Slate Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Oczywiscie masz racje, chodzi mi jedynie o to, ze od pewnego momentu trudno nazywac go partyzantem.
Seb Blatter Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 ...a tym bardziej pospolitym bandytą.Pozdro
Gutek 69 Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Lokomotywa - widać że brakuje Ci argumentów, skoro swoje ataki przenosisz na adwersarzy. Widać tu naturę Zmechowca - kim później byłeś oficerem społeczo-politycznym? Twoje wypowiedzi są wypisz-wymaluj wyjęte z bełkotu politrukow.G-no wiesz ile mam lat i nawet sie tego nie domyślasz. Jeśli rajcują Cię takie tematy jak ten poszukaj sobie w wyszukiwrace postów o Romualdzie Rajsie ps. Bury" lub majorze Zygmuncie szendzielarzu Łupaszko". Będziesz miał więcej wrogów. A do pozostałych panów takich jak Seb Blatter: nie wam oceniać kim był Józef Franczak. Tyle waszego, że sobie poklikacie na tym forum.
Seb Blatter Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Gutek, może i masz rację.Tyle waszego, że sobie poklikacie na tym forum" - tego jednak nie rozumiem.Pozdrawiam
Seb Blatter Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Może powinienem napisać: ...ANI tym bardziej pospolitym bandytą.Zresztą już się wypowiedziałem w tym temacie, napisałem co myślę, a do oceniania ludzi takich jak Franczak mi daleko (przynajmniej według mojej definicji tego słowa).Bardzo podobało mi się to zdanie Boruty:Ale widzisz, on był bez wyjścia - poddać się - pewnie śmierć z torturami. To długie ukrywanie się to był jego pech lub jego szczęście, zależy, jak na to patrzeć."Pozdrawiam
Jadzia Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Witam,Czy ktoś czytał felieton Pilcha w Polityce" odnośnie listów Witakcego do żony?? w post scriptum Pilch nazwijmy to zjechał" autora przytoczonego teksku jak burą sukę. Co Wy na to? Jadzia
AK77 Napisano 2 Październik 2005 Napisano 2 Październik 2005 Mam pytanie. Skad sie biora w Polsce takie typy jak Lokomotywa" ? 40 lat komuny jednak robi chyba swoje.
Boruta Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Po prostu, państwo totalitarne potrzebuje ludzi posłusznych, gotowych na wszystko, reszta jest niepotrzebna i szkodliwa (chodzi np. o ludzi wykształconych, lub mających własne poglądy).
iglanadon Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 każde państwo potrzebuje ludzi posłusznych, nie tylko totalitarne i nie myśl że demokracja dała Ci tyle wolności ile Ci sie wydaje
Boruta Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Nie wiem, czy wystarczająco ostro to ująłem, w każdym bądź razie przejawy jakiś poglądów światłych, nowoczesnych, czy innych były ostro tempione, np. za kawały polityczne szło się siedzieć.PozdrawiamW demokracji trzeba przestrzegać prawa, natomiast w pastwie totalitarnym poperało się ludzi, którzy prawo miało gdzieś, chodziło tylko o prawidłowe wykonanie rozkazu bez rozwodzenia się nad skutkami (to zawsze było już zapewnione z góry), ani nad efektem działań.
iglanadon Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Boruta napisałW demokracji trzeba przestrzegać prawa, natomiast w pastwie totalitarnym poperało się ludzi, którzy prawo miało gdzieś,":))) .... no tak a teraz może władza nie ma prawa gdzieś ?to kto kręci te afery które znamy z pierwszych stron gazet, komisji śledczych itd. ?Zastanów się jakie hobby możesz wykonywać legalnie i bez obaw ?
Boruta Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Akurat obecnej Polski nie można porównywać z innymi krajami zachodnimi, widzisz tylko model nasz, który od demokracji jest odległy z wieloma naleciałościami postkomunistycznymi.Pozdrawiam
necroskop Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Witam.Pozwole się sobie dorzuciś coś do dyskusji, która niby to krąży wokół Ostatniego partyzanta" a tak naprawde zeszła na temat dojeb... Lokomotywie za jegozdanie wypowiedziane wyżej. Jakoś nie trafiają do mnie argumenty iż ma 58 lat i pranie głowy spowodowane uczelnią w której się uczył i firmie w której pracował. Jeśli ktoś na forum publicznie komentuje to w ten sposób to jego sprawa i jego zdanie. Jednak jak odrzucimy emocje i spojrzymy na sprawe trzeźwo, to biroąc pod uwage poprzednie posty - odpowiedzi Lokomotywy nasuwa się wniosek że tak naprawde to On ma racje. To może brzmi głupio i komuś się to nie spodoba ale w świetle jego odpowiedzi tak właśnie sprawa wygląda, a kto myśli inaczej jest w błędzie. Jako wojskowy, wychowany w rodzinie wojskowej z korzeniami i zasadami nie mógł postąpić w swej ocenie inaczej. Dlaczego? Ponieważ takie jest/było ustanowione prawo. Pare dni temu rozmawiałem ze znajomym który pełnił służbe w prewncji w Warszawie, w czasie kiedy były te zamieszki z rolnikami. Sam pochodzi ze wsi i może naperda... osiemdziesiatka" kolege taty i kolege ze szkoły. Ale takie były przepisy, rozkaz i polecenie władzy. Czy się to komuś podobało czy nie. Ustanowione prawo zostało złamane i ogień. Oczywiście można teraz do sprawy podejść inaczej ale z punktu widzenia czasu to tacy ludzie jak Lokomotywa i nasi starzy maja pojęcie jak było naprawde. Osądzając Lokomotywe pamietajcie, że w świetle prawa i przepisów, każdy kto występuje przeciw, jest zagrożeniem dla stabilnosci państwa-władzy.A parafrazując powyższy ciekawy tekst Iglanadon-a rzekoma wolnośc nakłada jeszcze więcej ograniczeń niż niewola.PozdrawiamMarek
Dziki Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Myślę, że nawet Ci z czytelników forum, którzy pamiętaja" tamte czasy powinni wziaść trochę na dystans. Latwo oceniać kogoś obcego, na temat ktorej osoby jest sporo pogmatwanych i poddanych manipulacji informacji. To, ze ktos zyl w tamtych czasach nie oznacza, ze wie wszystko na ten temat :) Szczegolnie jesli w gre wchodza gierki operacyjne" organow tamtych czasow.Ja tylko opisze jedna rzecz. W latach 70-80 w Gdyni mieszkal czlowiek. Czlowiek ktoremu udalo sie uciec z Katynia. I co? Skonczyl jako pijak, bo ludzie poprostu wysmiewali to co mowil. Ze bzdury gada, ze chory jest itp. Mial rowniez z tego powodu inne nieprzyjemnosci. A z perspektywy kilkudziesieciu lat okazuje sie, ze ludzie jak na tamte czasy doskolane zorientowani" mogli sie mylic.A ten czlowiek skonczyl jak skonczyl.Lokomotywa - nikt nie mowi, ze kazdy zabity przez UBekow i MO byl patriota. Tak samo nie mozna powiedziec ze kazdy AKowiec byl andyta", jak to usilnie starala sie zaprezentowac Jasnie Panujaca Wladza Ludowa (oprocz tych, ktorzy zgodzili sie przyznac do wszystkiego i zgodzic na wspolprace). Ale mowimy o konkretnym przypadku. Na to sam sobie odpowiedz.Po wielu latach zostaje ujawnionych wiecej informacji. I tylko od nas zalezy czy przyjemiemy je do wiadomosci, czy bedziemy dalej sie ograniczac stara wiedza.
Skomand Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Przesledzilem temat. Gratuluje kolegom niepodleglosciowcom! Panowie AKMS i Lokomotywa zapytani o fakty schowali glowe w piasek! To typowe dla pokolenia spadkobiercow z PRL-u. Pozdrawiam milosnikow podziemia niepodleglosciowego po 1944 r.http://www.hajnowka.pl/aktualnosci/2005/wrzesien/06/z.php
AKMS Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 A z czym tu dyskutować? Z fanatyzmem co niektórych osób? Karty już dawno odkryte: ... kuli by szkoda było na ciebie".Wszak argument to przykładny w dyskusji, która toczy się w Polsce niepodległej w roku 2005. Pewnie argument zaczerpnięty z bujnej historii co niektórych szlachetnych ohaterów" prześladowanych za swoje poglądy.Możnaby cytować książki i wypowiedzi świadów ale i tak reakcja będzie jedna: jad, ślinotok i hasła typu komunistyczny bełkot,czerwona propaganda". Ale byle świstek podpisany przez byle jakiego ohatera podziemia niepodleglosciowego" i już owacje, bo to MUSI BYĆ NAJŚWIĘTSZA PRAWDA. Wszak oni kłamać nie mogą bo to grzech! A fuj! Hipokryzja i zaślepienie. Oto co widzę. Dlatego milcząc obserwuję wątek i uśmiecham się szczerze rozbawiony.A paru osobom życzę aby kiedys spotkały na swej drodze takich ohaterów podziemia niepodleglosciowego", tyle, że współczesnych. Najlepiej w ciemnym zaułku i bez świadków.Ps. Jest fajnie!
SZUKAM. Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 AKMS .. a w jakich latach były wydane te książki, o których mówisz, że możnaby cytowac tu książki i wypowiedzi świadków". Jeżeli nei chcesz już wpisywać tutaj FAKTÓW z obawy przed jadem, ślinotokiem" to podaj tytuły, autorów i najlepiej rok pierwszego wydania ksiązek o których wspominasz i relacje świadków.. gdzie je mozna znaleźć? Gdzie Ty je widziałeś.. bo z tego co piszesz, rozumiem, że masz dotęp do takowych. Z przyjeności sam poczytam. A nuż się okaże, że masz rację i AK-WiN, Franczak i te wszystkie Łupaszki, Ognie, Orliki to banda pospolitych przestępców występujących wbrew obowiązującemu prawu podobnie jak powstańcy listopadowi i styczniowi. Co miast cieszyć sie z (nie)podległości latali z giwerą po lasach, paląc i rabując ludność cywilną tak przecież przychylną władzy ludowej. Wszak zwyciężyło 3 x tak". Napisz tytuły i autorów, książek i wspomnień o których mówisz. I najlepiej rok i wydawcę pierwszego wydania.
kommark Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 Ja goraco popieram prosbe SZUKAM, AKMS prosze o tytuły tych periodyków , koniecznie z data ich pierwszego wydania( bedzie łatwiej szukac w bibliotece) zmogła mnie grypa i chetnie poczytam
Foster73 Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 Koledzy, dajcie spokój Lokomotywie i AKMS.Co mają Wam podać? Broszurki dla oficerow politycznych na zajęcia z żołnierzami?Przecież jeśli istnieją jakieś książki na powyższy temat, to napisane są z myślą o ukierunkowaniu czytelnika na jedynie słuszną ideologię ( o gloryfikacji czerwonego brata" już nie mówię ).pozdr.
AKMS Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 A może któryś z kolegów mi wytłumaczy dlaczego wszystko co pisane przed 1989 to samo kłamstwo a po 1989 to szczera prawda w którą wszyscy MUSZĄ wierzyć? Czym różni się propaganda komunistyczna od antykomunistycznej?
Seb Blatter Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 Tym, że ta pierwsza jest komunistyczna a ta druga antykomunistyczna.A tak na poważniej, to cieżko jest mówić po '1989' o propagandzie w ogóle, a tym bardziej takiej jak ta z okresu 1945-1989, kiedy to jaśnie panujący radzieccy pachołkowie cenzurowali co się dało (nie muszę pisać, że gloryfikowane było wszystko co radzieckie).Dla Związek Radziecki to był kraj bardziej zbrodniczy nawet o nazistowskich Niemiec. Choć ich tak nie potępiono jak nazistów, z prostego względu, to oni w końcu razem z zachodnimi aliantami przyczynili się do ich pokonania i jako sojusznicy mieli swoje przywileje.A propaganda jako taka jest, była i będzie. Przykład USA, Rosji itd. Jednak w różnej formie i skali.Pozdrawiam
Seb Blatter Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 Sprostowanie:Dla MNIE Związek Radziecki to był kraj bardziej zbrodniczy nawet oD nazistowskich Niemiec.Zgubiłem kilka istotnych literek, które mają wpływ na czytelność tej wypowiedzi :)Pozdro
AKMS Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 Tym, że ta pierwsza jest komunistyczna a ta druga antykomunistyczna."Dziękuję - o to mi właśnie cały czas chodziło chodziło. To puenta tej i podobnych dyskusji.Pozdrawiam.
Foster73 Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 No kurde AKMS. To podaj przykłady o jakie proszą przedmówcy i będziesz miał spokój.Nie podasz, bo takich obiektywnych opracowań NIE MA.Niemalże wszystko co wydrukowano przed 89' to czerwona papka. Pozostaje tyko czekać na dzieło poparte faktami ale nie takimi, które spodobają się cenzorom i władzy.
Seb Blatter Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 A tak na poważniej, to cieżko jest mówić po '1989' o propgandzie (...) takiej jak ta z okresu 1945-1989, kiedy to jaśnie panujący radzieccy pachołkowie cenzurowali co się dało (nie muszę pisać, że gloryfikowane było wszystko co radzieckie).Jednak muszę się powtórzyć.Trzeba jeszcze chyba dopisać, że ludzie, którzy mieli inne zdanie od na przykład władzy ludowej i się z tym nie kryli, byli wsadzani do pierdla lub szykanowani na różne sposoby, jeszcze wcześniej było gorzej. Jeśli ktoś był 'niewygodny' dla wspomnianego już 'rządu' był zabijany albo zsyłany na Syberię, która jakimś dziwnym trafem znajdowała się w ZSRR, ale to wcześniej.Ale propaganda to propagandaPozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.