Skocz do zawartości
  • 0

łuska mauser

woyta

Pytanie

Napisano
Prawdopodobnie sprzed I wś.
łuska mauserowska - oznaczenia : 10 12 S S(?) ( to ostatnie może być też 8 lub 5)

Z góry dzięki i pzdr woyta

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie wiem gdzie Woyta znalzl swoja - ja na 100% w miejscu, gdzie byl okop tylko w styczniu '45 ale jak to mowia jedna jaskolka wiosny nie czyni wiec luska moze zaplatala sie tam przypadkowo, ew. jakis weteran WW 1 przetrzymal giwere i naboje, a jak zrobili brygade Volksturmu to napieral nia na ruskie tanki..
Sv
Napisano
Możliwe że u Was resztki jakieś wystrzelał Volkssturm. U mnie na II w.ś. (styczeń '45 r.) nigdy nie znalazłem łuski z I w.ś. ,najstarsza była z 1929 r.
Napisano
Chyba, ze tutaj trzymano stare zapasy
http://www.sulecin.cyberdusk.pl/thumbnails.php?album=27&page=1
na potrzeby obrony rejonu twierdzy Kustrin...
Amen:)
Sv
Napisano
Wielkie było zdziwienie moje na widok tej łuski, gdyż też nie powinienem jej trafić, bo działań I wojennych nie było. A w IIwś. to raczej dziadki z Vollksturmu się tu tłukły z rusami i parę rozbitych jednostek WH. Strzelnicę Niemcy mieli parę kilometrów dalej. Do koszar jeszcze dalej. Ale... był to teren plebiscytu (nie było działań powstań śląskich), może więc Niemiaszki strzylali do Francuzów. HGW (wiecie co to za skrót?)

pzdr woyta
Napisano
Tam gdzie ja szukam często trafiają się łuski pierwszowojenne w miejscu walk drugowojennych. Sporo łusek pierwszowojennych znalazłem też w dołkach, w których niszczono amunicję po II wojnie.
Napisano
Prawdopodobnie sprzed I wś.
łuska mauserowska - oznaczenia : 10 12 S S(?) ( to ostatnie może być też 8 lub 5)

Z góry dzięki i pzdr woyta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie