Jeager Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 no i bardzo dobrze, że podjęliście pierwszą próbę bo wschód 39 w rekonstrukcji ciągle osłonięty jest zasłoną milczenia, tak jakby wojnie 1939 r. brali udział tylko Polacy i Niemcy (no ostatnio pojawili się również Słowacy":)) Fajnie, że przełamaliście ten stan- może wątki sovieckie" -mimo opisywanych wcześniej na tym forum trudności- zaczną się pojawiać na inscenizacjach wrześniowych w Polsce. Walor dydaktyczny takiego elementu jest na pewno ogromny biorąc pod uwagę znaczenie 17 IX dla historii Wojny Polskiej".pozdrawiam J.P.S.Dajcie jakieś fotki Panowie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjusz8 Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 Witam,Własnie wróciłem z imprezy i muszę powiedzieć, że wyszła wg. mnie b.dobrze. Szczególnie warte podkreślenia jest to o czym pisali już poprzednicy. Wreszcie pojawił sie na rekonstrukcji wrześniowej wątek sowiecki. Poza tym dobra oprawa muzyczna, dużo pirotechniki i w miarę jednolite umundurowanie walczących stron - sprawiły, że impreza napewno pozostanie na długo w pamięci jej uczestników. Oby tak dalej!Pozdrawiam,Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 WitamPanowie nic dodać nic ująć. Serdeczne podziękowania dla organizatorów, grup rekonstrukcyjnych, uczestników za świetną inscenizację. W szczególnośći dla odziału polskiego, który nacierał na Nas - Niemców (tak ,że nie nadążaliśmy z odpalaniem granatów)Pirotechnika super, inne efekty też (np. płonące kopy siana),polegli nieźle zostali podgrzani".Pozdr. dla Daltona, Luciusza i innych wojaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Tu jest Troszkę fotek od Września 39". Niestety większość to tzw. odzinne" i z próby bitwy, gdyż tak jak w Cieszynie sama bitwa jest u nas na kamerce. Niemniej jednak z samej bitwy też jest kilka no a z pozostałych można wywnioskować jak wyglądało pole walki ;)http://wrzesien39.espox.com/forum/viewtopic.php?p=1006#1006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk94 Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Czołem!Ja jestem zadowolny. Uwazam ze wszystko przebiegło znakomicie. Bitwa bardzo dynamicza. Nic dodac nic ując.Powiem tylko ze jak zobaczyłem atak zołnierzy polskich to normalnie, aż mi się włos na głowie zajerzył...Niesamowite uczucie. Trzeba przyznac i do do tego jeszcze okrzyk huraaa". Zrobiło to na mnie nie zapomniane wrażenie. Pozdrawiam wszystkich kompanów walczących, ównież kompanów podróżyŁukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IwoJima Napisano 3 Październik 2005 Autor Share Napisano 3 Październik 2005 WitamWłaśnie wróciłem z Dzwoli. W imieniu naszej grupy chciałbym podziękować organizatorom tej imprezy za zaproszenie nas(zwłaszcza panu Tomaszowi Bordzań). Dziękuje tez za zangarzowanie wszystkim rekonstruktorom, zwłaszcza Galicji" i Wrześniowi 39" za dobrą współprace.Rekonstrukcja ta jest wzorem dla innych, jako jak najwierniejsze odtworzenie minionych wydarzeń.Samo jej zlokalizowanie i ovum" czyli czerwono armiści było bardzo ciekawym i edukacyjnym wydarzeniem.Niech wpomne też o wzorowym zapewnieniu DARMOWEGO noclegu i wyżywienia na najwyższym możliwym poziomie dla wszystkich gości-tak powinno być przy okazji każdej rekonstrukcji. Zwłaszcza jeżeli zaprasza sie ludzi z całej Polski!Tutaj pozdrowienia dla całej dyrekcji miejscowej szkoły, jej pracowników(panie kucharki, pana Zdziśka i Staszka),posterunek policji no i strażaków. Mam nadzieje ,ze nikogo nie pominąłem.O skuteczności takiej imprezy historycznej niech świadczą choćby rozmowy miejscowych mieszkańców, których byłem świadkiem podczas drogi powrotnej) wspominających prawdziwe wydarzenia z Września 39 ,które przeżyli sami lub doświadczyły ich rodziny. Każda taka impreza , choćby lokalna jest potrzebna do uświadamiani społeczeństwa o roli minionych wydarzeń w ich historii.Nie należy tutaj oczywiście iść w ilość a jakość co w Dzowli udało się dochować.Pozdrawiamjeszcze raz wszystkich.IwoJimaGRH G.O.Śląsk" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatek Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Witam! Bardzo się cieszę, że podobało się Wam w Dzwoli. Ze swej strony dodam, że my byliśmy zachwyceni tym, co pokazaliście. Przybliżyło nam to naszą historię, o której nawet ja, choć nie tak dawno;) kończyłam tą szkołę, nie uczyłam sie. Dziękujemy Wam za wszystko i zapraszamy ponownie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro78 Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 Cześć. Gaalicja oddział z Przemyśla również uczestniczył w tej bitwie w sile 6 osób. było bombowo. Mam nadzieję, że ekipa w takim samym składzie pojawi się w zimie w Stępinie. mam też nadzieje, że powalczymy również w Przemyślu w maju przyszłego roku, ale to na razie prjekt. (Operacja Barbarossa). pozdrowienia dla wszystkich uczestników bitwy w Dzwoli. Szturm Polaków, w którym brałem udział był najlepszym ze wszystkich,w których brałem udział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
69 Napisano 27 Październik 2005 Share Napisano 27 Październik 2005 Cze!!Nie spodziewałem się , że Dzwola znajduje się również na forum Odkrywcy!!! nikt z odwiedzających ,,poszukiwanie skarbów,, nie ,,donosił,, o dyskusji na tym forum.Lubelska ,,Dzwola,, zakończyła się .... więc może czas już zacząć zapraszać na nastepne dzieło TOMKA BORDZANIA pod ....Osuchy 1944. Była to najkrwawsza bitwa partyzancka na ziemi Lubelskiej ,a może i w Polsce.Tym razem przeskakujemy w mundury partyzanckie - czyli swoisty misz masz, ...czyli : im bardziej zmieszane umundurowanie tym lepiej - nie jest to łatwe i nieraz trzeba wielu wysiłków aby być oryginalnym!!Czy tym razem zabraknie gości z innych części Polski?W czais rekonstrukcji Osuch ...marzy mi się nie rekonstrukcja bitwy ale .. RAJD BOJOWY w postaci kilku bitew odtwarzanych w tych samych miejscach i w tym samym czsie co w 1944 roku. Przemarsz tymi samymi drogami i te same noclegi na leśnych kwaterach . I ta sama akcja przebijania .. o 4 rano a nie o 14 w południe/bo akurat wojedódzcy notable się łaskawie zwlekli z łóżek!/żart kochanieńcy- żART -ALE W KAŻDEJ LEGEDZIE KRYJE SIĘ ZIARENKO PRAWDY:)))/W sumie mogła by to być 2 lub 3-dniowa impreza. wydaje mi sie że dopiero przemarsz tymi samymi partyzanckimi drogami pozwoli poznać dole i niedole leśnego życia.Jeżeli pomysł ,,zaskoczy,,u organizatorów i znajdzie uznanie u rekonstruktorów pozwolę sobie na zamieszczenie odnośnego anonsu. Pozdrawiam -69- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 27 Październik 2005 Share Napisano 27 Październik 2005 Witam . Byłem w tym roku na Osuchach ( patrz -ten temat był na tym forum ) .Myślę że się spodkamy 69" tam w czerwcu 2006 . A może by wcześniej (jakieś 2-3 tygodnie wcześniej od Osuch ) jakąś skromną inscenizacje na Porytowym Wzgórzu zrobić lub uświetnić choćby swoim przybyciem . Bo ta potyczka była chyba drugą po Osuchach najbardziej spektakularną - a zarazem zwycięską . Pozdrawiam Wojtek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
69 Napisano 30 Październik 2005 Share Napisano 30 Październik 2005 Witaj Dalton. ja też wspominam Osuchy. Nogi mi w d.. wlazły od latania podczas próby ale efekt koncowy był oszałamiajacy. Chętnie w miarę posiadanego czasu ,,podłącze,, się i do Porytowego wzgórza. Pewnie jeszcze i namówię na udział moich kolegów , którzy chociaż juz weterani i ,,ostrzelani,, żołnierze to w ,,partyzantce,, jeszcze nie bywali:)))Do mojego listu dodaję adres do strony na której tez toczy się rozmowa na temat Dzwoli. Link ten pozwoli przeskoczyć pomiędzy tematami: http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=16602&postdays=0&postorder=asc&start=0Obecnie pracuję nad udoskonaleniem swojego partyzanckiego ubioru aby za bardzo nie był ,,wrześniowy,,, a był trochę niemiecki i trochę cywilny. Robię przy okazji niemiecki płaszcz. Mam pytanie -gdzie można znaleść strone z widokiem niemieckiego płaszcza? Chdzi o wyglad tyły i układ kołnierza po zapięciu pod szyją. Pozdrawiam 69 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz84_ Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 Do 69: Też teraz zajmuje się przeróbką płaszcza (niestety chyba wybrałem najgorsze z możliwych rozwiązań bo DDRowski płaszcz Grenztruppen ale mam nadzieje że jakoś będzie wyglądał. Tu masz zdjęcia z których osobiście korzystam mam nadzieje że Ci jakoś pomogą:http://www.zeugwart.de/Bilder/Detailbilder18705.htm m36http://www.hessenantique.com/M40ocoat1.jpghttp://www.hessenantique.com/M40overcoat.jpghttp://www.hessenantique.com/M36overcoat.jpghttp://www.hessenantique.com/M40overcoatint.jpghttp://feldbluse.de/html/body_mantel_m36_bilder.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 1 Listopad 2005 Share Napisano 1 Listopad 2005 Witam . 69 jak by wogóle do czegoś doszło na Porytowym Wzgórzu to raczej nawet na darmowe wyżywienie nie ma na razie co mysleć - czysta praca harytatywna . Myślałem tu o nawet symbolicznej potyczce 10- 15 osób , bo wszystko trzeba bedzie ze soba przywieśc - petardy też . Ale będe się starał skontaktować z organizatorami najpózniej w maju celem omówienia inscenizacji . Jak coś się z tego wykluje dam znać . Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.