kolekcj Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Skąd te kolorowe rysunki? Dz.Rozk.M.S.Wojsk.?
bolas Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Chcialbym odświeżyć stary temat. Czy ktoś posiada jakieś oryginalne fotki zachowanych egzemplarzy kątów za lata służby ? Z czego były wykonywane ? Jaki miały kolor ? Mam tylko 1 zdjęcie na którym widać sfatygowany egzemplarz ... może widział ktoś gdzieś w muzeum ?
AnKon45 Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Szeregowi zawodowi od kaprala wzwyż noszą oznaki słuzby zawodowej w kształcie kątów na lewym rękawie kurtki i płaszcza z galonów (galon oksydowany na stare srebro, odległość między nimi 5 mm, galony identyczne jak na naramiennikach [absolutnie nie na pagonach", brrr !!!] szer. 15 mm za każde trzechlecie służby lub 30 mm, kiedy to galon szerszy zastępował trzy węższe)katem zwróconym w dół, końce górne ściete równolegle do długości rękawa;po każdych 3 latach służby prawo do jednego szewronu wąskiego, po czwartym trzechleciu zdejmował dwa galony wąskie i zastępował je jednym galonem szerokim;natomiast odznaka honorowe za czas pobytu na froncie dla oficerów i szeregowych w kształcie galonu srebrnego (jak na czapkach oficerskich) w postacji kąta prostego (dł. ramion po 30 mm) wierzchołkiem do góry noszona była na prawym ramieniu (o 150 mm poniżej) rękawa kurtki/bluzy, za kazde 6 miesiecy pobytu na froncie przysługiwało prawo do jednej odznaki - Saxl R., Umundurowanie WP, Warszawa 1928, s.36-38 oraz Wielecki H., Polski mundur wojskowy 1918-1939, Warszawa 1995, s.80 i 84;oczywiście obie odznaki noszono w KOP, a także w PP (tu szewrony z brzegami barwy chabrowej) i SG (a tutaj szewrony z brzegami barwy jasnozielonej), także oczywiście obie odznaki noszono do 1939 r.
bolas Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Dzięki ale to już wszystko wiadomo w teorii (choćby z wczesniejszych wypowiedzi) ... brakuje za to fotek jak to wyglądało w praktyce - czyli zachowanych oryginałów.
AnKon45 Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 z zachowanymi oryginałami nieco gorzej, potrzebna kwerenda muzealna, natomiast ikonografia np. pozycja: J. Prochwicz, A. Konstankiewicz, J. Rutkiewicz, Korpus Ochrony Pogranicza 1924-1939, Warszawa 2006 (wyd.2, Barwa i Broń") fot. 35, 37, 42, 52, 56, 66 (po prawej szeregowy SG, a nie funkcjonariusz), 86, 91;
bolas Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Fotografii archiwalnych też nieco udało mi się zebrać i to głównie powód mojego zapytania o zachowane oryginały. Patrząc bowiem na zdjęcia z epoki często można odnieść wrażenie że te kąty" robiono z wszystkiego tylko nie z taśmy dystynkcyjnej jak mówi rozkaz. Często sprawiają wrażenie większych, szerszych czy wręcz różnych kolorem z tym co widać u tego samego żołnierza na naramienniku. Fajnie by było porównać z oryginalnymi, które może gdzieś się zachowały ... Wieczorem zeskanuje parę przykładowych i wstawię dla rozpędzenia wątku. Oczywiście nadal mam na myśli szewrony za lata służby zawodowej podoficera.
bolas Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Wystarczy rzucić okiem na fotki wstawione przez kolekcj":https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum12/szewron1.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum12/szewron2.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum12/szewron3.jpgJak na moje oko to znacznie się różnią te szewrony od taśmy dystynkcyjnej widocznej na naramiennikach ... :) I w tym właśnie problem, żeby rozwikłać jak to wyglądało a żywo". Może kojarzy coś ktoś w zbiorach jakiegoś muzeum ?
dudzin Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Dołączam kilka fotek z 9 pułku strzelców konnych.
bolas Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Bardzo fajne fotki Dudzin, dzięki !I znowu widać na tych fotach, że często szewrony za 3 lata są o wiele szersze niż belka na naramienniku. Co ciekawe szerokość V-ki" na rękawie też jest rózna (wygląda jak ta szersza za 3x3-lecie), podobnie jak kąt pod jakim są wszyte. Sam rozkaz niewiele na ten temat mówi, zna ktoś może jakieś bliższe detale ?
AnKon45 Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 bo przepis przepisem, a w zyciu wyglądało to różnie, zależy od garnizonu, krawca, czasu wykonania itd., co zresztą widać na fotografiach z epoki;
bolas Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 28 pułk Strzelców Kaniowskich, Łódź - z mojego zbioru, ładnie widać szewrony z lata służby zawodowej i u jednego z pistoletów" także całkiem pokaźny zestaw za służbę frontową...
Falkenbach Napisano 27 Luty 2012 Napisano 27 Luty 2012 Swoją drogą ciekawe jaka był największa spotykana wysługa oznaczana kątami. Czy ktoś ma zdjęcie podoficera z 15 lub 18 latami służby potwierdzonymi kątami?"W Wiarusie nr 32 z 1934 roku jest zdjęcie podoficera lub oficera z dwoma kątami wąskimi i jednym szerokim czyli 15 lat.Innych tak zasłużonych nie widziałem.W którym roku wprowadzono szewrony?Pzdr
AnKon45 Napisano 27 Luty 2012 Napisano 27 Luty 2012 rozporządzenie Prezydenta RP z grudnia 1925 r, i przepisy wykonawcze MSWojsk. z marca 1926 r.
Karol_p Napisano 23 Luty 2013 Napisano 23 Luty 2013 Witam,Trafiłem niechcący na ten post i widzę, że szukacie kogoś z 15 latami służby - chyba mam takiego rodzynka w zbiorach rodzinnych. Dobrze mówię? Czy możecie powiedzieć co jeszcze widać na mundurze Bronisława Pauk widocznego na zdjęciu? Wiem, że to zdjęcie sprzed wojny, był w Straży Granicznej. Pozdrawiam serdecznie.
saper1065 Napisano 5 Luty 2017 Napisano 5 Luty 2017 pierwszy medal od lewej - Medal Pamiątkowy za Wojnę 1918-1921 „Polska Swemu Obrońcy”drugi medal od lewej - Medal Dziesięciolecia Odzyskanej Niepodległościtrzeci medal od lewej - prawdopodobnie - Krzyż Armii Ochotniczej 1920druga odznaka od lewej, dolny rząd - prawdopodobnie - odznaka pamiątkowa Straży Granicznej z 1930
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.