Skocz do zawartości

Jednostki Luftwaffe w Łodzi 1939-1945

Gunship!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak zaznaczyłem w temacie, poszukuję informacji o jednostkach Luftwaffe (tych latających jak i naziemnych) rozlokowanych w Łodzi i okolicy w czasie okupacji.
Wiem że na Lublinku była jednostka szkolna (bombowców?), obóz Stallag II (Luft) ( który podlegał II Okręgowi (??). Obóz istniał od września 1941 do połowy 1943. Oprócz tego szpital podziemny (Łodzianie wiedzą o co chodzi)oraz stacja radiolokacyjna w Łasku.
Wiem też że były rozmieszczone wokół Łodzi stałe baterie flak'u (znam dwie), ale nie mam żadnych konkretów, czyli numerów jednostek itp.
Czy ktoś ma jakieś informacje którymi może się podzielic?
Szczególnie zwracam się do moich współautochtonów :)
Znam stronę http://www.ww2.dk/ ale prawde mówiąc przeraża mnie mozolne przeszukiwanie odnosnika po odnosniku poszczególnych jednostek - wiec moze ktoś ma jakiś punkt zaczepienia?

Pozdrawiam
Gunship
Napisano
Zapomniałem że ten obóz znajdował się na Rudzie, a na Stokach w czasie wojny utworzono (podobno) centrum koordynacji obrony przeciwlotniczej rejonu. Po wyzwoleniu obiekty te były używane przez jednostki opl. WP.
  • 2 months later...
Napisano
Witam.
Mieszkam w Tomaszowie Maz,ale wychowywałem się w okolicznym Nowym Glinniku.Tam Luftwaffe założyło lotnisko,które do dziś służy naszej armii.Jeżeli masz jakieś info na jego temat to bardzo proszę o kontakt.Przyznam sie,że znam nie mało juz szczegółów na jego temat,ale tylko z czasem jego zajmowania przez sovietów.Bardzo zależy mi na info dotyczących jednostek Luftwaffe tu stacjonujących(numery,nazwy).wiem,że stały tu m.in.Messery Bf 109.Jeszcze raz proszę o kontakt.Moje GG:9571709.Jestem przeważnie iewidoczny",zatem klikaj śmiało.Pozdro.
Napisano
Gunship, Google Twoim przyjacielem! Wpisujesz tak:

site:www.ww2.dk fraza

W ten sposób Google przeszukują witrynę www.ww2.dk z jej podstronami w poszukiwaniu fraza" :)
Napisano
Gunship,
wg moich informacji, była na Lublinku jenostka szkolna mmyśliwców nocnych oraz jednostka rozpoznania. Kwestia szkolenia załóg bombowców jest prawdopodobna, ze względu na obecność na tym terenia ćwiczebnych bomb betonowych. Z ciekawostek powiem, że w latach 80-tych wyciągnięto w Łodzi kettenkrada.
Co do obozu, to istniał również w Łodzi obóz przejściowy, dulag, ale bardzo krótko. Co do Stammlager Luft II, to zdania, co do okresu jego funkcjonowania są różne. Generalnie jest bardzo mało informacji o nim, chociaż wiadomo dokładnie, gdzie się znajdował.
W Łodzi znajdowała się również w czasie wojny fabryka silników lotniczych.

Ironrat
Napisano
No i na Łąkowej najprawdopodobniej w starej fabryce aż do 17 stycznia 45 działał oddział Telefunken. Montowali radary i sprzęt łącznosci - ale to nie do konca potwierdzone.
Co do wytwórni silników to chyba w okolicy ul. Czerwonej była fabryka silników BMW.
Wracając do flak'u to jest już więcej domniemanych lokalizacji stałych baterii. :) Razem mam 3 miejsca no ale na razie milczę :) Możliwe jest że było łącznie ok 5 stałych baterii flaku. Przyjdzie wiosna to się pobuszuje w terenie :)
Beaviso - dzięki za radę :D
Napisano
Zapomniałem napisać że w Łodzi istniało (na 100%) od 1943 roku cos takiego jak Flakbrigade Litzmannstadt. Rozwiązano ją 1943 roku. Co było wcześniej? Nie wiadomo.
Flakbrigade scalała obronę OPL centrum Polski(pisałem wczesniej o tym centrum na Stokach). Nie wiem czy podlegała pod Poznań czy była dla niego równorzędna.
W okolicy Łodzi było sporo lotnisk niemieckich, min.: Leźnica, Glinnik, Wronowice. O Glinniku i Wronowicach nie wiem praktycznie nic, natomiast w Leźnicy były ocne" i jakaś bliżej nie znana stacja radiolokacyjna, ale raczej mobilna". Co ciekawe pewien znany mi człowiek, który zajmuje się historią północnej części regionu wspominał coś że w Leźnicy miało powstać lotnisko jeszcze przed wojną - ale nie wiem czy w jakims stopniu zostało to zrealizowane.
Ma ktoś jeszcze jakieś info o innych lotniskach Luftwaffe w regionie?
Napisano
Leźnica i Glinnik funkcjonują do dziś. Są lotniskami wojskowymi.
Co do stanowisk flak, to jest ich trochę w Łodzi (podstawy). Fabryka silników była chyba tam, gdzie dzisiejsza hala na Górniaku. Jeśli się rozejrzysz po placu (tam gdzie dawny Uniwersal), to powinna tam gdzieś być tablica pamiątkowa upamiętniająca Polaków rozstrzelanych za sabotaż.
Lotnisk było pod Łodzią jeszcze kilka, ale za wcześnie, aby o tym na forum pisać.
Co do obozu, to jego historia jest owiana tajemnicą. Zginęło w nim sporo ludzi, których ekschumowano wkrótce po wojnie. Funkcjonował na pewno do końca wojny (tylko, czy pod tą samą nazwą?), a zaraz po wojnie siedzieli w nim Niemcy, którzy nie zdąrzyli opuścić miasta. Żyje w Łodzi jeszcze przynajmniej 2 ludzi, którzy służyli tam zaraz po wojnie, ale nie mam czasu się z nimi spotkać. Część budynków obozu istnieje do dziś.

Ironrat
Napisano
Jeszcze taka ciekawostka.
Mam niemiecką mapę sztabową wojsk lądowych 1:25000 interesującej nas okolicy, data wydania XII 1944. Nie ma na niej nawet zaznaczonego pasa startowego.

Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie