Michał zalogowany Napisano 11 Wrzesień 2005 Autor Napisano 11 Wrzesień 2005 Podobno Niemcy urządzili na Helu magazyn broni (nie tylko konwencjonalnej) i materiałów których nie zdążyli odebrać drogą morską. Podobno jest do namierzenia i odkopania. Czy ktoś zna temat?
@ndrew Napisano 11 Wrzesień 2005 Napisano 11 Wrzesień 2005 ie tylko konwencjonalnej"- tzn jakiej???Chodzi tobie o 45 rok tak?Pzdr.@ndrew
Lokomotywa Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 jesli gdzieś ma byc coś skladowane to musza być warunki do załadunku i rozładunku .np bocznica kolejowa lub port. Port na Helu odpada ze wzgledu na swoje rybackie przeznaczenie -pozostaje tylko bocznica kolejowa ale tylko głupi składowałby coś w miejscu gdzie jest tylko jedna mozliwość transportu a jedna bomba robi z półwyspu wyspę
wiciu_r Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Może chodzi o te podwodne zrzutowiska amunicji....
dect Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 O mamo!! wiciu - skad sie bierze takie mapy ?!
arekp71 Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 witamja widziałem w OSNiP WP w Gdyni, tu tyklo fragment a tam cały Bałtyk ze zrzutowiskamiArek
cromags Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Takie mapy ma każdy żeglujący po Zatoce i Bałtyku :D (przynajmniej mnie wyposażono w taką).
wiciu_r Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Tak wygląda całość, nie ma problemu żeby porobić fotki poszczególnych części i przesłać chętnym na maila.Kupiona jakieś 15 lat temu w jakimś antykwariacie w Poznaniu. Zainteresowanych proszę o maila na kaloryb@wp.pl i trochę cierpliwości.Pozdrawiam
arcady Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Lokomotywa - posądzasz o głupotę przedwojenne i powojenne Wojsko Polskie, a i Niemców pewnie też? Poza tym zapomniałeś o porcie wojennym...
Painter Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 witam to jest zwykła mapa akwenu, której uzywaja rybacy.PS mam takie tylko ze kawałku wybrzeża od Świnoujścia do Stilo, i mapę Bałtyku Srodkowego pozdrawiam
Lokomotywa Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 arcady- hel to wazny strategiczny punkt krory kontroluje zatokę ale nawet przedwojenne ani powojenne wojsko nie bylo tak głupie aby tam lokować magazyny broni czy amunicji. Port wojenny hehehehe - bez komentarza. Kiedy myślałem ze Gdynia i Gdańsk to piękne i wielkie porty ale wyglądaja one jak port na Helu w porownaniu chociazby z Hamburgiem ,Bremen Kiel a Amsterdam to już róznica jednej epoki/ery
arcady Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Nie wiem skąd taka pewność, skoro powszechnie wiadomo, że przed wojną wybudowano liczne schrony-magazyny min, topred i mazutu, zapewne wykorzystywane przez Niemców i przez PMW jeszcze (już chyba niedługo) do dziś.Co do portu - nie chodzi dziwne porównania Helu z Amsterdamem, bo nie o wyładunek tysięcy BRT amunicji chodzi, prawda? Chodzi o możliwość załadunku i rozładunku amunicji, zaopatrzenia dla okrętów.
Lokomotywa Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 magazyny broni i amunicji- tak, magazyn paliw - tak ALE TYLKO dla potrzeb bazy na Helu- zresztą Hel jako polska baza nawet niemcom nie przeszkadzala w 39 bo nie kwapili się ją zdobywać zresztą po co nam była potrzebna Wojskowa Składnica Tranzytowa na Westrplatte jeżeli dublowałby ją Hel
Michał zalogowany Napisano 12 Wrzesień 2005 Autor Napisano 12 Wrzesień 2005 Nie chodzi o wielkie zapasy lecz o materiały strategiczne" ulokowane tam z braku innej możliwości. Hel (6-9 maj 1945) był jednym z najdłużej bronionych fragmentów iemieckiego" wybrzeża. Jeśli chodzi o iekonwencjonalność" - chemia i mat. nuklearne. Czy ktoś ma jakieś konstruktywne" informacje (nie gdybania....)
Peter Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Michaił na Boga, nie pomylił Ci się Hel z Nową Ziemią. Tam ci jest materiałów nuklearnych dostatek. Kilkanaście reaktorów, rdzenie j.w. cóś z 10 000 T beczek z odpadami. NIc tylko nurkować. Woda ma tylko jekieś kilka tysięcy miliremów/h. Jak na głowicę 50 MT (50 000 kT)to niewiele.
Michał zalogowany Napisano 13 Wrzesień 2005 Autor Napisano 13 Wrzesień 2005 Pytam nie o zrzutowiska (morskie) tych w Bałtyku od metra - szczególnie jeśli chodzi o tysiące ton broni chemicznej. Chodzi o HEL.Michał
wiciu_r Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Sorry za śmiecenie ale ktoś chciał skany mapki samego półwyspu a mi wirusy zjadły system. Po przeinstalowaniu niestety straciłem całą pocztę więc prosiłbym o przypomnienie komu co wysłać.Pozdrawiamwiciu r
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.