Skocz do zawartości
  • 0

Co to za tablica?

wilzken

Pytanie

Napisano

Witam, czy może mi ktoś powiedzieć do czego służyły te tablice? Zauważyłem ich kilka sztuk w podolsztyńskich lasach. Stoją na rozstajach leśnych dróg. Niestety napisy już zatarł na nich czas. Może ktoś ma fotki takiej tablicy z wyraźnym napisem, albo wie co było na nich napisane.
Z góry dziękuję, Grzesiek

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wygląda na tzw. Gedenkstein" - kamień pamiątkowy. Kamień z inskrypcią mógł upamiętniac wiele ważnych wydarzeń i rocznic.
Widziałem kamień w lesie, który upamiętniał śmierć na polowaniu. Wilhelm II zawołany myśliwy, prawdziwy terminator dla leśnej zwierzyny, lubił głazem uczcić szczególnie udane trofeum (żubr, jeleń lub 10 tysięczną kaczkę krzyżówkę).
W puszczy romnickiej można znaleźć taki przykład Hirsh gedenk steine - kamień upamiętniający jelenia:

http://www.goldap.pl/?id=11745&location=f&msg=1
Napisano

Witam, czy może mi ktoś powiedzieć do czego służyły te tablice? Zauważyłem ich kilka sztuk w podolsztyńskich lasach. Stoją na rozstajach leśnych dróg. Niestety napisy już zatarł na nich czas. Może ktoś ma fotki takiej tablicy z wyraźnym napisem, albo wie co było na nich napisane.
Z góry dziękuję, Grzesiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie