Skocz do zawartości

Skarb na Podlasiu

Fiodor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeden 'prawy obywatel'wiedziony glosem sumienia i zatroskany dobrem kulturowym oddal 'skarb' ciekaw jestem czy w Polsce jest wiecej takich ...przepraszam FRAJEROW.W mojej miejscowosci w woj.malopolskim gosc w podobnej sytuacjii podczas burzenia stodoly znalazl w fundamencie garnek monet.Wiadomo tylko ze byly zlote ( prawdopodobnie 2go wojenne marki niemieckie albo ruble).Cala sprawa choc nabrala swego czasu swoistego rozglosu zostala przez znalazce okryta woalem mistycyzmu:) Faktem natomiast jest ze z malego stolarza wyrobnika w ciagu paru miesiecy wyrosl na duzego przedsiebiorce a jego status materialny niezwykle sie poprawil.Ciekawe czy by mu sie teraz tak wiodlo gdyby oddal ten garnek odpowiednim instytucjom.
W Europie skarb nalezy do znalazcy.Jest szacowany przez odpowiednia instytucje i znalazca zatrzymuje skarb lub otrzymuje ekwiwalent pieniezny z w/w szacunku.
Napisano
wydaje mi sie że ten gospodaż działał pod wpływem impulsu bo jag by sie dłużej zastanowił to by te monety zatrzymał może sie przestraszył ze sie wyda i będzie odpowiadał przed sądem a może poprostu ma dobre serce tego nie wiemy kwitując swoją drogą sam niewiem co bym zrobił jak bym znalaz taką ilośc monet
Napisano
wedlug mnie facet zrobił dobrze.robole sprzedaliby za bezcen,kase by przepili.jakis madrzejszy numizmatyk sprzedawal by to pozniej roznym ludziom i zarabial kase,a tak przynajmniej skarb spocznie w muzeum gdzie kazdy bedzie mogl go zobaczyc.
Napisano
Ja też natychmiast zgłosił bym taki skarb, gdyby robotnicy zabrali wszystko zostawiając mi tylko 2 sztuki.No poprostu szlag by mnie trafił na taką niesprawiedliwość !!! :) i tylko nie mówcie ,że to jest działanie psa ogrodnika ! - to jest wzorowa postawa obywatelska !
Napisano
Takie jest prawo i ten człowiek postąpił w zgodzie z nim , miał silną wole i pewnie dużo pieniędzy do gdyby był biedny pewnie by tego nie zrobił.
Napisano
Zapewne nie. Najczęściej osoby, które niewiele mają są bardziej honorowe.
Poza tym, to mamy wiadomości jedynie z prasy, czyli nie wiadomo, jak było naprawdę.
Ironrat
Napisano
Jak na te 2 monetki to wykazał się faktycznie silną wolą ..... gdyby te durne robole odpaliły mu większą działkę to pewnie by nawet słowa nie pisnął ,a tak pazerność prostego ludu spowodowała ,że zamiast skarbu mają figę, bo dyplom dostanie zapewne tylko nasz bohater :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie