kozakk88 Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 witam poszukuje informacji na temat niemieckiego sprzętu wykorzystywanego przez WP w trakcie kampani wrzesniowej... główinie chodzi mi o sprzęty zdobyczne aczkolwiek jezeli były jakies niezdobyczne na wyposazeniu to równiez bede bardzo wdzięczny za wszelkie informacje...
Gebhardt Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Jesli chodzi o sprzet Niemiecki z 1WS jeszcze w urzyciu to wiekszych ilosciach: kuchnie polowe typow wymienionych w watku o kuchniach, lkm wz 08, ckm wz 08, dalmierze, pewna ilosc helmow (chociaz gros tego co widzialem na zdjeciach to maja byc Austryjackie).Jakies pojazdy niemieckie tez trafialy do wojska (? z rekwizyjci). 10PSK np wyruszyl na wojne z 4ma samochodami ciezarowymi Mercedes-Benz.Pulkownik Maczek po rozbiciu wlasnego lazika PF 518 jezdzil zdobycznym samochodem terenowym Mercedes-Benz. Prawie przyplacil to zyciem! 10 PSK zdobyl 5 Nimieckich ckm i 2 rkm
kozakk88 Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 dzięki za odpowiedz chodzi mi bardziej o sprzęty motorowe takie jak cieżarówki, motocykle, terenówki. czy korzystalismy z jakiegos zdobycznego panzera lub samolotu ??
kozakk88 Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 Gebhardt czy wiesz moze dokładnie jakie to były te cięzarówki z 10 PSK?? moze opel blitz?? :> a ta terenówka maczka to tez interesujące wiesz cos wiecej o niej ??
valpurgius Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Pozwole sobie zacytowac fragment ksiazki Wrzesień 1939, pojazdy Wojska Polskiego", autorstwa m.in. pana Jońcy: Istnieje między innymi zapis o zdobyciu 21 września pod Łaszczowem dwóch czołgów. Obsadzone przez żołnierzy 6 Dywizjonu Artylerii Ciężkiej (zmot.) zostały użyte przeciw Niemcom następnego dnia." W tejze ksiązce jest takze fragment o uzyciu 2 ciagnikow polgasienicowych zdobytych pod Osową w nocy z 3 na 4 września. Niestety, nie były podane typy tego sprzętu.
kozakk88 Napisano 27 Sierpień 2005 Autor Napisano 27 Sierpień 2005 to ciekawe rzeczywiscie szkoda ze nie ma szczegułów
kozakk88 Napisano 27 Sierpień 2005 Autor Napisano 27 Sierpień 2005 @ndrew nie rozumiem twojego komentarza .. mógłbys troche jasniej??
kolekcj Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 Jest w Gdańsku dzielnica o nazwie osowa". @ndrew przypisał Osowę do tej dzielnicy. Tak przynajmniej ja zrozumiałem.
DTH Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 Nie sadze,zebysmy w Gdansku zdobyli jakis sprzet na Niemcach w 1939 r:))Wzmianka o zdobyciu niemieckiego sprzetu znajduje sie w ksiazce Antoniego Hedy - Wspomnienia Szarego" (pozniejszy partyzant kielecczyzny o tym pseudonimie), ktory we wrzesniu 1939, jak pracownik tej fabryki byl swiadkiem pojedynku polskich Boforsow ppanc. z trzema niemieckimi samochodami pancernymi, a nastepnie wzial udzial w walce pieszej z zalogami uszkodzonych pancerek.Wedlug Jego relacji, jeden z samochodow pancernych trafiony splonal, drugi zas dymil". Po wystrzelaniu zalog i ogledzinach wrażych pojazdow okazalo sie, ze jeden z nich ma jedynie uszkodzona rolke w obrotowej wiezyczce i przeprowadzono go na teren zakladow fabrycznych, gdzie dospawano owa rolkę. Z drugiego wymontowano dzialko 20 mm i km. Naprawiony woz zaczal sie wycofywac wobec nadchodzacych wojsk Wehrmachtu przez las i o malo co, nie zostal rozbity przez polskiego ppanca 37 mm, bo zaloga pancerki zapomniala zamalowac krzyze na wiezyczce i burtach i dac polskie znaki rozpoznawcze.Heda obserwujac przez lornetke polskich zolnierzy dostrzegl zamaskowane dzialko i szybko z dwoma kolegami opuscili woz, idac na piechote juz w strone polskich stanowisk (51 pp).Pancerka zostala ustwiona tak, aby przechodzace lesna droga oddzialy mogly ja ogladac, co oczywiscie mialo podniesc morale.Brak informacji, co dzialo sie dalej z tym sprzetem.
