Skocz do zawartości

sprzęt niemiecki w WP

kozakk88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam poszukuje informacji na temat niemieckiego sprzętu wykorzystywanego przez WP w trakcie kampani wrzesniowej... główinie chodzi mi o sprzęty zdobyczne aczkolwiek jezeli były jakies niezdobyczne na wyposazeniu to równiez bede bardzo wdzięczny za wszelkie informacje...
Napisano
Jesli chodzi o sprzet Niemiecki z 1WS jeszcze w urzyciu to wiekszych ilosciach: kuchnie polowe typow wymienionych w watku o kuchniach, lkm wz 08, ckm wz 08, dalmierze, pewna ilosc helmow (chociaz gros tego co widzialem na zdjeciach to maja byc Austryjackie).

Jakies pojazdy niemieckie tez trafialy do wojska (? z rekwizyjci). 10PSK np wyruszyl na wojne z 4ma samochodami ciezarowymi Mercedes-Benz.

Pulkownik Maczek po rozbiciu wlasnego lazika PF 518 jezdzil zdobycznym samochodem terenowym Mercedes-Benz. Prawie przyplacil to zyciem! 10 PSK zdobyl 5 Nimieckich ckm i 2 rkm
Napisano
dzięki za odpowiedz chodzi mi bardziej o sprzęty motorowe takie jak cieżarówki, motocykle, terenówki. czy korzystalismy z jakiegos zdobycznego panzera lub samolotu ??
Napisano
Gebhardt czy wiesz moze dokładnie jakie to były te cięzarówki z 10 PSK?? moze opel blitz?? :> a ta terenówka maczka to tez interesujące wiesz cos wiecej o niej ??
Napisano
Pozwole sobie zacytowac fragment ksiazki Wrzesień 1939, pojazdy Wojska Polskiego", autorstwa m.in. pana Jońcy: Istnieje między innymi zapis o zdobyciu 21 września pod Łaszczowem dwóch czołgów. Obsadzone przez żołnierzy 6 Dywizjonu Artylerii Ciężkiej (zmot.) zostały użyte przeciw Niemcom następnego dnia." W tejze ksiązce jest takze fragment o uzyciu 2 ciagnikow polgasienicowych zdobytych pod Osową w nocy z 3 na 4 września. Niestety, nie były podane typy tego sprzętu.
Napisano
Nie sadze,zebysmy w Gdansku zdobyli jakis sprzet na Niemcach w 1939 r:))
Wzmianka o zdobyciu niemieckiego sprzetu znajduje sie w ksiazce Antoniego Hedy - Wspomnienia Szarego" (pozniejszy partyzant kielecczyzny o tym pseudonimie), ktory we wrzesniu 1939, jak pracownik tej fabryki byl swiadkiem pojedynku polskich Boforsow ppanc. z trzema niemieckimi samochodami pancernymi, a nastepnie wzial udzial w walce pieszej z zalogami uszkodzonych pancerek.Wedlug Jego relacji, jeden z samochodow pancernych trafiony splonal, drugi zas dymil". Po wystrzelaniu zalog i ogledzinach wrażych pojazdow okazalo sie, ze jeden z nich ma jedynie uszkodzona rolke w obrotowej wiezyczce i przeprowadzono go na teren zakladow fabrycznych, gdzie dospawano owa rolkę. Z drugiego wymontowano dzialko 20 mm i km. Naprawiony woz zaczal sie wycofywac wobec nadchodzacych wojsk Wehrmachtu przez las i o malo co, nie zostal rozbity przez polskiego ppanca 37 mm, bo zaloga pancerki zapomniala zamalowac krzyze na wiezyczce i burtach i dac polskie znaki rozpoznawcze.Heda obserwujac przez lornetke polskich zolnierzy dostrzegl zamaskowane dzialko i szybko z dwoma kolegami opuscili woz, idac na piechote juz w strone polskich stanowisk (51 pp).Pancerka zostala ustwiona tak, aby przechodzace lesna droga oddzialy mogly ja ogladac, co oczywiscie mialo podniesc morale.Brak informacji, co dzialo sie dalej z tym sprzetem.
Napisano
Pod Osową zdobyto dwa ciągniki artyleryjskie (chodzi oczywiscie o obecną dzielnicę Gdańska).Płk Dąbek również jezdził zdobycznym niemieckim samochodem.Poszukam może znajde coś wiecej.Pamiętam tylko ze bardzo dużo broni i amunicji trafiało do oddziałów Czerwonych Kosynierów.
Pozdrawiam
Napisano
To w takim razie wtedy musialo byc kawalek za miastem? Wiem, ze jest taka dzielnica w Gdansku, ale przyznam szczerze, ze nie kojarze gdzie.
Napisano
Jeśli to Starachowice to małe sprostowanie - zniszczony i zdobyty samochód to sprawka zakładowej kompanii plot. Starachowickich Zakładów Górniczych (8 x 40 mm Bofors wz.36) ,a nie jak napisałeś polskich Boforsow ppanc.". W walce obsługę armat wspomagali junacy z Przysposobienia Wojskowego ,a było to 6 września 1939 r.

pozdrawiam
Napisano
Fakt, przepraszam, oczywiscie, ze to byly 40-ki plotprzydzielone do obrony fabryki w Starachowicach.Pokrecilem chyba dlatego, ze Heda pozniej byl w obsludze ppancow w bojach na wchodzie Polski.
Napisano
We wspomnieniach żołnierzy ze 165 pp rez (36 DP rez.) znalazłem informację o zdobyciu w okolicy Końskich dwóch niemieckich motocykli które używane były później w 36 DP rez. Muszę poszukać tego fragmentu ,to przepiszę dokładnie.
Napisano
Tak chodzi o Gdańsk-Osowe.Jest to dzielnica Gdańska-można powiedzieć troche dalej od centrum/na obrzeżach.
Sam musze poszperać bo coś tam jeszcze nasi zodbyli na Pomorzu w 39...
Coś mi sie przypomina że jeden samochód pancerny niemiecki(ciekawe jaki) został zdobyty i potem posłużył do brawurowej ucieczki kiedy odziały znalałzy sie w okrązeniu(?)

Pzdr.
@ndrew
Napisano
Witam.
Odnośnie zdobyczy pod Osową to była ona duża ale ze względu na rozbieżności w telacjach trudna do sprecyzowania.
Obecnie mogę podać tylko z pamięci:
Maksymalnie wymienia się sześć samochodów ciężarowych i osobowych (w tym o ile pamiętam dwa półgąsienicowe ciągniki artyleryjskie, później opancerzone i uzbrojone) W niektórych samochodach był sprzęt i amunicja. Chyba nikt nie podaje typów zdobytych aut.
Do sześciu motocykli,
dalmierz artyleryjski
3 moździerze 81 mm
1 lub 3 działa ppanc
kilka ckm i/lub lkm
ok. 60 karabinów
różnego rodzaju drobiazgi jak np. teczka ze znaczkami pocztowymi.
Pozdrawiam
Waldek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie