jaca2003 Napisano 27 Wrzesień 2005 Autor Napisano 27 Wrzesień 2005 Ano jak już gdzieś napisałem głupi jestem.I to się potwierdza.Wyszło takie coś i ...........
HASAG40 Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 nie dopatrzylem sie syg.bo sa kompletnie skorodowane!!!!tak wygladaja???
bjar_1 Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Na 100% ślepak od AK-47 :) Jak widzisz - okopy niemieckie to niekoniecznie niemieckie łuski!pzdrbjar_1
Leśny Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Witam ! trochę będzie nie po kolei ale 1. Myślę że Kalasznikow nie skopiował swojej broni z STG 44 , napewno są podobne ale : inne ryglowanie zamka AK (nie AK47 - nie ma takiej broni} obrotem zamka STG przekoszenie zamka w pionie (tak jak w czechoslowckim ZH 29 czy ZB 26) , inna technologia wykonywania - AK jest głownie frezowany i toczony a STG tłoczony z blachy i zgrzewany , inne są uklady obydu broni STG ma sprężynę powrotną w kolbie a AK w komorze zamkowej , zupelnie inna filozofia ukladu spustowego - STG osobny element mocowany do komory zamkowej AK ma go w samej komorze zamkowej , zupelnie inna jest też sekwencja rozbierania . Oczywiście są i podobieństwa np. rura gazowa . Myślę że rosjanie dobrze obejrzeli zdobyczne STG (i MKB) i zaczerpnęli z nich ogolny uklad broni ,ale zbyt duże są różnice aby mówić o ich identyczności .Rownież technologię mieli inną np. prototypy AK były tłoczone ale przemysl nie byl w stanie produkowć ich tak i wrócili do obróbki wiórowej. A tak poza tym to proponuję porównać uklady gazowe radzieckiego SWT 40 i STG 44. Nie tylko rosjanie się wzorowali , ryglowanie STG to też orginalny pomysł tyle że czeski - pana Holka . Sam pomysl karabinu szturmowego to też nic nowego np.6,5 mm. Fiodorow 1916 2) Podobno w 1945 przez front bialoruski byly używane prototypy na nabój 7,62 wz. 43 ale nie kałasznikowa a Simonowa (kss , sks) a one nie mialy możliwości strzelania granatami nasadkowymi ( niemcy też sobie tą opcję odpuścili w STG) więc skąd amunicja do nabojów miotających (prototyp prototypu ?)chyba dopiero polacy opracowali i uruchomili produkcję AKM dostosowaną do strzelania granatami a i to grubo po wojnie . Ale może coś w tym jest , wojna jest strasznie nielogiczna , może to naprawdę amunicja z pierwszej partii .... 3) W sprawie ślepakow od STG :na własne oczy nie widzialem ale wiadomo że byly takie proby znane z literatury przedmiotu . Nie wiem czy wolno tu zamieszczać linki , jeszcze mi uznają za reklamę i zbanują .....Gdyby ktoś byl zainteresowany to proszę o kontakt . Wzorow i lat nie będę podawał bo po co przepisywać . Mądrzy ludzie już opracowli temat . Napiszę tylko że byly ślepaki (ćwiczebne) ale z drewnianymi pociskami , szkolne z masy plastycznej (czerwone i czarne ze stalowymi dnami lusek) i specjalne z pociskiem z tworzywa w ksztalcie kuli. A amunicję do STG najlatwiej poznać przez przylożenie dna łuski 7,92 x 33 do denka naboju Mauser 7,92 x 57 . Ta sama średnica dna łuski i spłonki tylko nabój bardziej krępy :-) . Ostatnio (2003) ruszyła znowu produkcja amunicji do szturma ,dla posiadaczy STG , również ćwiczebnej i to zagniatanej w gwiazdkę ale w polsce to sobie fotki tylko pooglądamy . Sorki za dłużyzny i oczywistości ale tak wyszlo .Może ktoś jeszcze o tym nie wiedział .Jeszcze prywata (a co !) Poszukuję fotek wersji specjalnych na nabój do STG np.prototypu G 43 na 7,92 Kurz ew. wczesnych MKB czy oraz wyrzutni Panzerschrecka lub jeszcze lepiej Offenrochra . Gdyby ktoś miał i zechcial się podzielić to bardzo byłoby miło . Czy ma ktoś zdjęcie STG z nasadką do granatów nałożoną na nasadkę zmieniającą tor lotu pocisków i peryskopem w niemieckiej armii? Ja znalazłem taką fotkę ale już zdobycznego , w rękach anglików , czy niemcy używali takiego zestawu ? Pozdrawiam .
jaca2003 Napisano 27 Wrzesień 2005 Autor Napisano 27 Wrzesień 2005 Ano jak już gdzieś napisałem głupi jestem.I to się potwierdza.Wyszło takie coś i ...........
bjar_1 Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Nie miałem a nawet nie widziałem - z tego co wiem to ślepaków Kurz" nie było zagniatanych w gwiazdkę.
jaca2003 Napisano 27 Wrzesień 2005 Autor Napisano 27 Wrzesień 2005 A od góry tak wygląda(nie wiem czy widac ale jak ślepak od kałacha ino nie te średnice i nie te wymiary.
jaca2003 Napisano 27 Wrzesień 2005 Autor Napisano 27 Wrzesień 2005 Sorki ale jak już pisałem głupi jestem i nie wstawiłem(to zbyt skomplikowane pisac i wstawiac
HASAG40 Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 niemcy mieli różną broń i różną amunicję .Wiadomo,że ruscy po zakończeniu wojny wykradli dużo technologii (np.sturm44 i kałasz,są prawie identyczne").Więc można zastanawiać się czy ślepaki są od kałasza czy sturma?.
jaca2003 Napisano 27 Wrzesień 2005 Autor Napisano 27 Wrzesień 2005 I zeby było ciekawe to nie szukane po lasach i polach ale zwykle wyryte pod murem chaty.Dodam ze w Gdańsku-Chełmi9e ostatnia buda na starym a wyryte w trakcie odkopywania fyndamentu(buda rok zasiedlenia 1945).Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Od kałasza ,od kałasza... nie poszukuj usilnie MP-43 skoro to kałasz...
HASAG40 Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 może i kałasz !!!ale nie jestem pewny!!pozdrawiam
jaca2003 Napisano 29 Wrzesień 2005 Autor Napisano 29 Wrzesień 2005 Mi się tez nie chciało wierzyć ze wyryłem kałasza ale fakty mówią za siebie.W sumie to niedaleko od mojej chatki do lat 90 był mały poligon i tam się chłopaki ganiali i bawili w wojne.Moze jakieś dziecko przywlokło to z tamtąd?tylko cały czas mnie korci temat który zapodał Bjar czyli kret hobbysta.Bo jak inaczej wytłumaczyć ślepaka na 1,35 m głeboko i dotego pod warstwą potłuczonych talerzy, kafli z pieca,gwożdzi i innego świństwa nieprzydatnego na budowie.Nic tylko kret hobbysta.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Jak się on tam dostał ,to nie wiem :) Ale takie są fakty! :P
Czarek Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 albo ktoś przed Tobą izolował ten fundament między wybudoawniem domu a terażniejszością a potem zasypał wykop tym co było pod ręką a było niepotrzebne=potłuczonymi talerzami,kaflami z pieca gwożdziami itd...a między nimi taka łuseczka się trafiła...
Boruta Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Tak, tam był przydomowy miniśmietnik.Pozdrawiam
jaca2003 Napisano 29 Wrzesień 2005 Autor Napisano 29 Wrzesień 2005 Od momentu wybudowania budy nikt przy fundamentach nic nie robił.Dziadki sprowadziły się tu w 45 roku.Ja byłem pierwszy który oglądał fundament.Pozdrawiam
Czarek Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 no to zostaje najlepsza hipoteza krecikowa;)
jaca2003 Napisano 28 Wrzesień 2005 Autor Napisano 28 Wrzesień 2005 Na głębokości 1,35 cm przy ławie fundamentowej budynku zasiedlonego w 45 roku?Pozdrawiam
jaca2003 Napisano 29 Wrzesień 2005 Autor Napisano 29 Wrzesień 2005 Czyli wypada dopaść norę kreta hobbysty bo tam dopiero łobuz moze miec fanty........Pozdrawiam
Leśny Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 Witam ! Ale jakie są te wymiary ? Bo ciężko coś wywnioskować z samych zdjęć . Zostalo może coś z bić ? Ciekawa sprawa jeżeli to nie kałasznikow , bo z wyglądu to też mi się tak kojarzy . Pozdrawiam . Leśny
HASAG40 Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 witam!!!ja znalazlem kilka szt.identycznych lusek w niemieckich okopach!!wiec mysle ze to ciekawe??chociaz sa identyczne???
Pytanie
jaca2003
Ano jak już gdzieś napisałem głupi jestem.I to się potwierdza.Wyszło takie coś i ...........
44 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.