mietek Napisano 5 Październik 2007 Autor Napisano 5 Październik 2007 Gebhardt - tez o tym czytalem, kolejnym argumentem miala byc waga lornetek. Wg ksiazki standardowa UK jest 2 razy ciezsza od niemieckiej. Moze to tlumaczyc uzywanie lornetek innej produkcji przez oficerow, np. Montogomery mial lornetke francuska.KaktuS - tutaj jest regulamin Patter37, australijski, ale to nie robi roznicy, po prawej jest nawigacja do kolejnych rozdzialow: http://www.diggerhistory.info/pages-equip/37-web01.htmJak sa 2 lewe szelki to problem, choc dla odmiany mam zbedne prawe :)
Gebhardt Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 A moj dziadek uzywal oryginalnej polskiej - tyle ze juz po 1939 nie wojowal, w PSZ odkomederowano go do szkol. Jego ordynans, Bialorusin jak pamietam z opowiadan dziadka, przetaszczyl walizeczke dziadka przez cale pieklo sowieckie - dopiero spotkali sie w Iraku gdzie w stanie jakim ja otrzymal dziadkowi oddal. Niestety nazwisko tego czlowieka nie zachowalo sie w rodzinnych przekazach.
mietek Napisano 5 Październik 2007 Autor Napisano 5 Październik 2007 Ciekawe, bowiem wyglada iz Twoj dziadek nie byl jedynym ktory uzywal lornetki przywiezionej z Polski. W watku: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=180276#180279 jest opisana historia lornetki pruskiej ktora to tez i do PSZ/Z trafila.
KaktuS Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Mietek dzięki za link. Teraz z innej beczki + co to za puszeczki
mietek Napisano 10 Październik 2007 Autor Napisano 10 Październik 2007 Podaj wymiary tej pierwszej, oraz fotke zakretki.Druga Kuwa tree" to raczej nazwa firmy, kuwa to morwa. Choc owoce morwy sa jadalne, to jednak stawiam na jakas mieszanke typu kakao, choc to nie pewne.Widzialem 2 odmiany puszek na kakao, identyczny ksztalt, inne tloczenia.
KaktuS Napisano 11 Październik 2007 Napisano 11 Październik 2007 ad1. góraz góry pod kątem.Do jxxxxj chxxxxy wymiary zostały w domu.Mi sie Kuwa tree" kojarzy raczej z herbatą, a ta zkręcana z czymś ostrzejszym - np. jakąś szkocka mocno zalatującą dębiną.
KaktuS Napisano 14 Październik 2007 Napisano 14 Październik 2007 Wymiary:wysokość 13,2 cmszerokość 10 cmgłębokość 4 cm śerdnica wlewu 2,5 cmPozdrawiam. KaktuS.
bjar_1 Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Panowie, a macie może dokładne zdjęcia tego brytyjskiego saperko-kilofa"? Trafiłem ostatnio żelastwo od takiego (sygnowane strzałką"), i chciałbym dorobić drewienko...
mietek Napisano 3 Listopad 2007 Autor Napisano 3 Listopad 2007 KaktuS - niestety buteleczki nie jestem w stanie zidentyfikowac, ale raczej nie spozywcza, odpada tez nafta, moze olej?bjar_1 - na forum ktos kiedys wstawil rysunek z wymiarami trzonka, ale nijak nie potrafie go namierzyc, moze Tobie sie uda.
mowglyn Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 KaktuS!Fot. 1 (z zakrętką) kojarzy mi się z pojemnikiem na olej (techniczny, nie jadalny). Mam taką sztukę, zakrętka ma gumową uszczelkę. Do tej pory sądziłem, że to jakiś sowiet, gdyż tak mówili ludzie u których to widziałem (jednak zero zdjęć ani żadnych instrukcji na potwierdzenie tego). Widziałem też taką sztukę pociągniętą czarną farbą, ale chyba jednak wtórnie... .Pozdro!
KaktuS Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Czyli oliwa.. Ruskie to nie jest, chyba że carskie - zbyt finezyjnie wykonana. No i średnica wlewu to cal cyzli 2,54 mm. Malowanie pozostało na części - taki matowy grafit.Bijar jak znajdę wymiary to zamieszczę.
mowglyn Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 KaktuS!Podobnie finezyjnie, jak to określiłeś, wykonane są też sowieckie oliwiarki (zarówno te jedno-, jak i dwukomorowe, czyli, sprzed 1941 r. i po...). TO nie jest malowanie. Ten matowy grafit" to nie jest malowana powłoka, raczej coś jakby oksyda (i znów, tak jak na oliwiarkach).Pozdro!PS. Napełnienie oliwą może też być wtórne... .
KaktuS Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Radziecka oliwiarka słuzy mi w garażu zgodnie z przeznaczeniem - różnica jest w grubości blachy i jakości wykonania przetłoczeń i łączenia blach. Matowy grafit ulega acetonowi, więc jednak farba.
maskot5pu Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 witam panowie ja może troszkę nie na temat ale prosiłbym o pomoc w skompletowaniu munduru żołnierza 4 pułku pancernego skorpion" jeśli ktoś zechciałby pomóc to proszę o kontakt na maila żeby nie zaśmiecać wątku pozdrawiam i z góry dziękuje maskot5pu p.s.mam już trochę skompletowane
KaktuS Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 Maskot5pu - panowie to byli, lae przed wojną.Może najlepiej będzie jak założysz osobny wątek z zapytaniem o konkrety w temacie 4 pułku pancernego.Te 248 postów to raczej o wyjątkach, a i temat, ciekawy warty swojego wątku.P.S. trochę, tak jak prawie robi wielką różnicę. napisz dokłądnie co udało Ci się zgromadzić, zdjęcia mile widziane. Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Mietek - no i ja nie mogę namierzyć...Kaktus - byłbym dźwięczny :] ,ewentualnie może znacie jakiejś angielskojęzyczne i nie tylko stronki z tą kopaczką"?pozdrawiam
maskot5pu Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 witam ponownie dzięki za pomoc szczególnie dla mietka i kaktusa ,mietek dzięki za uświadomienie mi pewnych spraw właśnie jestem w trakcie pozyskiwania zdjęć wyślę ci wszystko na maila jeszcze raz dzięki.kaktus wątki to niech zakładają ci co coś tam wiedzą na dany temat ja jestem w tym temacie laikiem (nie moja dziedzina)a w swojej dziedzinie to ja właśnie te wyjątki lubię i dlatego nie przepadam za zwolennikami kurczowego trzymania się regulaminów ,bo to ma tyle z realiami wspólnego co nic pozdrawiam maskot5pu
KaktuS Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 Bijar1 - znalazłem te wymiary tutaj kliknąć http://img167.imageshack.us/my.php?image=plankop2bs.jpgMaskot5pu - to ja właśnie te wyjątki lubię i dlatego nie przepadam za zwolennikami kurczowego trzymania się regulaminów ,bo to ma tyle z realiami wspólnego co nic "O.K. żyjemy w wolnym kraju i każdy ma tak jak sobie uwidzi ale rekonstrukcja to również między innymi regulaminy, musztra, zachowanie, zwroty językowe, itp., a nie tylko w miarę mundur i broń czyli najczęściej reko. Over. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.