Skocz do zawartości
  • 0

Sebulaa wykopał cebulę"

sebulaa

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Boruta wiem że warty uruchomienia , ale nikt narazie nie może mi pomóc. Ponoć w Warszawie na Pięknej jest jakiś spec może on sie tego podejmie.

Co jest chłopaki nikt nie wie co to za marka??
Napisano
Mick a nie ma gdzieś tam wytłoczonej nazwy tego zegarka?.
U mnie lokomotywy brak więc chyba nie kolejarza. A przed wojenny napewno jest.
Napisano
Jest naprawdę dobrze, jeśli trafisz na zegarmistrza pasjonata to szansa na naprawę jest duża, jeśli nie trzeba wymieninić balansu :( , bo wtedy mogą być poważne problemy. W Warszawie nie znam nikogo, mogę wskazać takiego zegarmistrza w Białymstoku, ewentualnie poprosić któregoś z nich o namiar na jakiegoś z Warszawki.
Yasioo
Napisano
Można kupić taki roztwór do czyszczenuia mechanizmów zegarkowych, wyżera całą rdzę z wnętrza.
pozdrawiam.
P.S. Ja też mam fajny zegarek i też nie mam gdzie naprawić. Francuski na rękę.
Napisano
Z tego co widze po fotkach, to jest to zegarek przedwojenny noszony przez kolejarzy (mam w domu bardzo bardzo podobny. Takze porcelanowa tarcza i zlote wskazowki). Tyle, ze moj ma na wewnetrznej stronie koperty wydziergana" lokomotywe.
Napisano
Co nikt nie wie co to za cacko. Wiek zegarka to około 100 lat ( stwierdzili po budowie mechanizów )stwierdziło tak trzech zegarmistrzów , jednak żaden nie potrafił okreslić producenta . Tarcza jest z porcelany wysadzana złotymi kropkami co minutę. Może znacie miejsce w Warszawie lub w okolicach aby mi pomóc w identyfikacji i wycenie
Napisano
Kudłaty zgadza się z tą puszką od piwa , ale zagarmistrz potwierdził że to złoto a pozatym wszystko zaśniedziałe i brudne a te kropeczki sie świcą
Napisano
witam
Tarczka ładnie zachowana nie zaprzeczam. Ale z czego zrobiona jest koperta? Jaki jest stan mechanizmu? Pytam się dlatego że znam dwa przypadki uruchomienia wykopanych zegarków, mogłaby to być wtedy wspaniała pamiątka. Czy koperta nie jest przypadkiem zardzewiała, czy to tylko śniedż, bo nie mogę tego wyczaić z fotki. A wartość zależy od stanu i naprawienia. Mogę powiedzieć ile jest wart taki zegarek w stanie szufladowym. W każdym razie gratuluję trafienia - mi się trafiają tylko mechanizmy albo kawałki kopert.
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
Napisano
koperta jest z metalu po oczyszczeniu zostały niewielkie fragmenty jescze nie oczyszczone oprawki mosieżne, tył z ebonitu ( tak mi sie wydaje) , mechanizm częściowo działa ( poruszając na boki działa wahadełko rusza sie sekundnik) nie działa nakręcanie sprężyny ( gdyby nie to to pewnie by ruszył) , gdyż poprzez delikatne poruszenie jednego kółka zegarek cyka i sie zmienia położenie wskazówek
Napisano

Yasioo , Zegar był w jakimś jeszcze pudełeczku , które przejeło na siebie większość korozji. tak zegarek wygląda po kilku minutach pieszczot

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie