Skocz do zawartości
  • 0

jakies zydowskie fanty!!!!!!!!!

HASAG40

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pewnie znów będzie,że się czepiam ale może tak grba zechciałbyś zagłębić się w temat który poruszyłeś i zwrócić uwagę na to,od kiedy gwiazda Dawida jest tym,czym się ją postrzega w dniu dzisiejszym,a jakim była kilkaset lat wcześniej symbolem?
Życzę przyjemnego i owocnego zgłębiania tematu.
Pozdrawiam
Redigor
Napisano
Ta gwiazda dawida jest niczym innym tylko symbolem żydowskiej religii noszonym na szyi. Moja znajoma ma taką gwiazdę na łańcuszku i oznacza to, że jest żydówką (napisałem z małej litery, bo mówię o wyznaniu, a nie o narodowości).
Wybaczcie, ale nasze katolickie medaliki z Matką Boską lub krzyżyki też nie są pamiątkami ak jak ciupaga z Zakopanego".
Napisano
Pozwolę sobie szanownemu Grba" wytłumaczyć dlaczego porównałem gwiazdę do ciupagi. Albowiem dla chrześcijan medalik, czy krzyżyk jest otaczany czcią należną przedmiotom sakralnym. Natomiast ta gwiazda z napisem SYjon jest najczęściej pamiątką z Ziemi Obiecanej. Owszem noszona jest na szyji przez Żydów, ale proszę ich zapytać czy otaczają gwiazdę czcią sakralną. Pozdrawiam
Napisano
Pierwszą podstawową funkcją medalika, gwiazdy Dawida jest demonstracja swojej religii i religijności, a także stare jak ludzkość umiłowanie totemów, amuletów zapewniających opiekę i pomoc istoty wyższej.

Drugą funkcją jest upamiętnienie odwiedzin miejsc świętych (medalik z Lourdes, Częstochowy, Lichenia; różaniec z Ziemi Świętej, a także gwiazda Dawida z Jerozolimy).

Kult medalika świętego to sprawa jak na chrześciaństwo świeża" i związana ze św. Katarzyną Laboure (1830).

grba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie