bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Proszę o pomoc w ustaleniu do czego to służyło. Kojarzę to coś z zamykaniem torby na maskę wz.32. Znalezione na pozycjach wrześniowych i jest na 100% polskie ,przedwrześniowe...
Boruta Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Zatrzask US, może od pokrowca manierki.Pozdrawiam
mietek Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Fakt zapomnialem o manierkach USA w 39, co jeszcze moglo sie w 1939 ostac z zatrzaskami?
bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Mietek - hm. ciekawe. W okolicy nie było nic innego prócz kilkadziesięciu łusek 7,92 mm ,jednego guzika wz.19 i jednego wz.28 oraz co ciekawe pruskiej manierki (na 100% użyta przez naszych ,nie pozostała po I w.ś.!). Ale za to na poprzednim wypadzie też trafiłem ten klips" ,tyle że jedną jego część. Na zdjęciu klips" ze wczoraj i z przedostatniego wypadu w to miejsce.
mietek Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 No to fajnie, temat rzecz z 1 wsw w 1939 to lubie:)Co do manierek to osobna sprawa czy mialy one pokrowce, nie noszono ich raczej na pasie, lecz w chlebaku (czy gdzie tam je miala kawaleria, w sakwch chyba), czyli pokrowiec nie byl konieczny.Najwyrazniej trafiles miejsce gdzie byl oddzial z roznymi rzeczami z glebi magazynow, wiec z niecierplioscia czekam co jeszcze wyjdzie z tej miejscowki.
bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Mietek - wyszły jeszcze jakieś drobne popierdółki kolorowe ,zaraz je przyniosę z piwnicy i zrobię fotę - ale to raczej napewno nic ważnego.
searcher Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Witam.Zapinka ksztaltem sugerujaca amerykanska, choc moge sie mylic...Dla przykladu wklejam fotke podobnej zapinki znalezionej na miejscu rozbicia Lockheed'a P-38 Lightning.Na zapince widnieje napis:lift the dotPozdrawiamsearcher
mietek Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 paput - na forum sa 2 watki poswiecone ladownicom do BAR w WP.Fakt, wiele rzeczy bylo, ale pytanie co z nich pozostalo do 1939 roku jest nadal otwarte.
efes Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Ja bym to raczej nazwał napą.Identyczne stosowane były przy torbach na spadochrony po wojnie a myślę że i przed i nie tylko do tego.Całość składa się z dwu części;zanitowanego na stałe trzpienia w kształcie grzybka który wchodził w część drugą ,tą o której mówimy.W środku jest sprężynka ,która zaciskała się na przewężeniu trzpienia.Znalazłem takich sporo w miejscu rozbicia Liberatora.Myślę ,że część poszycia kadłuba od strony wewnętrznej/ogonowa/mogła być ze względu na konieczność dostępu do instalacji izolowana brezentem przy użyciu tego typu zatrzasków.Ale zastosowań mogło być więcej.pozdr efes
paput Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 witam, przyznaję, na zdjęciach z tych wątków są ładownice amerykańkie do BARa, wcześniej takich zdęć nie widziałem, spotkałem się ze zdjęciami ładownic Springfildowskich w WP w latach 20stych.
bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 No i to te popierdółki z okolicy trafienia apy" :1 - pokrywka cynkowa2 - kółko-przelotka ,pewnie od plandeki3 - rureczka zwinięta z blachy cynkowej4 - aluminiowe coś5 - aluminiowe kółeczko ,większe od tego jakie są do przełożenia sznurówek w trampkach6 - zgięte coś (aluminium)Następna wyprawa w tamte rejony na poczatku października.
paput Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 To zapięcie jest na 100% amerykańskie, ten typ nazywany LTD(lift-the-dot)został wprowadzony do użycia w 1917roku, i może być praktycznie od wszystkiego:pokrowiec na manierkę,pokrowiec na maskę p.gaz,pas z ładownicami do karabinu, pas z ładownicami do BARa,pokrowiec na opatrunek osobisty,... Po I wojnie Polska dostała bardzo dużo wyposażenia od amerykanów, z tąd manierki z takimi pokrowcami, widziłem też zdjęcia pasów z ładownicami karabinowymi. Z amerykańskimi ładownicami do Browninga w polskim wojsku się nie spotkałem.Ale może to być zapięcie z okresu II wojny i niestety tego się nie da rozpoznać bo były identyczne.
bjar_1 Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 Możliwe ,mojego napewno ruscy nie zgubili :)pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Paput - na 100% dostało się do ziemi we Wrześniu '39 r. ,późniejszych rzeczy tam nie było.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Proszę o pomoc w ustaleniu do czego to służyło. Kojarzę to coś z zamykaniem torby na maskę wz.32. Znalezione na pozycjach wrześniowych i jest na 100% polskie ,przedwrześniowe...
bjar_1 Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 I tył. Widoczne cztery haczyki" - chyba do zaczepiania o materiał.Proszę o potwierdzenie moich przypuszczeń.pzdrbjar_1
Pytanie
bjar_1
Proszę o pomoc w ustaleniu do czego to służyło. Kojarzę to coś z zamykaniem torby na maskę wz.32. Znalezione na pozycjach wrześniowych i jest na 100% polskie ,przedwrześniowe...
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.