Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki pierścień

torba5

Pytanie

Napisano
Witam trafił mi się taki oto pierścień,nie jest ani znaleziony ani kupiony pochodzi do rodziny z austrii ale tak czy siak tematyka jest mi obca,pierścień jest srebrny od wewnątrz grawerowany pierwsze co jest czytelne na grawerze to Lorenz potem data 30.08.40 potem innym krojem pisma H.Himmler prze napisem Lorenz jest jeszcze coś ale niestety nie czytelne literki są jakby mniejsze i dość zatarte ,daje kompet zdjęć

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam trafił mi się taki oto pierścień,nie jest ani znaleziony ani kupiony pochodzi do rodziny z austrii ale tak czy siak tematyka jest mi obca,pierścień jest srebrny od wewnątrz grawerowany pierwsze co jest czytelne na grawerze to Lorenz potem data 30.08.40 potem innym krojem pisma H.Himmler prze napisem Lorenz jest jeszcze coś ale niestety nie czytelne literki są jakby mniejsze i dość zatarte ,daje kompet zdjęć
Napisano
Rafi !!
swego czasu posiadałem pierścień honorowy SS - mniej więcej wiem jak odróżnić oryginał. Sprzedałem go ponad rok temu...
jeśli potrafisz zrobić dokładniejsze .. bardziej ostre zdjęcia - mogę spróbowac go ocenić" :)

pozdrawiam
Napisano
Wygląda na pierścień honorowy(SS-Ehrenring) Reichsfuerera-SS Heinricha Himmlera.
Srebrny pierścień, na zewnątrz czaszka ze skrzyżowanymi piszczelami, poza tym ozdobiony odpowiednim znakiem runicznym, dla nosiciela germańskich cnót".
Wewnątrz nazwisko posiadacza (Lorenz), numer w SS, data przyznania oraz dedykacja Himmlera lieben ... in treuer Kameradschaft Heinr. Himmler. (drogiemu.... na wierne koleżeństwo Heinr. Himler)
Napisano
trafić oryginał jest ciężko :) więc 99,99999 % to podróby
takie pierścienie trafiały do zamku (nie pamiętam jak się on zwał) po śmierci tego co go nosił.

Oryginalność można sprawdzić po tym czy dany jest w zbiorach jeśli nie ma to możliwe, że mamy oryginał.
Napisano
Witam
no zdjęc to ja nie potrafiłem wtedy robic :(
ma ten ring do dziś i jest tak jak wtedy byl kopią,
ten z allegro to prawie jego bliźniak :)
jak ktoś chce teraz dokładne foty kopii to moge kliknąc
dla przestrogi
pozdrawiam
Napisano
Niestety jest to popularny fals produkowany w Polsce.

Lorenz jest chyba najczęściej honorowanym ss-manem. Wszystkie pierścienie otrzymał także tego samego dnia.

Miejsce występowania - Koło w Warszawie.
pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie