Skocz do zawartości

HEL - składnica poniemieckiej broni?

Michał zalogowany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jesli gdzieś ma byc coś skladowane to musza być warunki do załadunku i rozładunku .np bocznica kolejowa lub port. Port na Helu odpada ze wzgledu na swoje rybackie przeznaczenie -pozostaje tylko bocznica kolejowa ale tylko głupi składowałby coś w miejscu gdzie jest tylko jedna mozliwość transportu a jedna bomba robi z półwyspu wyspę
Napisano

Tak wygląda całość, nie ma problemu żeby porobić fotki poszczególnych części i przesłać chętnym na maila.
Kupiona jakieś 15 lat temu w jakimś antykwariacie w Poznaniu. Zainteresowanych proszę o maila na kaloryb@wp.pl i trochę cierpliwości.
Pozdrawiam

Napisano
Lokomotywa - posądzasz o głupotę przedwojenne i powojenne Wojsko Polskie, a i Niemców pewnie też? Poza tym zapomniałeś o porcie wojennym...
Napisano
witam
to jest zwykła mapa akwenu, której uzywaja rybacy.

PS mam takie tylko ze kawałku wybrzeża od Świnoujścia do Stilo, i mapę Bałtyku Srodkowego pozdrawiam
Napisano
arcady- hel to wazny strategiczny punkt krory kontroluje zatokę ale nawet przedwojenne ani powojenne wojsko nie bylo tak głupie aby tam lokować magazyny broni czy amunicji. Port wojenny hehehehe - bez komentarza. Kiedy myślałem ze Gdynia i Gdańsk to piękne i wielkie porty ale wyglądaja one jak port na Helu w porownaniu chociazby z Hamburgiem ,Bremen Kiel a Amsterdam to już róznica jednej epoki/ery
Napisano
Nie wiem skąd taka pewność, skoro powszechnie wiadomo, że przed wojną wybudowano liczne schrony-magazyny min, topred i mazutu, zapewne wykorzystywane przez Niemców i przez PMW jeszcze (już chyba niedługo) do dziś.
Co do portu - nie chodzi dziwne porównania Helu z Amsterdamem, bo nie o wyładunek tysięcy BRT amunicji chodzi, prawda? Chodzi o możliwość załadunku i rozładunku amunicji, zaopatrzenia dla okrętów.
Napisano
magazyny broni i amunicji- tak, magazyn paliw - tak ALE TYLKO dla potrzeb bazy na Helu- zresztą Hel jako polska baza nawet niemcom nie przeszkadzala w 39 bo nie kwapili się ją zdobywać zresztą po co nam była potrzebna Wojskowa Składnica Tranzytowa na Westrplatte jeżeli dublowałby ją Hel
Napisano
Nie chodzi o wielkie zapasy lecz o materiały strategiczne" ulokowane tam z braku innej możliwości. Hel (6-9 maj 1945) był jednym z najdłużej bronionych fragmentów iemieckiego" wybrzeża. Jeśli chodzi o iekonwencjonalność" - chemia i mat. nuklearne. Czy ktoś ma jakieś konstruktywne" informacje (nie gdybania....)
Napisano

Michaił na Boga, nie pomylił Ci się Hel z Nową Ziemią. Tam ci jest materiałów nuklearnych dostatek. Kilkanaście reaktorów, rdzenie j.w. cóś z 10 000 T beczek z odpadami. NIc tylko nurkować. Woda ma tylko jekieś kilka tysięcy miliremów/h. Jak na głowicę 50 MT (50 000 kT)to niewiele.

Napisano
Sorry za śmiecenie ale ktoś chciał skany mapki samego półwyspu a mi wirusy zjadły system. Po przeinstalowaniu niestety straciłem całą pocztę więc prosiłbym o przypomnienie komu co wysłać.

Pozdrawiam
wiciu r

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie