją drogą,może byśmy tak zorganizowali kiedyś wspólny wypad w tamte rejony w kilkanaście osób ?
IX39 Napisano 7 Październik 2012 Napisano 7 Październik 2012 Panowie, plotki o ukrywaniu sztandarów w miejscu, które nie daje możliwości przechowania ich, tylko co najwyżej zniszczenia możecie śmiało odkreślić i wrzucić do worka p.t. zmyślone".Znak pułku w II RP na pewno nie był by potraktowany w ten sposób, nawet w obliczu zagrożenia życia jego chorążych.w najgorszym wypadku trafił by w pokrowiec i do ziemi.w lepszym - skrzynia bądź łuski artyleryjskie + pokrowiec, i suche, wybrane miejsce u kogoś pod przysięgą.
radet82 Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 w latach siedemdziesiątych zorganizowano poszukiawania sztandaru 71 pułku piechoty zakopanego tuz po bitwie pod Andrzejewem. brał w nich udział podoficer ktory zakopywał sztandar. Mimo tego nic nie znaleziono. Parę lat temu dzieki staraniom p.Jarka Strenkowskiego udało się namierzyć głowicę sztandaru 71 pp u jednego z poznańskich kolekcjonerów lecz jej powojenne losy nadal pozostają zagadką. z tego miejsca pozdrawiam owego kolekcjonera :)
marcin 112 Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 cytat : Parę lat temu dzieki staraniom p.Jarka Strenkowskiego udało się namierzyć głowicę sztandaru 71 pp u jednego z poznańskich kolekcjonerów lecz jej powojenne losy nadal pozostają zagadką. "O orle pisze K.Satora w Opowieściach wrześniowych sztandarów (ja mam wydanie I z 1990 r więc jakie parę lat?
radet82 Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 cytat : O orle pisze K.Satora w Opowieściach wrześniowych sztandarów ja mam wydanie I z 1990 r więc jakie parę lat?" kolega rozumie znaczenie słowa namierzyć ? Również posiadam tą książkę i o ile pamiętam nazwiska kolekcjonera tam nie opublikowano. To jest jak szukanie igły w stogu siana. Pan Jerzy Dąbrowski w tym roku napisał kolejną książkę,,71 Zambrowski Pułk Piechoty,, gdzie zamiescił zdjęcia orła z głowicy sztandaru 71pp. http://www.mokzambrow.pl/wydawnictwo/index.php?tresc=dabrowski&pozycja=71pp3#publikacja
marcin 112 Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 cytat : kolega rozumie znaczenie słowa namierzyć ? Również posiadam tą książkę i o ile pamiętam nazwiska kolekcjonera tam nie opublikowano." Kolega rozumie znaczenie słowa namierzyc. A w książce jest podane Imię i Nazwisko oraz data 1976 roku jako rok nabycia orła. Zwróc uwagę również na autora tej książki.Znasz kogoś posiadającego większą wiedzę o losach Sztandarów?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.