jaca2003 Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 Pod Osową zdobyto dwa ciągniki artyleryjskie (chodzi oczywiscie o obecną dzielnicę Gdańska).Płk Dąbek również jezdził zdobycznym niemieckim samochodem.Poszukam może znajde coś wiecej.Pamiętam tylko ze bardzo dużo broni i amunicji trafiało do oddziałów Czerwonych Kosynierów.Pozdrawiam
DTH Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 To w takim razie wtedy musialo byc kawalek za miastem? Wiem, ze jest taka dzielnica w Gdansku, ale przyznam szczerze, ze nie kojarze gdzie.
bjar_1 Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 DTH - piszesz o zdobyciu niemieckich samochodów pancernych pod Starachowicami?
DTH Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 Wlasnie o tym, jakos mi umknelo w tekscie, ze to mialo miejsce pod Starachowicami.
bjar_1 Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 Jeśli to Starachowice to małe sprostowanie - zniszczony i zdobyty samochód to sprawka zakładowej kompanii plot. Starachowickich Zakładów Górniczych (8 x 40 mm Bofors wz.36) ,a nie jak napisałeś polskich Boforsow ppanc.". W walce obsługę armat wspomagali junacy z Przysposobienia Wojskowego ,a było to 6 września 1939 r.pozdrawiam
DTH Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 Fakt, przepraszam, oczywiscie, ze to byly 40-ki plotprzydzielone do obrony fabryki w Starachowicach.Pokrecilem chyba dlatego, ze Heda pozniej byl w obsludze ppancow w bojach na wchodzie Polski.
bjar_1 Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 We wspomnieniach żołnierzy ze 165 pp rez (36 DP rez.) znalazłem informację o zdobyciu w okolicy Końskich dwóch niemieckich motocykli które używane były później w 36 DP rez. Muszę poszukać tego fragmentu ,to przepiszę dokładnie.
@ndrew Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 Tak chodzi o Gdańsk-Osowe.Jest to dzielnica Gdańska-można powiedzieć troche dalej od centrum/na obrzeżach.Sam musze poszperać bo coś tam jeszcze nasi zodbyli na Pomorzu w 39...Coś mi sie przypomina że jeden samochód pancerny niemiecki(ciekawe jaki) został zdobyty i potem posłużył do brawurowej ucieczki kiedy odziały znalałzy sie w okrązeniu(?)Pzdr.@ndrew
WaldekM Napisano 29 Sierpień 2005 Napisano 29 Sierpień 2005 Witam.Odnośnie zdobyczy pod Osową to była ona duża ale ze względu na rozbieżności w telacjach trudna do sprecyzowania.Obecnie mogę podać tylko z pamięci: Maksymalnie wymienia się sześć samochodów ciężarowych i osobowych (w tym o ile pamiętam dwa półgąsienicowe ciągniki artyleryjskie, później opancerzone i uzbrojone) W niektórych samochodach był sprzęt i amunicja. Chyba nikt nie podaje typów zdobytych aut.Do sześciu motocykli,dalmierz artyleryjski3 moździerze 81 mm1 lub 3 działa ppanckilka ckm i/lub lkmok. 60 karabinówróżnego rodzaju drobiazgi jak np. teczka ze znaczkami pocztowymi.Pozdrawiam Waldek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.