Jump to content
  • 0

Siekierka - neolit ????????

Nanook1978

Question

Recommended Posts

he he, to zadnie jest dosyc proste. To coś na zdjeciu jest faktycznie toporkiem - a nie siekierką. Na oko można go wydatowac na schyłkowa faze neolit lub na wczesną epokę brązu. Zabytek pochodzi zapewne z którejś z kultur sznurowych" - najprawdopodobniej k. trzcinieckIEJ - ale głowy bym nie dał. Ciekawskim podpowiem, że podpowiedzia jest opadjacy bródka toporka... jaka informacja sie za tym kryje?.. odpisze jeśli będzie zainteresowanie

mysle ze nie jest to zadna siekierka tyklo zwykly surowiec .wyglonda to na otoczak a takie nazedzia sa :bardzo rzadkie (chyba tylko 2 stanowiska archo. z tego okresu).
bardzo gleboko (3-12 metrow)
A nawet gdyby to majac jedno odbicie bylby to chopper
majac dwa tobicia na konicu tworzac zadlo" to chopping tool.
pozdrawiam i odsylam wszystkich zainteresowanych do pasjonujacej" lektury Prahistoria ziem polskich".

PIG

ja za bardzo to nie wyobrażam sobie jak oni wiercil np. w krzemieniu :).moze to egzemplarz niedokończony? co do gładkości otworu to miałem w rękach toporek z krzemienia z otworem, a ten był idealnie okrągły i gładki. Oczywiście 100% pewności nie ma czy to orginał czy fals, a może nick 78 pdałby jakieś wymiary?Pozdrowienia

Są także topory z granitu gładzonego. Widziałem takowe sa to dzieła tz. kultury toporów bojowych. To coś na zdjęciu widac z profilu. Coś więcej mogę powiedzieć jak będa rzuty z różnych stron, chodzi mi o krawędzie tnące czy sa symetrycznie wyszlifowane. Jednak kształt obucha może wskazywać na naturalne pochodzenie kształtu. pozdrawiam.

Super.. cieszę sie ze wzbudzilem takie zainteresowanie. Juz wyjasniam o co chodzi. A chodzi tu nie o kształ ostrza.. ale o dolna i góra obrys toporka patrzac z profila. Na zjeciu wg mnie obie linie sa leciutko łukowate, opadajce w dół (a moze to moje wrazenie? musialby przyjrzec sie jemu dokladniej). W wczesnej fazie epoki brazu i po koniec neolitu istniala w europie srodkowej taka tendencja nasladowania przy produkcji siekierek i toporków, produkcji toporów brazowych pochadzacych z południa. Na południu europy były bardzo popularne takie własnie brazowe topory-czekany: długie waskie łukowane i z opadajca ródą". Krótko mowiąc naszym przodkom bardzo imponowało to co docieralo do nas z południa. Nie mogli bo nie umieli wykonywac broni z metalu wiec .. odwzorowywali to na kamieniu. Byc moze tak tez sie stalo z naszym toporkiem.
Zdazaja sie przypadki, ze nasi kamienarze w swojej gorliwosci kopiowali na toporack slady odlewnicze... takie jakie powstaj przy odlewaniu metalowych przedmiotów... hehehe ...czego to sie nie robi aby miec trendy gadżet.
sorka za orty.. ale nie che mi sie sprawdzac

Zainteresowanie tym jest nadal, więc jeśli mogę wiedziec to czego tyczy się ta podpowiedź? Którego zdjęcia tyczy się Twoja odpowiedź moje czy kolegi z forum? nadal nic nie wiem ale krawędzie tnące są symetryczne z każdej strony...

Kasha01 witam i cieszę sie , że do nas dołączyłeś. Masz rację miałem taki toporek w ręku. Jest teraz w muzeum. Czy możesz zamieścić zdjecie lub rycinę takiego cuda dla innych jako materiał poglądowy. Pozdrawiakm Hakas

Jest to nie dokończony toporek kamienny. A wiercono nie kościa a piaskiem i patykiem. Służyła do tego specjalna rama z chwytem i łukowym napędem. Dużo tu pisać ale wcześniej mnie uprzedzono więc powiem tylko tyle to kamienny toporek wczesnych kultur rolniczych. pozdrawiam.

elektrit1 dawni rzemieślnicy wykonywali b. dokładną obróbke kamienia tak że miedzy dwa oszlifowane bloki kamienne nie da się nawet dzisiaj wcisnąć żyletki, a nie mieli do dyspozycji narzędzi ze stali. Otwory wywiercone w epoce kamiennej mają idealne kształty i gładkie ścianki. Pozdrowienia

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information