Skocz do zawartości

bunkry które przetrwały do dziś we Wrocławiu

marecki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam !!
chciałbym stworzyć taką mapkę istniejących jeszcze bunkrów we Wrocławiu
proszę o podawanie przykładów
zacznę pierwszy :
lisia góra - sołtysowice
bardzo podobny - polanowice
z zapadnietym stropem - na moscie kolejowym warszawskim
dwa wysadzone - na osobowicach
schrony i magazyny - w wałach na osobowicach
Napisano
może być i galeria :) jak najbardziej
sadyk - poznaję wały na osobowicach :)
więc aparaty w dłoń , jutro niedziela i piękna pogoda :)
pzdr !!!!!!!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora marecki. 22:39 10-09-2005
Napisano
Marecki pamiętaj tez o tych najbardziej okazałych na pl.Stzegomskim i na Grabiszyńskiej:-) a czy schrony też wchodzą w grę?
sadyk kiedy to foto zostało zrobione?
Napisano
Marecki, schrony (te które znam:P)
-niedaleko dawnego tgg
-koło fontanny zwycięstwa
-pod pl.Solnym
-koło mnie (Szczepin)
bunkry:
-Kozanów, koło strzelnicy niemieckiej
-bunkierek snajperów niemieckich - Rędzin (dzisiaj tam łaziłem z wykrywką) powyciągałem od groma łusek po Scharfsutzen, a po bunkrze została kupka cegłówek
Napisano
Schrony

Ładna , Grabiszyńska, Nowy Targ
Teren dawnego Dolmelu- choć nie wiem czy to nie PRL
bunkier
Osobowice niedaleko stacji PKP
Napisano
Marecki w tym bunkrze na Osobowicach są dwa wejścia boczne. Kiedyś z Wraithem odkopywaliśmy jedno z nich, ale nie mogliśmy otworzyć drzwi. Mam kilka fotek jak chcesz to mogę wrzucić na forum.
pozdr.
P.S.
Kosel też miał kilka fajnych bunkrów i schronów. Obecnie został tylko jeden bunkier resztę działkowcy zaadoptowali na ziemianki.
Napisano
and_andrzej, Marecki właśnie czai hydral i zastanawia mnie cały czas dlaczego te informacje, które w zasadzie są znane, od nas chce wyciągnąć;-)
Napisano
no właśnie , strona hydralu nie pokazuje wszystkich niestety bunkrów , wiem że jest ich wiecej i dużo znajduje sie na obrzeżach miasta
w miescie nie było czasu na ich budowę i stosowano do obrony barykady , a na schrony i lazarety wykorzystywano piwnice , choć też powstalo mase schronów o których nie wiemy a znajdują się pod podwórkami i na róznych skwerach i placach
pzdr !!
Napisano
No i jeszcze pamiętać trza o improwizowanych bunkrach tworzonych z wysadzenia górnych pięter domów... No ale taki to żaden nie pozostał:-)
Napisano
Mówie Ci Wraith, Marecki chce wyciagnąć od nas info o TYM bunkrze /magazynowe mp-40, zaknoserwowane + skrzynka parabelek / ;)
a tak powaznie to fakt ze brakuje kilku.. nie wiem np. czy schrony plot na Ksiażu Małym są na Hydralu.. musze sprawdzić
Napisano
nic nie chce wyciągać , taka mapka bedzie nie lada gratką dla miłośników betonu z Wrocławia i okolic
bedzię dostępna na stronie naszego stowarzyszenia WGS , z czasem i powstanie do niej galeria bo narazie nie mam kiedy wszystkiego jechać i sfocić
przydała by się do tego krótka historia każdego obiektu , gdyby komuś chciało sie coś napisać to proszę , prawa autorskie zostaną zachowane
jak napisałem wyżej jest wiele bunkrów i schronów , które dziś są niedostępne i znajdują się pod wieloma podwórkami , skwerami i placami , jak ktoś zna jakieś pewne powtarzam pewne miejsca to też proszę o kontakt , jest i istnieje możliwość dostania się tam po załatwieniu niektórych formalności i dogadaniu się i autor informacji będzie brał w tym udział
pzdr !!
marecki SMHG WGS
Napisano
Przypominam o resztkach bunkra na Kozanowie - Pilczycach (niedaleko mostu inzynierskiego i strzelnicy).

Przypominam również o bunkrach nad Odra w rejonie Janówka.
Napisano
Dla milosnikow betonu warto tez wspomniec o wysadzonym bunkrze przy ulicy Bystrzyckiej niedaleko skrzyzowania z ulica Balonową.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie