marecki. Napisano 10 Wrzesień 2005 Autor Napisano 10 Wrzesień 2005 witam !!chciałbym stworzyć taką mapkę istniejących jeszcze bunkrów we Wrocławiu proszę o podawanie przykładów zacznę pierwszy : lisia góra - sołtysowice bardzo podobny - polanowice z zapadnietym stropem - na moscie kolejowym warszawskimdwa wysadzone - na osobowicach schrony i magazyny - w wałach na osobowicach
jack61 Napisano 10 Wrzesień 2005 Napisano 10 Wrzesień 2005 Marek mapa mapą ale może jakas galeria aby zostalo dla potomnych
marecki. Napisano 10 Wrzesień 2005 Autor Napisano 10 Wrzesień 2005 może być i galeria :) jak najbardziej sadyk - poznaję wały na osobowicach :)więc aparaty w dłoń , jutro niedziela i piękna pogoda :)pzdr !!!!!!!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora marecki. 22:39 10-09-2005
Wraith Napisano 10 Wrzesień 2005 Napisano 10 Wrzesień 2005 Marecki pamiętaj tez o tych najbardziej okazałych na pl.Stzegomskim i na Grabiszyńskiej:-) a czy schrony też wchodzą w grę?sadyk kiedy to foto zostało zrobione?
marecki. Napisano 10 Wrzesień 2005 Autor Napisano 10 Wrzesień 2005 Wraith wszystko wchodzi w gre :):) a Ty co nie masz aparatu ?? do roboty !!!!!!!! :):):)pzdr !!!!!
Penetrator Napisano 10 Wrzesień 2005 Napisano 10 Wrzesień 2005 Schrony pierwszowojenne tez cię interesują? Bo mam pracę doktorska na ten temat.
Wraith Napisano 11 Wrzesień 2005 Napisano 11 Wrzesień 2005 Marecki pomyślę czy ruszyć mój leniwy tyłek;-) I nieh ktoś mi załatwi wejście do schronu pod pl.Solnym!!!:-P
sadyk Napisano 11 Wrzesień 2005 Napisano 11 Wrzesień 2005 Wraith. Zdjecie bylo zrobiona w koncu sierpnia biezacego roku.Marecki.Cos do Twojej galerii. Niemiecka strzelnica.
Wraith Napisano 11 Wrzesień 2005 Napisano 11 Wrzesień 2005 Marecki, schrony (te które znam:P)-niedaleko dawnego tgg-koło fontanny zwycięstwa-pod pl.Solnym-koło mnie (Szczepin)bunkry:-Kozanów, koło strzelnicy niemieckiej-bunkierek snajperów niemieckich - Rędzin (dzisiaj tam łaziłem z wykrywką) powyciągałem od groma łusek po Scharfsutzen, a po bunkrze została kupka cegłówek
past Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 SchronyŁadna , Grabiszyńska, Nowy TargTeren dawnego Dolmelu- choć nie wiem czy to nie PRLbunkierOsobowice niedaleko stacji PKP
general1006 Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Marecki w tym bunkrze na Osobowicach są dwa wejścia boczne. Kiedyś z Wraithem odkopywaliśmy jedno z nich, ale nie mogliśmy otworzyć drzwi. Mam kilka fotek jak chcesz to mogę wrzucić na forum.pozdr.P.S. Kosel też miał kilka fajnych bunkrów i schronów. Obecnie został tylko jeden bunkier resztę działkowcy zaadoptowali na ziemianki.
and_andrzej Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Chopaki.. tu wszystko napisane i obfocone elegancko macie http://wroclaw.hydral.com.pl/test.php?obiekt=876
Wraith Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 and_andrzej, Marecki właśnie czai hydral i zastanawia mnie cały czas dlaczego te informacje, które w zasadzie są znane, od nas chce wyciągnąć;-)
jack61 Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Może chodzi ze jakiś został przeoczony // a jestem pewien ze conajmniej dwa // i potrzebne sa namiary ?
Wraith Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 jack61 myślę, że napewno więcej niż dwa:-)
marecki. Napisano 12 Wrzesień 2005 Autor Napisano 12 Wrzesień 2005 no właśnie , strona hydralu nie pokazuje wszystkich niestety bunkrów , wiem że jest ich wiecej i dużo znajduje sie na obrzeżach miasta w miescie nie było czasu na ich budowę i stosowano do obrony barykady , a na schrony i lazarety wykorzystywano piwnice , choć też powstalo mase schronów o których nie wiemy a znajdują się pod podwórkami i na róznych skwerach i placach pzdr !!
Wraith Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 No i jeszcze pamiętać trza o improwizowanych bunkrach tworzonych z wysadzenia górnych pięter domów... No ale taki to żaden nie pozostał:-)
and_andrzej Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Mówie Ci Wraith, Marecki chce wyciagnąć od nas info o TYM bunkrze /magazynowe mp-40, zaknoserwowane + skrzynka parabelek / ;)a tak powaznie to fakt ze brakuje kilku.. nie wiem np. czy schrony plot na Ksiażu Małym są na Hydralu.. musze sprawdzić
marecki. Napisano 12 Wrzesień 2005 Autor Napisano 12 Wrzesień 2005 nic nie chce wyciągać , taka mapka bedzie nie lada gratką dla miłośników betonu z Wrocławia i okolic bedzię dostępna na stronie naszego stowarzyszenia WGS , z czasem i powstanie do niej galeria bo narazie nie mam kiedy wszystkiego jechać i sfocić przydała by się do tego krótka historia każdego obiektu , gdyby komuś chciało sie coś napisać to proszę , prawa autorskie zostaną zachowane jak napisałem wyżej jest wiele bunkrów i schronów , które dziś są niedostępne i znajdują się pod wieloma podwórkami , skwerami i placami , jak ktoś zna jakieś pewne powtarzam pewne miejsca to też proszę o kontakt , jest i istnieje możliwość dostania się tam po załatwieniu niektórych formalności i dogadaniu się i autor informacji będzie brał w tym udział pzdr !!marecki SMHG WGS
Trockey Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 Przypominam o resztkach bunkra na Kozanowie - Pilczycach (niedaleko mostu inzynierskiego i strzelnicy).Przypominam również o bunkrach nad Odra w rejonie Janówka.
gulinek Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 WitamCzy ktoś z kolegów wie coś na temat tego wrocławskiego obiektu?
Mayki Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 Dla milosnikow betonu warto tez wspomniec o wysadzonym bunkrze przy ulicy Bystrzyckiej niedaleko skrzyzowania z ulica Balonową.
marecki. Napisano 13 Wrzesień 2005 Autor Napisano 13 Wrzesień 2005 gulinek - obiekt ten znajduje sie przy ulicy Białodrzewnej , był to raczej obiekt magazynowy jak przy ulicy Ładnej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.