Semaj Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 1. Okrutne morze" - N.Monsarrat2. Cienka czerwona linia"
Dobson1 Napisano 31 Grudzień 2005 Napisano 31 Grudzień 2005 Książek które wywarły na mnie duże wrażenie przeczytałem sporo, ale może przedstawię tutaj dwie pozycje które przeczytałem niedawno i zapadły mi w pamięci, a mianowicie:1. dradzona Armia" Heinricha Geralcha.2. Przez piekło dla Hitlera" Henrego Metelmanna.Pozdrawiam
Kris(Poland) Napisano 31 Grudzień 2005 Napisano 31 Grudzień 2005 Przez piekło dla Hitlera" Henrego MetelmannaNigdy w życiu nie czytałem większych bzdur!W dwóch słowach jest to ballada o niemieckim żołnierzu który w wolnych chwilach oczekiwania na uszkodzoną część do swojego czołgu pracuje w kołchozie i brata się na każdym kroku z rosyjskim chłopem.
Dobson1 Napisano 31 Grudzień 2005 Napisano 31 Grudzień 2005 Nie rozumiem co wy macie z tymi balladami o niemieckich żołnierzach? Jak już ktoś wcześniej zauważył na tym forum, każda książka czy film to kwestia indywidulanej interpretacji. Co do Przez piekło dla Hitlera" jest to napewno bardziej realistyczny obraz tamtych dni aniżeli większośc komercyjnej szmiry na naszym rynku wydawniczym nastawionym tylko na robienie kasy, a nie na wydawaniu wartościowych pozycji. Może kolega Kris napiszę nam jakie jego zdaniem są najbardziej ciekawe pozycje wydawnicze które on przeczytał ??Pozdrawiam
kodai Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Suworow - LodolamaczRyan - Ojeden most za dalekoSayer - Zapomniany zolnierzKillian - Wojna i medycynaChlebowski - Pozdrowcie gory swietokrzyskie
hardy Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Okręt" Lothara Buchheima ,a z filmów to chyba Stalingrad
fanatyk6 Napisano 28 Styczeń 2006 Napisano 28 Styczeń 2006 no więc:przyznam, że wychowałem się na książkach B.Wołoszańskiego (np. ,,Straceńcy czy ,,Po drugiej wojnie światowej"). Może nie wszyscy uznają ks tego autora za warte czytania ale gdyby nie one to nie wpadłbym w to hobby...Ad rem:,,Obywatele w mundurach S.Ambrose,,,Na zachodzie bez zmian" M.Remarque
Klaus BOLS Napisano 28 Styczeń 2006 Napisano 28 Styczeń 2006 Na mnie najwieksze wrażenie zrobiły, zapomniany zołnierz"-guy sajerfront wschodni" - leona degrelle gułag" -anny aplebaum
hardy Napisano 14 Luty 2006 Napisano 14 Luty 2006 Ja ostatnio czytam sobie książkę Sprawa Honoru" Lynne Olson i Stanleya Clouda muszę przyznać że jest bardzo wciągająca ,serdecznie polecam :)Pozdrohardy
pavelock Napisano 14 Luty 2006 Napisano 14 Luty 2006 Cienka czerwona linia " Odłamki " CZtery z Tysiąca "Sosny były Świadkami "No i oczywiście wszystkie pozycje o Wydzielonym Oddziale Wojska Polskiego mjr Hubala .
pedro Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 J.Higgins Orzeł wylądował, Orzeł odleciałW. Kisielewski Podróz bez biletuN. Rydzewski Spadochrony na drzewachi większość pozycji j/w wymienionych przez innych
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.