Skocz do zawartości
  • 0

Takie dziwne cus

jaca2003

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na to, że ta łuska mogła znaleźć się tam w przedziwny sposób podam przykład z mojego dzieciństwa.
Razem z kumplami chodziliśmy na poligon (oddalony od naszej wioski o ok. 2km) właśnie po łuski do zabawy. Zastosowań taka łuska miała wiele bo i dziecinna wyobraźnia jest spora. Jednym z przeznaczeń takiej łuseczki było nabijanie jej saletrą z cukrem i po podpaleniu wrzucanie do kreciej lub mysiej norki z której fajnie się dymiło". Że norek takich w obejściach gospodarskich bywało wiele, to kto wie czy za jakiś czas komuś nie zdarzy się podobna zagwozdka jak i koledze.

pozdr.
Napisano
Dobra skoro to ślepak od kałacha to ponawiam pytanie.Jakim cudem na głębokości 1,35 m przy ławie fundamentowej?I żeby było ciekawiej NAD nim był kapsel porcelanowy z napisem DANZING(Bjar1 go napewno kuma:D)i kupa(nie mylić z niemiecką kupą) potłuczonej porcelany czy innych naczyń.
No i jak teraz to ocenić?Ślepak od kałasza czy inne fiubżdziu?
Pozdrawiam
Napisano
Mysle ze jaca2003 powinien napisac eymiary to by wszystko zalatwilo
ale mi to wyglonda jak do mp 43
POZDRAWIAM
pig
jeszcze tego poszukam
Napisano
uniwersalny naboj miotajacy 7.62 mm wz. 1943/60
konstrukcja z 43 roku a wprowadzona w 49 roku...ale...
testowane w warunkach bojowych przez 1Front Bialoruski
7.62 x 39 konstrukcji N.M.Jelizarowa.
pozdrawiam bjar_1 za wiedze i reflex
sam dalem sie poniesc sugestja
POZDRAWIAM
PIG
Napisano
To kurde krety już też kopią?Ciekawe jakby takiego kreta hobbystę namierzyć to co by miał w swojej kolekcji?
A tego cusia sam wyrwałem matce ziemi przy okazji izolowania fundamentów.Tak że sugerując się głębokością z której go szarpnąłem kałacha raczej odrzucałem.Ale jak wcześniej zaznaczyłem głupi jestem.............
Pozdrawiam
Napisano
na 100% z IIwojny być może od szturma bo znalazłem ich kilkanaście w okopach niemieckich,chyba,że Al-kaida odbywała tam przygotowania do zamachu i postrzelali ślepakami?.pozdrawiam.
Napisano
HASAG - a nie uważasz ,że WP po 1945 r. mogło strzelać z kałaszy w starych niemieckich okopach?
Pozatym amunicji 7,92 x 33 Kurz (do MP-43) nie było ślepej zagniatanej w gwiazdkę".
Napisano
Całkowicie bym sie z toba zgodzil ale???1.ziemianki sa na skarpie i maja moze ze 20m dlogosci,2.rolnik ma tam pole i mieszka tam od czasow 1945r.i nie wspominal nic o cwiczeniach a pozatym jest tam autostrada(berlinka) oddalona o 100m.od od okopow,wiec wydaje sie troche dziwne zeby biegali ludziom przed samochodami z kalachem:)3.oprocz tego znajduja tam sie jeszcze urwilapki"raczej by to oczyscili z takich fantow???a tych slepakow musialo by byc znacznie wiecej niz kilkanascie szt.a reszta to mauserki(cwiczebne)i manlichery!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie