pretender01 Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 Witam. Proszę o zidentyfikowanie pocisku (wyskoczył przy okazji monetek w szczerym polu). Wymiary : długość 61mm , średnica w miejscu mocowania w łusce około 12,5mm . Fotka razem z łuską od mausera dla porównania wielkości. Pozdrawiam - p.
pretender01 Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Napisano 6 Wrzesień 2005 Długość pocisku podałem na samym początku - jest to 61mm (prawie, dosłownie bez ułamka mm ... i chyba sprawie sobie suwmiarkę elektroniczną)
pretender01 Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Napisano 6 Wrzesień 2005 Chyba jest to jednak amerykański bo z tego co wyczytałem to podobno te z DSzK w niezbyt dobrym stanie zachowują się w glebie. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
stedke Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 pretender01 oj zachowuja sie;) niedawno mialem tasme z 23 sztukami w stanie idealnym:)pozdrawiam
Kiler Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Watpie zeby mozna bylo w ten sposob porownywac te pociski, poniewaz pokazany przez Ciebie pocisk DSzk jest tylko jednym z calej rodziny tych pociskow, ktore maja rozne przeznaczenie.
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Zwróć uwage na pocisku Pretendera na ząbkowany rowek " :) ,na pociskach 12,7 mm do DSzK takiego nie spotkałem ,a na amerykańskich owszem.
herrmateuss Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 a widzisz powinenem czytac ze zrozumieniem :)
pretender01 Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 Witam. Proszę o zidentyfikowanie pocisku (wyskoczył przy okazji monetek w szczerym polu). Wymiary : długość 61mm , średnica w miejscu mocowania w łusce około 12,5mm . Fotka razem z łuską od mausera dla porównania wielkości. Pozdrawiam - p.
kordelek Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 Może przy okazji rozwiążecie mój problem z podobnym pociskiem tylko troche większym. Będę bardzo wdzięczny. dla porównania mauserek.
pretender01 Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 ... i jeszcze fotka tyłu. Mam nadzieję, że wewnątrz nie ma żadnych niespodzianek choć i tak nie mam zamiaru tego sprawdzać.
Digger Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 Najprawdopodobniej jest to pocisk kal 12.7 mm radziecki do WKM (Dszk)lub amerykanski od tzw. pięćdziesiątki. Obydwa typy WKM - ów były używane w wersji dla piechoty (na podstawie) jak również na pojazdach oraz samolotach( wersje ruskich działek 12.7 mm przystosowanych do montowania na samolotach nazywały sie jakos inaczej ale nie pamietam jak).Pozdrawiam!!!
pretender01 Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 ...no Kordelek ten twój pocisk jest sporo większy od moich półcalówek (dziękuję za pomoc w identyfikacji). Podaj wymiary a myślę, że Koledzy na forum Tobie pomogą. Pozdrawiam - p.
pretender01 Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Napisano 6 Wrzesień 2005 ... no i godzinkę temu wyszedł na tym samym polu drugi identyczny pocisk ...
kordelek Napisano 8 Wrzesień 2005 Napisano 8 Wrzesień 2005 więc mój ma 110mm. długości i 26mm. średnicy(trochę dziwne więc powiedzmy ok. 26mm.) Mam nadzieję, że w czymś to pomoże.
dickwredniak Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 to pierwsze 12,7 to od amerykańskiej półcalówki sprawdziłem - pocisk zwykły, ale to druge to podaj wymiary
dickwredniak Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Łoo Jezu jak czytam ten hmmm... dyskus to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Zatem od początku Mości Panowie rzeczony pocisk na 12,7 x 108 mi nie wygląda, gdyż do wkm-u DSzK i Bierezina pociski miały długość 64,6 - 64,8 mm, zaś rozrywkowy 57,9 mm, a zapalniczka 53,5 mm. Teraz zajmijmy się wyglądem ruske pociski miały dwa rowki na pocisku,a ten ma jeden i mocno ścięty zadek. To chyba nie jest rusek. Teraz o ile mi wiadomo to DSzK nie był montowany na samolotach, tylko wkm Bieriezina i oba typy nie były wymienne - ich przeznaczenie i wymagania były całkiem inne. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Pytanie
pretender01
Witam. Proszę o zidentyfikowanie pocisku (wyskoczył przy okazji monetek w szczerym polu). Wymiary : długość 61mm , średnica w miejscu mocowania w łusce około 12,5mm . Fotka razem z łuską od mausera dla porównania wielkości. Pozdrawiam - p.
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.