Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to HERB ??

von Nogaj

Pytanie

Napisano

Witam! calosc wielkosci pudelka zapalek.znalezione kilkanascie lat temu w okolicy starego dworku na kurpiach.wypadl ostatnio z szafki i bardzo sie ucieszylem!z tylu widac slady lutowania,mocowania do czegos...? co to za herb? kto sie nim podpisywal?? pozdrawiam.m

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na 9 palek wyglada korona na zdjeciu (stad tez moje pytanie, czy dobrze widze), na monidle" jest juz korona szlachecka. A odchodzenie od wizerunku helmu i osadzanie nad tarcza samej korony wcale nie bylo takie rzadkie i w przypadku koron szlacheckich tez mialo czesto miejsce, nie tylko przy koronach wyzszych rang. Kto personalnie poslugiwal sie wykopkiem" von Nogaja pewnie nie zgadniemy, bo jest, jak rozumiem, klopot z dokladnym okresleniem miejsca znaleziska - a do tego herbu mialo prawo kolo 300(!) rodzin......
Napisano
MYSZYNIEC koło BIAŁEJ PISKIEJ .To własnie tam został znaleziony herbik.Koronę starałem się przerysowac jak naj dokladniej.Zdaję sobie sprawę ze zawracam Panom glowe ale kazdy ma pewnie jakies tajemniczy gadget ktory owiany jest mgielką tajemnicy...a ten herb jest dla mnie o tyle cenny ze przypomina mi(mialem 7 lat) wypad z tatą i znajomym pareset kilometrow od domu do rodziny owego znajomka po zaszlachtowanego swiniaka na wesele córki-ciezko bylo o taki frykasy za komuny-hehe! herbik zostal znaleziony przy pomocy wojskowego wykrywacza W3P z jednostki w ktorej sluzyl tata.Znajomy i miejscowi opowiadali cos o skarbie na terenie parku a tata chcial zapewnic mi nieco atrakcji innych niz oferowali miejscowi...to byla egzotyka-strop na wysokosci nieco ponad metra,stara chalupa,telewizor byl ale tylko dla ozdoby bo we wiosce nie bylo a gospodarz na rynku nabyl..16 letni chlopak z sasiedniej chalupy ktory przytargal nam po pijaku(pil ze swoim ojcem)helm strazacki twierdzil ze w okolicy na mogilkach" wisza helmy niewiedzial jakie ale o poprowadzeniu nas w ten teren celem zobaczenia w/w stwierdzil ze nie idziemy bo tam duchy umarlych sa..babcia znajomego w ruskim helmie kury karmila...ten herbik dostalem od taty zaraz po znalezieniu jako mlody dzieciak i stad jest to dla mnie cenna pamiatka i chcial bym wiedziec o niej jak najwiecej. Bardzo serdecznie pozdrawiam.michal
Napisano

Witam! calosc wielkosci pudelka zapalek.znalezione kilkanascie lat temu w okolicy starego dworku na kurpiach.wypadl ostatnio z szafki i bardzo sie ucieszylem!z tylu widac slady lutowania,mocowania do czegos...? co to za herb? kto sie nim podpisywal?? pozdrawiam.m

Napisano

Witam ponownie! Pozwolilem sobie na wykonanie takiego oto monidła". Tam gdzie strzałka zaznaczylem luty z tyłu herbu.Za wszelki info dotychczasowe BARDZO dziekuje i prosze o jeszcze! Pozwoli mi to rozwikłac zagadke z dziecinstwa;) Herb został znaleziony na Kurpiach,w parku okalajacym stary dworek popadający w ruine:(-jestem strasznie ciekaw jak to teraz wyglada... w tym parku kolo wielkiego kamienia z wyciosanym wglebieniem(!) i sciezka odprowadzajaca znalezlismy tez wielki topór najprawdopodobniej katoski(niestety ktos nam go zaiwanil.Zapraszam do rozmowy i pozdrawiam!

Napisano

Monidelko sliczne, znac reke mistrza. I zagadka rozwiazana. Na skanie obok herb Lubicz w swojej pełnej" postaci, z labrami. A to co na rysunku czyta sie nastepujaco: W polu blekitnym podkowa srebrna (ze ocelami do dolu lub barkiem do gory dodawac nie trzeba, bo podkowa jest w zwyklym w heraldyce polozeniu) z krzyzem kawalerskim (skądinąd wiemy, ze zlotym) zacwieczonym na barku i takimze krzyzem luzem w srodku. Labry błekitne podbite srebrem. W klejnocie nad helmem w koronie trzy piora strusie.
Lubicz to jeden z najstarszych polskich herbow - wystepowal juz w sredniowieczu.

Napisano
-ale czemu na znalezionym herbie brak helmu?? -chyba nie chodzilo o uproszczenie produkcji?..gdzie takie precyzyjnie wykonane cudo(bardzo lubie ten gadget) moglo byc przymocowane-jak myslicie?
Napisano
Znajdz spis szlachty ziemi danego regionu tam znajdziesz miejscowości i nazwiska oraz herby posługujących sie nimi. Lub wpisz hasło myszyniec. To moze coś znasjdziesz.Pozdrawiam.
Napisano
Ja sie nie znam...znajomy mowil mi cos o herbie Lubicz-gdzies w necie podobny widzial....poczekamy na speca od herbow, Pana Hakasa -moze cos doradzi..pozdrawiam
Napisano
z tego co widzę, to nic nie widzę:). przepraszam, ale nie czytelne zdjęcie. może równie dobrze być Białoskórski ()nie często występuje) lub też Bożawola. aco do Pobóg, to raczej nie (chyba że jakaś odmiana) ponieważ inne klejnoty koronne.
pozdrawiam. krzysiek.
ps. hakas, nareszci zrobili mi kompa w pracy:) jak się ciesze:).
Napisano
Lubicz by pasował. Wygląda tak jak Pobóg, tylko wewnątrz podkowy jest krzyżyk. To by było nawet bardziej logiczne, bo do Pobóg nie pasują pióra.
Napisano
Witajcie! Od hełmu odchodzono na rzecz korony mianowanej. Ta twoja jest 9 Pałkowa a więc hrabiowska. O koronach napiszę coś nieco na forum ogólnym. Pozdrawiam. Hakas
Napisano
Wydaje mi się, że to Lubicz [na 90%].

A to, dlaczego tak twierdzę
Lubicz w polu błękitnym {dlatego istotne jest jak ułożone są linie [pionowo, poziomo czy wspak np], ponieważ różne kolory różnie oznaczano) znajduje się podkowa ocelami w dół, na barku i w środku podkowy po srebrnym krzyżu kawalerskim. W klejnocie nad hełmem w koronie trzy strusie pióra.

Pozdrawiam
Napisano
No zdjęcie lepsze by się przydało :), bo niewiem co jest pod podkową (jeśli krzyż, to mamy herb Lubicz, jeśli nie myślimy dalej :), a no i te linie/rowki.

[bjar wymyśl coś :]

Pozdro
Napisano
Marniutkie to zdjecie i nie jestem pewien co widze. Von Nogaj - mozesz opisac ten herb wlasnymi slowami?
1 - w koronie piora strusie. To widze.
2 - czy korona ma 9 pereł?.
3 - pole tercz. Czy powierzchnia gladka, czy w rowki pionowe, czy w rowki poziome.
4 - krzyz kawalerski widze dobrze. Pod krzyzem - czy to podkowa czy raczej polksiezyc. Sadze, ze podkowa, ale... Co jest miedzy ocelami podkowy - czy taki krzyz jak na jej barku?, czy tez co innego (np.gwiazda).
5 - gdzie na Kurpiach?
Kolekcj - piora pasuja i do Poboga.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie