Skocz do zawartości
  • 0

Krzyż

marg33

Pytanie

Napisano
Nie mam niestety,tego krzyża,więc muszę go opisać.Mosiądz powlekany,górne ramię-napis:FRONT",lewe:LIT" , prawe:BIAŁ" , dolne:1919-20",na środku orzełek lutowany.Z nakrętką,brak sygnowań.Czy ktoś może wie co to jest i ile może być warty,bo jest do kupienia.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odznaka pamiątkowa dla żołnierzy WP walczących na froncie litewsko-białoruskim w latach 1919-1920.
Polski orzeł ma na piersi tarczę z podwójnym krzyżem litewskim (jagiellońskim).
http://www.desa.art.pl/html/aukcje/20050226_54/img_high/54_42.jpg
Napisano
Marg33- orzeł nie może być przylutowany do krzyża ( bo tak zrozumiałem to co piszesz -cyt. a środku orzełek lutowany ".) Orzeł jest nakładany i mocowany do krzyża na dwóch miedzianych drucikach - jeżeli jest przylutowany ( bo można przyjąć że kiedyś się oderwał i ktoś go naprawiał )to sprawdż czy z tyłu krzyża są dziurki po starym mocowaniu . Orzeł jak i krzyż były bite .
poz.Slaw 100
Napisano
Dzięki za objaśnienia,wynika z tego ,że był naprawiany.Ale czy ktoś jeszcze mógłby jakąś orientacyjną sumę podać,żeby nie wpuścić się za mocno w maliny?
Napisano
marg33 - odznaka z tyłu musi wyglądać tak jak na skanie od jack61 . Jeżeli tył jest inny to może być współczesna kopia . Odznaka jest popularna (nadano tego x0.000 sztuk ) ale i tą podrabiają.
poz.Slaw 100
Napisano
Na razie nic konkretnego nie usłyszałem - myśli właściciel i to jest najgorsze,bo pewnie jak wymyśli to ręce opadną.A krzyż jest jak ze skanu,czyli raczej dobry.Dzięki jeszcze raz za informacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie