woyta Napisano 21 Wrzesień 2005 Autor Napisano 21 Wrzesień 2005 Prawdopodobnie sprzed I wś.łuska mauserowska - oznaczenia : 10 12 S S(?) ( to ostatnie może być też 8 lub 5)Z góry dzięki i pzdr woyta
bjar_1 Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 A może strzelano tam np. w pierwszych latach po I w.ś.? Amunicji z I w.ś. nie używano już w czasie II w.ś.pzdrbjar_1
Sv Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Nie wiem gdzie Woyta znalzl swoja - ja na 100% w miejscu, gdzie byl okop tylko w styczniu '45 ale jak to mowia jedna jaskolka wiosny nie czyni wiec luska moze zaplatala sie tam przypadkowo, ew. jakis weteran WW 1 przetrzymal giwere i naboje, a jak zrobili brygade Volksturmu to napieral nia na ruskie tanki..Sv
bjar_1 Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Możliwe że u Was resztki jakieś wystrzelał Volkssturm. U mnie na II w.ś. (styczeń '45 r.) nigdy nie znalazłem łuski z I w.ś. ,najstarsza była z 1929 r.
Sv Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Chyba, ze tutaj trzymano stare zapasyhttp://www.sulecin.cyberdusk.pl/thumbnails.php?album=27&page=1na potrzeby obrony rejonu twierdzy Kustrin...Amen:)Sv
woyta Napisano 21 Wrzesień 2005 Autor Napisano 21 Wrzesień 2005 Wielkie było zdziwienie moje na widok tej łuski, gdyż też nie powinienem jej trafić, bo działań I wojennych nie było. A w IIwś. to raczej dziadki z Vollksturmu się tu tłukły z rusami i parę rozbitych jednostek WH. Strzelnicę Niemcy mieli parę kilometrów dalej. Do koszar jeszcze dalej. Ale... był to teren plebiscytu (nie było działań powstań śląskich), może więc Niemiaszki strzylali do Francuzów. HGW (wiecie co to za skrót?)pzdr woyta
and_andrzej Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 HGW to skrót znany np. we Wrocku natomiast we Warsiawie robią wielkie oczy bo nie znają rozwiniącia skrótu. Sory za off topic ;)
Anarchista Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Tam gdzie ja szukam często trafiają się łuski pierwszowojenne w miejscu walk drugowojennych. Sporo łusek pierwszowojennych znalazłem też w dołkach, w których niszczono amunicję po II wojnie.
woyta Napisano 21 Wrzesień 2005 Autor Napisano 21 Wrzesień 2005 Prawdopodobnie sprzed I wś.łuska mauserowska - oznaczenia : 10 12 S S(?) ( to ostatnie może być też 8 lub 5)Z góry dzięki i pzdr woyta
bjar_1 Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Koniglisches Arsenal Spandau ,październik 1912 r.
Pytanie
woyta
łuska mauserowska - oznaczenia : 10 12 S S(?) ( to ostatnie może być też 8 lub 5)
Z góry dzięki i pzdr woyta
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.