Skocz do zawartości

Ostatni partyzant"

ms

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Mysle, ze pomysl nowego watku jest dobry, mam nadzieje na ciekawa dyskusje (i poszerzenie moich wiadomosci oczywiscie).

Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 195
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Witam, chciałem poinformować (mam nadzieję że nie dubluję tej informacji ;) o wydawnictwie, które dokładnie porusza ten temat: http://www.historyton.pl/catalog/product_info.php?products_id=1865

pozdrawiam!

• 1 year later...
Napisano
Dzisiaj - dopiero znalazłem ten wątek, lecz aby nie być oskarżonym przez różne swołocze" o groźby karalne, powiem tak;
Kuli z pewnością nie pożałowaliby na takich jak (nicki 2 - adresatów - wynikają z treści wątku) - Żołnierze wyklęci
http://podziemiezbrojne.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?170609
Nie pożałowaliby, gdybyście stanęli z nimi do równej walki, nie zaś tak, jak to było w UB-ckim zwyczaju - strzelali w potylicę.
Jeżeli chodzi o argument rozczulającego żalu" za milicjantami poległymi w walce, i ich osieroconymi dziećmi" to wiesz... jakoś nie czuję takowego.
Uważam, że każdy ma w życiu możliwość wybrania drogi, tacy jak wy wybrali, zapisując sie do różnych, ZOMO, PZPRów, UB, czy nawet tylko milicji. Wybraliście, ciemiężyliście swój naród, zwalczaliście razem z waszym czerwonym bratem wszelka opozycję, by dzisiaj w wolnej Polsce, z podniesionym czołem" - ohatersko" nazwać żołnierzy AK, ZWZ czy WiN - bandytami...
Postpartyjny PZPR-owski bełkot - przy pomocy którego argumentujecie, iż nie byli Oni żołnierzami, tylko andytami", strzelającymi do was, i abującymi" wasze banki - dowodzi jak bardzo upodlona została (na pokolenia, wręcz) wasza etyka. Tę zgniliznę etyczną, przekazaliście (razem z nasieniem i mlekiem waszych wybranek) swojemu potomstwu, które (niestety) z dużym prawdopodobieństwem będzie kontynuatorem" waszego rachitycznego światopoglądu...
Na szczęście, jednak - dla młodych, (waszych dzieci), nie jest to skaza genetyczna. Wierzę, że wstyd - którego wy nie macie - (UB-cy, oficerowie polityczni, i cała pozostała post PRL-owska hałastro aparatczyków) - będzie udziałem waszych potomnych. Wierzę, że wielu z nich będzie odczuwało wstyd za was, że będzie on na tyle duży, by powetować jego brak w waszych sumieniach...
Na koniec, powiem, jeszcze jedno. W czasach waszej świetności, poniewieraliście, opluwali i mordowali wszystkich - którzy ośmielili się tylko MYŚLEĆ INACZEJ"
Niech no któraś LOKOMOTYWA" w tym wątku powie nam, czy np. w 1956r (roku aresztowania na Zamojszczyźnie por. Stefana Kobosa - Wrzosa) ktoś mógł bez ryzyka (jak wy na tym forum) nazwać siepaczy z KBW" po imieniu (tzn powiedzieć o nich andyci")

I to jest cała prawda o czasach i sprawiedliwości. Wy - mogliście zabijać w imię waszej chorej sprawiedliwości społecznej"... Wam nawet etoryczna" kula, której ktoś żałuje" - kojarzy się z groźbą karalną"

Ja - do takich jak wy, gdybym miał strzelać to tylko z gówna...
Czy to jest groźba karalna - Lokomotywy i AKMS-y różne?
---
Informuję, że NIE, jedynym moim celem przy takim strzale" byłby tylko smród i napiętnowanie was, tak, byście poczuli sie zawstydzeni, jeżeli nie swoimi poglądami - to przynajmniej odrażającym zapachem...
Napisano
ojoj co temat czytam na tym forum o podziemiu powojennym to ciekawszy i ostrzejszy.

AKMS, wiesz doskonale, że po wojnie było band po lasach od gnoma. Dawni volksdojcze, pospolici bandyci - niemcy wypuszczali ich z więzień o ile dobrze pamiętam (patrz scena z Hubala). Broni było multum, twojego dziadka świętej pamięci mógł zabić naprawdę każdy. Ale przecież takie bandy się długo nie utrzymywały w lesie. W czasie wojny ludność szła po pomoc do partyzantów-żołnierzy wrześniowych (patrz scena z Hubala) bo im ufali. I były likwidowane różnorakie bandy złodziei i morderców - nawet żydowskie się zdarzało. I co? Pół wioski ukrywało żydowskie dzieci pod podłogą, a przyszli skądś ich ziomkowie i zrobili jakiś rabunek/morderstwo - często proszono wtedy przecież AK o pomoc. Albo polacy" z silnie wschodnim akcentem zlatujący na spadochronach i wyskakujący w 43r z parcelacją działek oraz denuncjujący wieśniaków na gestapo (ocośtam) nie chcących im dać aprowizacji. Też poszło kupę takich do piachu - co nie przeszkodziło wcale w kilku akcjach antyniemieckich połączyć się dowództwu AK i GL i wspólnie walczyć! A po wojnie takich bandytów to łapano na pęczki, bo każdy wieśniak wydawał ich władzy. To, że się partyzanci ostali tak długo, to zasługa tego, że ich społeczeństwo mocno popierało. Taki strasznie zły szatan Ogień" to by musiał chyba wymordować pół Podhala żeby nie zostać zadenuncjowanym. Prosta sprawa! Polacy ich znali jako bohaterów Ojczyzny, ufali im, i ich chronili. Teraz nagle się ich coraz więcej ukazuje? Kombatantów? A kiedy się mieli pokazać? Po 89 jeszcze rządził Kwach, SLD itp. Owszem są przegięcia, że ktoś 2 razy poleciał z mlekiem do lasu i teraz chcą rentę.
Ale zawsze tak będzie! Przypomina mi się tragedia z 11.09 jak na listy zaginionych jakieś imbecyle wpisywali Myszka Mickey". Człowieka nie zrozumiesz, zawsze się znajdzie ktoś dążący do zysku kosztem innych! ZAWSZE i w każdym KRAJU. I wcale to nie znaczy, że nie możemy złożyć hołdu Akowcom, Winowcom, NSZtowcom, bo wśród kombatantów pewnie masa uzurpatorów jest i morderców. Złych ludzi to kapowano na posterunek MO co godzinę i wiedziano do jakiego lasu iść na polowanie.
A że Lalusia musiał 63 szwagier dopiero zakapować, no to naprawdę jest coś na rzeczy.

Były amnestie, chyba ze 3. I poszło wielu młodych z lasu do nauki i pracy, własnymi rękoma odbudowywać Kraj. I ja Ci mówię - poszliby WSZYSCY budować nową Warszawę, gdyby im dano prawo do życia. A nie podział na przykład: gwałtowna zmiana ustroju, AKMS ma 7 lat i idzie do szkoły, ale jego tata jako wykształcony w poprzednim systemie już może stanowić zagrożenie dla nowej władzy. I to jest takie dziwne, że ta część całego państwa podziemnego, doskonale wiedząc jak kończy większość amnestyjnych wolała siedzieć w lesie, żyć i umrzeć przynajmniej w walce a nie od kuli w łeb?
I to jest takie dziwne, że oddziały rozwiązane 44/45 na nowo się formują już po wojnie bo widzą na przykład sąd polowy Waltera"? Bo chcą żyć, a jako oficerom wykształconym w Pańskiej Polsce" się tego zabrania?
I 2 miliony ludzi uciekło zanim uszczelniono granicę. Też się mylili i byli zbrodniarzami?

ech no drażliwy temat... ale taka już nasza historia. Pod tym względem Stalin i Hitler mogliby się cieszyć - 62 lata po wojnie, a Polacy dalej k*** nie wiedzą o co biega.
Napisano
A jeszcze przypomnę, że pierwsze kary śmierci w Lublinie okresu historycznego manifestu PKWN" były za słuchanie Radia Londyn", w chwili gdy Anglia i Ameryka jest głównym sojusznikiem ZSSR i ślą setki ton sprzętu do Murmańska.

Nie no naprawdę wspaniały system! a jakie wspaniałe możliwości to rysuje dla przyszłego BYCIA wrześniowo-leśnych oficerów w 'wolnej' Polsce! ah ah...
Napisano
Cały czas negatywne emocje, życzenie kuli, ekstrementów, i dlatego powiem nie podobało mi się mister wylye, demagogiczny bełkot tym razem z twojej strony. Najlepiej to zawrócić koło historii, członków PZPR, funkcjonariuszy milicji od razu powiesić.

Teraz łatwo pisać z domu w kapciach o tym co było 50 lat temu, jak się nie ma pojęcia o tamtych czasach. Nikt z wypowiadających nie żył w tamtych czasach i łatwo prawić.
Sytuacja była mocno złożona i były pewne okoliczności historyczne, które determinowały tamtą rzeczywistość i inaczej być nie mogło. Nie mogło i koniec.
I nie można generalizować i od razu wrzucać do poszczególnych worków, wszystkiego i tak do końca nie wiemy.

Z przyzwoitości nie zapytam, za jakiego ustroju się na świat przyszło, gdzie się urodziło, szkoły gratis pokończyło.
Napisano
Teraz też płaci się podatki, tylko niestety podstawowe usługi państwa też za chwilę staną się wysoce płatne.
Służba zdrowia w zasadzie już, niedługo szkolnictwo, itp.

I dosyć tego, a wątki takie jak ten prawie zawsze stają się absurdalnymi seansami nienawiści. Ja wysiadam.
Napisano
Rzecz w tym, Panowie, (i Panie) że można sie zgodzić z tezą, iż historia, nie jest ani czarna ani biała" (vide - jaskrawy przypadek Pawło Szandruka - kawalera Virtuti Militari, ostatniego dowódcy... 14 Waffen SS - czy tego, czym ona była pod Kalgenfurtem w maju 45r)rzecz w tym, że powinniśmy reagować na tego typu zaczepki - zdecydowanie. Tacy różni Lokomotywnicy" nie mogą i nie powinni chodzić w śród nas - z podniesionym czołem" Nie nawołuje bynajmniej do linczu! Idzie o to, by czuli i widzieli naszą pogardę. Niech... żyją 100 lat w wolnej Polsce. Niech jednak pełzają" ze swoimi poglądami - tak, jak tylko... gadom" przystało.
Mówmy im to w twarz:
Ludzie na służbie aparatu PRL, wszyscy bez wyjątku - poprzez przynależność do PZPR-u i wszystkich jego służb - ponosicie winę za 60 lat upodlenia Polski. Wielu z was ma krew na rękach. Sama tylko "niewinna przynależność do PZPR, była w swojej masie - uwiarygodnieniem przed światem chorej idei marksizmu - leninizmu made in Poland.
Robiliście to tylko i wyłącznie dla; karier, profitów, rzadziej dla idei. Niech, więc nie bulwersuje was wykładnia PZPR a la L. Moczulski:
"Płatni Zdrajcy - Pachołki Rosji Tak was postrzegam ja i (mam nadzieję) wielu innych."

Proszę prześledzić link w moim poprzednim poście, czy ludzie ci (dla mnie bohaterowie - najlepsi z najlepszych - POLACY)wybierając po zakończonej wojnie taki los - robili to z niskich pobudek?
Trzeba mieć zwichniętą UB-owską mentalność, by odpowiedzieć twierdząco na tak zadane pytanie...
Napisano
Ludzie na służbie aparatu PRL, wszyscy bez wyjątku - poprzez przynależność do PZPR-u i wszystkich jego służb - ponosicie winę za 60 lat upodlenia Polski. Wielu z was ma krew na rękach. Sama tylko "niewinna przynależność do PZPR, była w swojej masie - uwiarygodnieniem przed światem chorej idei marksizmu - leninizmu made in Poland."

Wszystkich jego służb - od pielęgniarek po drużników kolejowych .....

Trzeba być stukniętym, żeby klepać bez pojęcia takie nawiedzone zwroty. To po prostu seans ślepej nienawiści.
Wylye, zastanów się co wypisujesz.
Napisano
„Próżnoś repliki się spodziewał
Nie dam ci prztyczka ani klapsa.
Nie powiem nawet pies cię j***ł,
bo to mezalians byłby dla psa.”
J.Tuwim

Ps. Chodzę z podniesionym czołem i zaden nawiedzony bełkot mocherowych psycholków tego nie zmieni.
Napisano
Nie, mister Acer, może się zdziwisz (jakże, to zgred" przed PCtem) ja akurat należę do generacji która... b dobrze pamięta miniony system. Tak się składa, że wielu moich bliskich zwiedzało" sovieckie łagry na wyspach kurylskich i miało wątpliwą przyjemność osobistych znajomości" z UB-wcami. (i bynajmniej - nie towarzyskich)
Mylisz się, nie każdy chciał i nie każdy należał do PZPR itd.
Było wielu, którzy wybór ten przypłacili złamanym życiem, lub tylko karierą.
Piszesz szkoły za darmochę...
Cóż...
Odpowiem ci tak
Czy zdajesz sobie sprawę, że w latach 70-tych... para jeansów w PEWEKsie (takie sklepy, w których można było kupić wszystko za waluty wymienialne, podczas gdy w zwykłych sklepach... eh szkoda gadać...) kosztowała ok 10$, czyli po kursie czarnorynkowym" ok 1500 zł.
Tyle - miesięcznie zarabiał wówczas mój - bezpartyjny ojciec.
Ja, w tym czasie chodziłem do darmowej" szkoły
Nadal twierdzisz, że ja i inni w tamtym czasie uczyliśmy się za darmo"?
Przecież system traktował klasę robotniczą" jak... niewolników.
Na koniec, żebym TU i TERAZ, nie wyszedł na apologetę tego co mamy dzisiaj... Informuję, że moim zdaniem, sytuacja robotnika w dzisiejszej Polsce, jest również... beznadziejna.
Tak, naprawdę, nie dbam o metki" przypinane Polsce przez różnych - nawiedzonych polityków. Dla mnie to nie żadna tam IV czy III RP. POLSKA jest i była zawsze jedna. Czasami tylko miewa wysypy" różnej maści szubrawców, którzy są takimi pointerami" dla różnych lokomotyw".
You`v got it?
Napisano
Mister Wylye, ja też pamiętam tamten system,pewexy, baltonę, konsumy, mój ojciec też był bezpartyjny i też żył w czasach kiedy cena 1 dolara przekraczała 150 zł.
A na szkolnictwo nie można narzekać, nie tylko robotników kształcono. Nie znoszę dyskusji na poziomie wzajemnej dywersji ideologicznej" bo to jest chore i szkoda tego forum na to.

Beznadziejna sytuacja - to dopiero będzie.
Napisano
Widzę, że macie trudność rozumienia czytanego tekstu
Tow Acer i Kbks :)

A za Tuwima - Dzięki
Nie znałem tego - super to jest!

Skoro jesteśmy przy poetach, to mój stosunek do Was - Towarzysze, najlepiej określi słynny paszkwil Cz. Miłosza

„Zaglądali do toreb, zaglądali do waliz, nie zajrzeli do dupy, a tam był socjalizm.”

Cz. Miłosz - po przybyciu do USA, wybierając - jak wtedy sie mówiło wolność"

Kończę już niesmaczną z wami rozmowę. Wykrzyczcie się ile wam wlezie - teraz. Wolna Polska - pozwala wam na to.
Jednak nazywając Żołnierzy wyklętych" - bandytami - miejcie sie na baczności. Będę reagował i mam nadzieję, że znajdzie się wielu innych - którzy wam na to nie pozwolą
Napisano
brawo wylye cieszę się że są jeszcze tacy ludzie którzy stanowczo stają w obronie pamięci naszych bohaterów patriotów ludzi którzy poświęcili życie w walce o sprawę w którą wierzyli wolną i niepodległą polskę nie dajmy opluwać naszych bohaterów byle plugawej hołocie!!! nie ma mowy o wymianie uprzejmości z takowej maści zarazą!!! nie po to ginęli nasi ojcowie i dziadkowie żebyśmy my teraz wdawali się w polemikę z jakimiś ociężałymi umysłowo czerwonymi lokomotywami!!! krew się we mnie gotuje jak można tak opluwać ludzi honoru!!! i wy potakiwacze zastanówcie się co piszecie bo widzę że sami nie potraficie się określić dajecie sobą manipulować i poddajecie w wątpliwość fakty historyczne skandal!!! mój dziadek niejednokrotnie opowiadał przez łzy o czasach okupacji sowieckiej spędzanej w lesie o przyjaciołach których już niewielu zostało właśnie dzięki takim czerwonym psom ludziom plugawym bez honoru czy kula czy sznur nie ma to znaczenia niczego nie było by mi szkoda!!!!!!!!
Napisano
Ja nikogo nie nazywałem na tym forum bandytami to raz, dwa nigdy nie byłem w partii, wypraszam sobie takie insynuacje i proszę mnie nie obrażać !

Moderatora proszę o zablokowanie wątku i ostrzeżenie mistera wylye. Po prostu zwykłe chamstwo.
Napisano
Dzięki za poparcie - bo już myślałem, że ozdziobią mnie tu, te kruki - wrony" ;o)
Pozdrawiam i do usłyszenia" w ciekawych wątkach
Napisano
Acerku - jeżeli we wpisie 22:29:00 nazywasz mnie stukniętym, za obronę idei WIN i nazywanie ich andytami", jeżeli przyklaskujesz różnym kbks-om i lokomotywom to;
albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem, albo jesteś post PZPR-owskim pachołkiem.
Ja nie dbam o to czy admin da mi żółta, czy czerwoną kartkę.
W obronie dobrego imienia Tych, którzy walczyli o wolną Polskę, gotów jestem nazywać szubrawców - po imieniu. A ty, zastanów sie kogo bronisz... (skoro jak piszesz, wywodzisz się z NORMALNEJ rodziny)
Ja nawet za cenę BANA - nie zmienię poglądów. A ty?
Napisano
wylye!! JA też cibie popieram i nie lubię strasznie określenia polski bandyta" używanego w wiadomym kontekście.

Ale już nie przesadzaj, bo się robi nie miło.... przeginasz trochę jak Lokomotywa/Parowóz tylko w całkowicie drugą stronę, a skrajności nie są tu potrzebne.
wylye, przeszarżowałeś :>

Nad grobem zastrzelonego prostego wieśniaka milicjanta, też trzeba się pochylić. On nie jest winien systemowi. Gdyby amnestia była naprawdę amnestią Polska byłaby dziś o wiele lepsza i ZGODNA.
Napisano
cóż że w niwecz obraca się pamięć i zasługi bohaterów cóż że ból ogromny i tyle cierpienia w imię tak zacnych ideałów panowie umówmy się w tej kwestii nie stoi sie po obu stronach barykady lub jak niektórzy wola tu ale także tam troszeczkę bo tak poprawność polityczna nakazuje opowiedzcie się w końcu jasno po której jesteście stronie prześladowanych czy prześladowców???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie