Skocz do zawartości

Galeria...

Gambit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zdjęcia są przejmujące, i chyba w większości nieznane. Warte są jakiejś publikacji czy szerszego komentarza. Choć zrobiono je w celu propagandowym, to po tylu latach wionie z nich grozą tamtych dni. Gratulacje dla szczęśliwego posiadacza albumu. No a poza tym nie wiedziałem, że Gdynia była przez jakiś czas Gdingen, zanim nie przemianowali na Gotenhafen :)
Napisano
W tym albumie były jeszcze widoczne części innych zdjęć (powyrywanych). Dotyczyły głównie Westerplatte. Widoczny jest brak kilku stron. Może ten album zawierał ok. 60 zdjęć?

Pozdrawiam
bartekl23
Napisano

zdjęcia są w pewnej częsci dośc znane bo praktycznie mozna je spotkac w kazdej publikacji o obronie Wybrzeza w 1939 roku ... mi zawsze bardzo podobałą sie ta fotka gdzie niemcy sa okopania na ulicy w Gdynii - zwróćcie uwagę ze stoi sobie miedzy nimi polski rkm wz.28 - to rzadka fotka bo mało jest takich ze widac niemcow z polskim uzbrojeniem - na tym zdjeciu slabo widac ale mam w domu nieco wieksze i wydaje mi sie ze to wlasnie browning :)

Napisano
Moge takze dodać próbe opisów tych zdjec które kojarze:

gdansk10.jpg - obrońcy Helu po kapitulacji
gdansk12.jpg - hitler na Westerplatte
gdansk13-18.jpg - sceny z walk o Poczte Polską w Gdańsku
gdansk19.jpg - Westerplatte - flaga wisi najprawdopodbniej w okolicach placówki Fort" (nie jestem tego pewien ale tak mi sie wydaje),
gdansk21.jpg - zniszczony podmuchem dział Schleswig Holsteina" budynek po drugiej stronie kanału portowego naprzeciw Westerplatte
gdansk22.jpg - port Gdynia
gdansk24-26 i 3.jpg - Gdańsk
gdansk25 i 27 - Gdynia
gdansk30.jpg - bateria Canet" 100 mm - Kępa Oksywska
gdansk4.jpg - granica lądowa miedzy Gdanskiem a Gdynia
gdansk5.jpg - wiadomo
gdansk6.jpg - płonące warsztaty portowe niedaleko Westerplatte (to nie Westerplatte)
gdansk9.jpg - granica w ok. Sopotu
Napisano
Bartek123 - czy mozesz dodać do galerii nawet te zniszczone zdjęcia ... ? Jak sa mało znane to moze to byc wlasnie ciekawostka. Bocian na pewno sie zgodzi.

Napisano
Podejrzewam, że ten zniszczony most to most w Tczewie?
Napisano
tez mi sie tak skojarzyło ale pozniej zastanowiłem sie nad faktem ze na zdjeicach mostu w Tczewie nie bylo widac nigdzie zadnego zniszczonego wagonu - ot, sam most ... wiec to moze byc cos innego ...
Napisano
Do bolasa. Zdjęcie to pochodzi z gdańskiego portu (tak jest napisane).

Do wszystkich. Zdjęcia o których pisałem, że są zniszczone są podarte (w większości brakuje 3/4 zdjęcia), więc nic się nie odczyta. Jest jedno najlepiej zachowane zdjęcie, które prześlę bocianowi, albo wrzucę na forum (ostrzegam jest to połowa zdjęcia, albo z portu, albo z Westerplatte).
Album wygląda tak, jakby te zdjęcia były wyrywane.

Zdjęcie z Polakami złapanymi przez Niemców widziałem w jednej książce. Ludzie ci trafili później do obozu Stutthof. Zostali aresztowani 1 września 1939 roku w Gdańsku.

Pozdrawiam
bartekl23
Napisano
ja i tak z chęcia bym zobaczył wszystkie - nawet jak mam nic nie zobaczyc to i tak nadal prosze o wszystkie zniszczone fotki :)
Napisano
Małe nieporozumienie tu zaszło :)

Grek zapytał o most - tak to most w Tczewie
(gdansk23.jpg") - te kolumny są bardzo charakterystyczne. Na Politechnice Gdańskiej byla/jest wystawa wzdłuż korytarzy Wydz. Inżynierii Lądowej - na ok. 20-30 planszach pokazane są kompletne dzieje mostu w Tczewie, także zdjęcia wysadzonego.
Zresztą podpis pod tym zdjęciem wysadzony przez Polaków most nad Wisła w Tczewie"
Natomiast gdansk20.jpg" to oczywiście port jak ktoś napisał.

W albumie o Westerplatte jest fajne foto -Kompania szturmowa na pozycjach wyjściowych. Z mikrofonem w ręku reporter radia gdańskiego". Ciekawe co powiedział słuchaczom, hie hie hie!!!
Napisano
Tak, jest to portowy dźwig przeładunkowy, a pod nim wagon towarowy, których w porcie zazwyczaj mnóstwo. Podpis (częściowo nieczytelny) mówi że jest to port gdański.

Znalazłem to samo zdjęcie w albumie o Wojna zaczęła się na Westerplatte" - podpis głosi: niszczenia w porcie; dźwig firmy Anker na polskim wagonie".
Skoro Niemcy też podpisali to jako Danziger Hafen, to OK. Bo mogła być to także Gdynia.

pozdr,M
Napisano
Jeńcy na zdjeciu to Obrońcy Poczty Polskiej. Z podpisów przebija duma" Niemców ze zdobycia Poczty Polskiej czyli jednego budynku bronionego przez cywilnych pracowników poczty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie