Skocz do zawartości
  • 0

Skarby z Isle of Man...

searcher

Pytanie

Napisano
Witam,witam i jeszcze raz witam... :)
Jak dobrze,szanowni koledzy i kolezanki..znow moc zagladac na ta stronke...
Niestety..przez dluzszy okres..bede mogl pomarzyc o bezposrednim kontakcie z poszukiwaniami..:((( - jestem na wygnajewie...
..Na szczescie..oczy i uszy mam szeroko otwarte...i przy pewnej sposobnosci bycia na plazy niedaleko Douglas na Isle of Man..wsrod muszelek..i kamykow...natrafilem na dwie ciekawe rzeczy...

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

..pierwsza to luseczka o oznaczeniach :LIA2 R G 93
Dziwnie sklepana na koncu, a cztery"...ciezko mi okreslic kaliber..bo nie mam tu zadnego sprzetu pomierniczego..

Napisano

..I tu najciekawsze znalezisko:..kawalek jakiegos naczynia..najprawdopodobniej talerza..
I teraz pytanie: czy na podstawie resztek zdobien,moznaby okreslic wiek naczynka..bo na moje skromne oko..moze miec naprawde duzo wiosenek..moze nawet z 300..(oczywiscie tu pozwolilem sobie na laickie przypuszczenia..:) )..

Napisano

..i tu oba skarby"...
Luska ma ok 4,5 cm dlugosci..ale powtarzam,ze to wszystko na przyslowiowe oko"..
Za wszelkie przypuszczenia,sprostowania i rady..z gory serdeczne dzieki...
P.S.:..Milo przynajmniej cieszyc sie Waszymi odkryciami..:)

Wielkich Odkryc..

searcher

Napisano
Ceramika ładnie oszlifowana przez wodę i kamyczki :)
Trudno dokładnie ją zdatować przedział może być szalony od XVII-XX w.
Napisano
..Witam..
Na moje,luska to faktycznie wspolczesniak...ale moze ktos dotrze do jakis zrodel..by miec pewnosc..:)

Co do skorupki...moze by pokusic sie o interpretacje grafiki..moze krzyz moglby cos zasugerowac..?

Za wszystkie domysly i informacje..serdeczne dzieki..
Pozdrawiam
searcher

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie