sebulaa Napisano 27 Wrzesień 2005 Autor Napisano 27 Wrzesień 2005 Boruta wiem że warty uruchomienia , ale nikt narazie nie może mi pomóc. Ponoć w Warszawie na Pięknej jest jakiś spec może on sie tego podejmie. Co jest chłopaki nikt nie wie co to za marka??
sebulaa Napisano 30 Wrzesień 2005 Autor Napisano 30 Wrzesień 2005 Mick a nie ma gdzieś tam wytłoczonej nazwy tego zegarka?.U mnie lokomotywy brak więc chyba nie kolejarza. A przed wojenny napewno jest.
sebulaa Napisano 19 Wrzesień 2005 Autor Napisano 19 Wrzesień 2005 Jest to zegarek kieszonkowy . i chyba ma złote wskazówki i te kropeczki przy godzinach ,bo garett kolegi pokazywał złoto
yasioo Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Jest naprawdę dobrze, jeśli trafisz na zegarmistrza pasjonata to szansa na naprawę jest duża, jeśli nie trzeba wymieninić balansu :( , bo wtedy mogą być poważne problemy. W Warszawie nie znam nikogo, mogę wskazać takiego zegarmistrza w Białymstoku, ewentualnie poprosić któregoś z nich o namiar na jakiegoś z Warszawki. Yasioo
Boruta Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 Można kupić taki roztwór do czyszczenuia mechanizmów zegarkowych, wyżera całą rdzę z wnętrza.pozdrawiam.P.S. Ja też mam fajny zegarek i też nie mam gdzie naprawić. Francuski na rękę.
Boruta Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Pewnie sprężyna zardzewiała, fajny i wart uruchomienia.Pozdrawiam
mick1 Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Z tego co widze po fotkach, to jest to zegarek przedwojenny noszony przez kolejarzy (mam w domu bardzo bardzo podobny. Takze porcelanowa tarcza i zlote wskazowki). Tyle, ze moj ma na wewnetrznej stronie koperty wydziergana" lokomotywe.
sebulaa Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Co nikt nie wie co to za cacko. Wiek zegarka to około 100 lat ( stwierdzili po budowie mechanizów )stwierdziło tak trzech zegarmistrzów , jednak żaden nie potrafił okreslić producenta . Tarcza jest z porcelany wysadzana złotymi kropkami co minutę. Może znacie miejsce w Warszawie lub w okolicach aby mi pomóc w identyfikacji i wycenie
KudłatyHD Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 heheheheh, Garet czesto pokazuje , że coś jest złotem naprzykład zawleczki z puszek po piwie heheh.
KRUSZYNA Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 http://www.zegarkiclub.plSprubuj poszukać po tej lince.Naprawdę fachowa stronka.pozdrkruszyna
sebulaa Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Kudłaty zgadza się z tą puszką od piwa , ale zagarmistrz potwierdził że to złoto a pozatym wszystko zaśniedziałe i brudne a te kropeczki sie świcą
sebulaa Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Dzięki Kruszyna za linka , napisałem posta może ktoś mi pomorzePozdrawiam Sebulaa
yasioo Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 witamTarczka ładnie zachowana nie zaprzeczam. Ale z czego zrobiona jest koperta? Jaki jest stan mechanizmu? Pytam się dlatego że znam dwa przypadki uruchomienia wykopanych zegarków, mogłaby to być wtedy wspaniała pamiątka. Czy koperta nie jest przypadkiem zardzewiała, czy to tylko śniedż, bo nie mogę tego wyczaić z fotki. A wartość zależy od stanu i naprawienia. Mogę powiedzieć ile jest wart taki zegarek w stanie szufladowym. W każdym razie gratuluję trafienia - mi się trafiają tylko mechanizmy albo kawałki kopert. Yasioo yasiooxx@wp.pl
sebulaa Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 koperta jest z metalu po oczyszczeniu zostały niewielkie fragmenty jescze nie oczyszczone oprawki mosieżne, tył z ebonitu ( tak mi sie wydaje) , mechanizm częściowo działa ( poruszając na boki działa wahadełko rusza sie sekundnik) nie działa nakręcanie sprężyny ( gdyby nie to to pewnie by ruszył) , gdyż poprzez delikatne poruszenie jednego kółka zegarek cyka i sie zmienia położenie wskazówek
sebulaa Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Yasioo , Zegar był w jakimś jeszcze pudełeczku , które przejeło na siebie większość korozji. tak zegarek wygląda po kilku minutach pieszczot
Pytanie
sebulaa
Co to za zegarek ???
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.