Skocz do zawartości
  • 0

Klips / zamykanie - Polska do 1939 r.?

bjar_1

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w ustaleniu do czego to służyło. Kojarzę to coś z zamykaniem torby na maskę wz.32. Znalezione na pozycjach wrześniowych i jest na 100% polskie ,przedwrześniowe...

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mietek - hm. ciekawe. W okolicy nie było nic innego prócz kilkadziesięciu łusek 7,92 mm ,jednego guzika wz.19 i jednego wz.28 oraz co ciekawe pruskiej manierki (na 100% użyta przez naszych ,nie pozostała po I w.ś.!). Ale za to na poprzednim wypadzie też trafiłem ten klips" ,tyle że jedną jego część. Na zdjęciu klips" ze wczoraj i z przedostatniego wypadu w to miejsce.

Napisano
No to fajnie, temat rzecz z 1 wsw w 1939 to lubie:)
Co do manierek to osobna sprawa czy mialy one pokrowce, nie noszono ich raczej na pasie, lecz w chlebaku (czy gdzie tam je miala kawaleria, w sakwch chyba), czyli pokrowiec nie byl konieczny.
Najwyrazniej trafiles miejsce gdzie byl oddzial z roznymi rzeczami z glebi magazynow, wiec z niecierplioscia czekam co jeszcze wyjdzie z tej miejscowki.
Napisano
Mietek - wyszły jeszcze jakieś drobne popierdółki kolorowe ,zaraz je przyniosę z piwnicy i zrobię fotę - ale to raczej napewno nic ważnego.
Napisano

Witam.
Zapinka ksztaltem sugerujaca amerykanska, choc moge sie mylic...Dla przykladu wklejam fotke podobnej zapinki znalezionej na miejscu rozbicia Lockheed'a P-38 Lightning.Na zapince widnieje napis:lift the dot

Pozdrawiam

searcher

Napisano
paput - na forum sa 2 watki poswiecone ladownicom do BAR w WP.
Fakt, wiele rzeczy bylo, ale pytanie co z nich pozostalo do 1939 roku jest nadal otwarte.
Napisano
Ja bym to raczej nazwał napą.Identyczne stosowane były przy torbach na spadochrony po wojnie a myślę że i przed i nie tylko do tego.Całość składa się z dwu części;zanitowanego na stałe trzpienia w kształcie grzybka który wchodził w część drugą ,tą o której mówimy.W środku jest sprężynka ,która zaciskała się na przewężeniu trzpienia.Znalazłem takich sporo w miejscu rozbicia Liberatora.Myślę ,że część poszycia kadłuba od strony wewnętrznej/ogonowa/mogła być ze względu na konieczność dostępu do instalacji izolowana brezentem przy użyciu tego typu zatrzasków.Ale zastosowań mogło być więcej.pozdr efes
Napisano
witam, przyznaję, na zdjęciach z tych wątków są ładownice amerykańkie do BARa, wcześniej takich zdęć nie widziałem, spotkałem się ze zdjęciami ładownic Springfildowskich w WP w latach 20stych.
Napisano

No i to te popierdółki z okolicy trafienia apy" :

1 - pokrywka cynkowa
2 - kółko-przelotka ,pewnie od plandeki
3 - rureczka zwinięta z blachy cynkowej
4 - aluminiowe coś
5 - aluminiowe kółeczko ,większe od tego jakie są do przełożenia sznurówek w trampkach
6 - zgięte coś (aluminium)

Następna wyprawa w tamte rejony na poczatku października.

Napisano
To zapięcie jest na 100% amerykańskie, ten typ nazywany LTD(lift-the-dot)został wprowadzony do użycia w 1917roku, i może być praktycznie od wszystkiego:pokrowiec na manierkę,pokrowiec na maskę p.gaz,pas z ładownicami do karabinu, pas z ładownicami do BARa,pokrowiec na opatrunek osobisty,... Po I wojnie Polska dostała bardzo dużo wyposażenia od amerykanów, z tąd manierki z takimi pokrowcami, widziłem też zdjęcia pasów z ładownicami karabinowymi. Z amerykańskimi ładownicami do Browninga w polskim wojsku się nie spotkałem.Ale może to być zapięcie z okresu II wojny i niestety tego się nie da rozpoznać bo były identyczne.
Napisano

Proszę o pomoc w ustaleniu do czego to służyło. Kojarzę to coś z zamykaniem torby na maskę wz.32. Znalezione na pozycjach wrześniowych i jest na 100% polskie ,przedwrześniowe...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie