Jakku Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Szanowni Panowie,pozwólcie że nieco zmienię dyskusję z udawadniania która narodowość jest lepsza a która gorsza na nieco inne tory.Niedawno przeglądałem w jednym z polskich archiwów akta administracji niemieckiej wyższego szczebla z czasów okupacji II wojny światowej i co... Akt jest ogromna ilość a w teczkach w których są sprawy tzw.polskich bandytów" czyli wiemy, że chodzi tu o partyzantkę i ruch oporu to , a w 80% teczek to ja dopiero zakładałem metryczkę. Czyli przez 60 lat nie znalazł się żaden historyk bądź inna osoba z Głównej Komisji Badania Zbrodni czy innego IPN-u, która by wynotowała nazwiska tych urzędników, sędziów, oficerów niemieckich, którzy wyłapywali polski ruch oporu i skazywali na 5 lat obostrzonego obozu koncentracyjnego, z którego wiadomo wjścia dla takiego więźnia nie było.Zatem konkluzja: Żydzi zorganizowali sobie Wiesenthala i jego organizację, która wyszukiwała sobie swoich oprawców.A co my zrobilismy?Niedawno będąc na niemickim uniwersytecie we Frankfurcie spotkałem przypadkowo człowieka, który był Landratem w mieście B... na Śląsku. I co dziadek żyje bez stresu.A gdybyście poczytali jego rozporządzenia z czasów wojny jak B... zostało włączone do Rzeszy. I gdzie jest nasza Główna Komisja Badania Zbrodni? I gdzie jest nasz IPN?Wiem, że na tym forum odbyła się wymiana zdań o wyższości jednej nardowości nad drugą, ale czy nie lepiej dobrze jest dbać o własne interesy niż przechwalać się pustymi słowami?Myślę, że WY poszukiwacze z odkrywcy biegający po lasach z wykrywaczami i mozolnie wykonujący repliki broni, pojazdów itp. dokopujecie się do literatury i historii będziecie dalszym pokoleniom przekazywać dobrą prawdę historyczną. I szacunek Wam odkrywcy gdy zachowujecie pamiątki po tych którzy stawiali na szali życie za WOlną Polskę. Uszanujmy ich pamięć!
pik78 Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Tak Jakku !!!Kochamy historię ale nie wyciągamy wnioskow jak inne narody i nie potrafimy bronić swoich racji ani dochodzić swojej krzywdy...
Michał zalogowany Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 no cóż - 50 lat sowieckiej okupacji zrobiło swoje. Były inne priorytety (rusyfikacja i komunizacja tubylców - Polaków). Trzeba mieć nadzieję, że gdy Polska odzyska tożsamość ten stan ulegnie zmianie. Tylko kiedy to nastanie.....MiachałPS dziwi mnie imputowany tu przez niektórych tzw antysemityzm - w USA oficjalnien mówi się, że ten czy tamten facio jest żydem i to jest normalne! Czy ustosunkowywanie się do czyjejś narodowości (żydowskiej) zawsze musi być obrzucane epitetem antysemityzmu....? to trąci schizofrenią
Rso Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Witam. Kol. Fiodor tak mi się wydaje że to komuniści najbardziej ścigali Niemieckich przestepców wojenych w całej histori powoienej Polski. A teraz co ogólna tedencja jest na wschód bo to jest trendi. Pozdrawiam.
ELM_ Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 tak czytam czytam i rece mi opadają, po pierwsze to :jakku=5 dla ciebie , zgadzam sie w calej rozciaglosci po drugie : szanowni koledzy nie ma sensu dywagowac nad tym czy zmarly byl Żydem,czy Polakiem cyz kim kolwiek innym, ważne jest to ,że swom działaniem przyczynił się do scigania zbrodniarzy wojennych którzy mordowali też Polaków ( tak tak pik78 i Herwolf wyżynali nas tak samno jak Żydów i choćby rosjan )-to jego bezsprzeczna zasługa. po trzecie sformułowania typu :..panie sajmon 18 nie wymawiaj polaków w jednej lini z żydami ,cyganami itd..." pachnie mi tu solidną ksenofibią czy nie przymierzając Polskim wydaniem nazizmu.takiemu panu tylko powinszować głupoty bo jej rozmiar mnie przeraża. po czwarte-:..Nie jestem antysemitą ani nazista ale ich nie lubię nie mam obowiązku kochać wszystkich ludzi n...i tak dalej"pik78 nie masz obowiązku kochać Żydów , to nie znaczy ,ze możesz wyrażać się mówiąc o nich z lekceważeniem. Każdy zasługuje na pewną dozę szacunku nie ważne kim by był. P.S.-moja babcia była więźniarką auschwitz-czy powiesz ,że byla jedną z karygodnie przez niemców katowaną Polką, czy Żydowskiem pomiotem słusznie eksteminowanym przez SS?(A wysiedlili ją z Poznańskiego i była Polką)Zastanów się nad czym piszesz. Endloesung było największą zbrodnią w historii i każdy naród ma prawo do czczenia go na swój sposób, skoro Żydzi o tym mówia to punkt dla nich , przynajmniej jakaś część świata o tym nie zapomni, a my ? Inni wątek o komentarzach nastolatków w Auschwitz dostateczenie ilustruje zagadnienie. Z pozdrowieniamii bez fanatyzmu panowie (czy to brunatnego czy biało-czerwonego) ELM_(Przemysław Kluj)
kudi Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 witam kolegowcale szczescie ze dyskusja przesunela sie na wlasciwsze tory...nie do konca sie zgodze ze nie poszukiwalismy zbrodniarzy wojennych. szukalismy i to bardzo, z zacietoscia podobna do Wiesethala. problem polegal na tym, ze stalismy sie satelita komunistycznej rosji i zachodni alianci nie chcieli nam za bardzo wydawac zbrodniarzy. trafilem na wiele ciekawych dokumentow i dowodow ktore potwierdzaja ta teze. polscy urzednicy wyjezdzajacy do niemiec mieli przy sobie nazwiska i adresy pod ktorymi przebywaja niemcy oskarzeni o zbrodnie. jedyne na co alianci im pozwalali to rozmowa z takim czlowiekiem i sugestia o przedstawienie wnioskow ekstradycyjnych. a pozniej zaczynala sie zabawa. latami trwalo przerzucanie dokumentow i nic z tego nie wychodzilo. rozmawialem z kilkoma takimi facetami z Polskiej Misji Wojskowej Badania Niemieckich Zbrodni Wojennych. Oh jak oni sie cieszyli jak im dostarczono do Berlina Ericha Kocha...Zdarzalo sie duzo przypadkow ze Niemcy oficjalnie przekazywani Polsce nagle sie rozchorowali, uciekli lub zbiegli z pociagu gdzies na tresie Niemcy-Czechy-Polska. Przy trybunale w Norymberdze i obozach dla czlonkow SS dzialaly specjalne polskie komorki, ktore poszukiwaly zbrodniarzy. Ich praca byla ogromna, to historia i sojusznicy" odebrali nam mozliwosc wymierzenia sprawiedliwosci.Szymon Wiesenthal zamieszkal zas na Zachodzie wiec bylo mu w pewien sposob latwiej scigac i stawiac przed sadem zbrodniarzy.pozdrrobert_kudelski---------------www.eksplorator.com
ELM_ Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Mam pytanie, ilu mniej więcej zbrodniarzy przekazali alinci Polskiemu i Radzieckiemu wymiarowi sprawiedliwości ? Kocha i Stroopa przekazali na pewno . A czy przypadkiem nie było czasami tak,że delikwent był przekazywany Polskim władzom ,dopiero po zakończeniu jego sprawy karnej przed alianckimi trybunałami ?
mike110 Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Kudi, bo takich ludzi jak hitlerowscy zbrodniarze powinny szukać specjalne polskie komórki ale nie z wnioskami o ekstradycje tylko z pistoletami...
Lokomotywa Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 na Kochu zresztą nie wykonano wyroku bo podejrzewano że wie gdzie jest Burszt.komnata aż dozył długich lat , mimo że podstawiano mu konfidentów do celi
pik78 Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Mike110 masz na mysli tzw sluzby specjalne ???Najierw trzeba je mieć te sluzby specjalne one u nas szukają haków na politykow z innych opcji!!ps.zostawcie juz moj nick w spokoju dobre?!?szalom :P
pik78 Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 mike110 i sie tobie dziwie ze umoralniasz innych ,piszesz bzdory o jakis naszywkach 88 a sam proponujesz terroryzm polityczny w wykonaniu panstw polskiego !!!Mosad zrobil pare takich akcji przeciwko bodajrze jakims l dzialaczom ( terrorystom??? ) i byl wielki skandal jak sie wydalo!Z sila przebicia naszego panstwa to po takim numerze to by na nas conajmniej embarbo nalozyl cywilizowany swiat!!! Takie akcje mogą robic potegi ale nie takie satelity jak my....
mike110 Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Teraz tak, ale po wojnie były i siły i środki. A tzw. terroryzm polityczny (w wykonaniu Państwa) istnieje i jest stosowany od starożytności aż po dziś dzień. I ma sie całkiem dobrze.
bocian1 Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Po co ten post?Wydaje mi się że ludzie zainteresowani złożeniem żalu itp. to zrobią i koniec. Po h.ja robicie sobie pyskowki w tym poście załużcie sobie nowy i tam obrzucajcie siebie gównem i prezentujcie swoje poglądy. Pozdrowienia dla wyrozumiałych i tolerancyjnych Polaków szanujących czyjąś śmierć( niekoniecznie działalność za życia).
pik78 Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Bocian1 najpierw myslalem ze to moderator zabrał glos ale spojrzalem na ten prostacki język i zrozumialem jak bardzo się mylę ! Szymon Wiesental chyba nie jest zachwycony ze stanął taki prostaczek w jego obronie...Szacunek dla zmarlych mam ,takze Zydom ,ale takim jak ty plebeliuszom-NIGDY !!!
bocian1 Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Oj pik,pik,pik78 SYNKU,zimą radzę ci noś ciepłą czapeczkę może mniej mózg ci sie skurczy a wtedy łatwiej jest zrozumieć skomplikowane dzieje naszego świata, ale byc może u ciebie zmiany są już nieodwracalne.
MaTi Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 Czy mi się wydaje czy wątek powinnien zostać zablokowany
amsel44 Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Panowie spokojnie. sprawa jest prosta ja pytam MATI czy pisales o np smierci Jerzego Waldorffa ?.to czlowiek ktory zrobil cos dla swojego kraju. lub o Stefanie Kisielewkim ..... a Wiesenthal ? zyl przeszloscia i to jego sprawa.rozumiem tez pik78 bo sam cenie bardziej smierc 1-nego wojaka z 1939 niz 10-ciu Wiesenthali.! obroncy pana Szymona powinni pamietac o slynnym przedwojennym zydowskim zdaniu asze kamienice wasze ulice" .i konczac przypomnijcie sobie wszyscy role nkwd i sb gdzie trzon to fakt nistety to zydzi.a wszystkim polecam ksiazke Ciagle po kole" pani Anny Grupinskiej.to rozmowy z zolnierzami getta Warszawskiego. i ta kniga mam nadzieje pozwoli na inne spojrzenie w temace . pozdro amsel44.
Kamaz Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Znicz odemnie na znak śmierci Szymona Wiesenthala [*] [*]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.