piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 rzucam hasło: 1939 w górach. chodzi o wszelkie zdjęcia na których teren (tudzież panoramka w tle) ma właściwe" parametry. jak się uda, to po jakiejś charakterystycznej górce można poznać gdzie zdjęcie było robione. no i ogranicza to ilość walczących jednostek, bo góry to tylko parę procent powierzchni II RP. może więc to i owo się zidentyfikuje. chyba będziemy w stanie odróżnić GŚwiętokrzyskie czy Roztocze od Beskidów? ;)problem może być taki, że na niektórych starych zdjęciach dalsze plany nie siadają" jak trzeba... pozdr
jotes Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Dotychczas były tutaj co najmniej dwa takie zdjęcia:- rozbity niemiecki samochód pancerny (Kąkolówka) - okolica mało charakterystyczna, ale za to opstrykany" ze wszystkich możliwych stron,- zdjęcie TKS w rowie w okolicach Kasiny Wielkiej - w sumie chyba ze trzy ujęcia, za to okolica baardzo charakterystyczna (np. grzbiety gór w tle); w tym przypadku wydaje mi się, że można by dość dokładnie odtworzyć miejsce.Pzdr,jotes
jotes Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Skleroza - oczywiście jeszcze Vickersy, pewnie podobna okolica jak TKS, ale zdjęcia były chyba dość słabe.
Forteca Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Są pojedyncze zdjęcia (Barania Góra, Milówka) w książce L. Leixnera Von Lemberg bis Bordeaux"
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 Jotes chodzi Ci o 1) http://www.odkrywca.pl/picsforum5/sep_tks_7b.jpg czy też2) http://www.odkrywca.pl/picsforum5/sep_tks_9a.jpg??bo 2 to górki ewidentne, tyle że je mało kojarzę, choć mieszkam 15 km od Kasiny i okolice trochę znam. a 1) ciężko - może być wszędzie, widać tylko kawałek stoku.Ponoć jeden TKS był tez porzucony (i spalony?) w Tenczynie - wtedy chyba byłoby widać bruk albo płyty betonowe na zakopiance. Pod Kasiną nasi mieli stracić kilka" TK
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 czy chodzi może o tego vickersa? tła nie widać za wiele...
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 albo ten skąd? chałupka w tle konstrukcji chyba góralskiej"
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 napiszcie, bo ja się na tyle nie znam ;) czy na pierwszym vickersie WH mają zwykłe czapki polówki a na drugim bergmütze?
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 z gór jest jeszcze to - z lexikon-der-wehrmacht.de - niektórzy twierdzą, że spod Jordanowa. Trochę mi nie pasują te sosenki, chyba że to Wysoka stok od strony Skawy - tam mogło być trochę krzaków. Szkoda że tła nie widać... Równie dobrze mogą to być jakieś manewry.
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 ma ktoś historię 2 PzD z obrazkami? może tam jest takie samo zdjęcie z opisem?a tak swoją drogą widać, że mimo że teren nie płaski, to nie zawsze łatwy orzeszek...pozdr
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 jeszcze to kiedyś ogdrzebałem na forum, ale już nie pamiętam gdzie. sorki że komuś zwędziłem ;)właściwie to może być każda średniej wielkości dolina gdzieś w górach
jotes Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Co do tankietek:pierwsza, to raczej okolice Kielce - Radomdruga - ładne górki w tle, jest też zdjęcie w przeciwną stronę z równie malowniczymi szczytami. To jest właśnie ta Kasina (jeszcze inne zdjęcie znajdziesz w wątku o TK-3 z ostatnich dni).Z czasem na pewno zgromadzimy je w tym wątku.Pzdr,jotes
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 czyli takie :)szacuję po długości cienia że fot zrobiono około gdzieś ok. 2 godz. przed albo po 13.00. a więc wariancie I (powyżej) mi trochę nie pasi do Kasiny a w TYM wariancie na droga wiodłaby NE (przed południem) albo SE (po południu). jeżeli to faktycznie Kasina to obstawiałbym drogę z Mszany na Limanową.
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 eeeh pokiełbasiłem kierunki w pośpiechu. N lub E ma być... no więc teoretycznie te górki na końcu panoramy to moga być ostra i ogorzała a po prawej czarny dział (vide mapka) ale nie na 100% - musiałbym to w terenie obziorać. chociaż obniżenie grzbietu na 2. planie nawet pasuje - takim idzie szlak z mszany na ćwilin. czyli zdjęcie ew. zrobione w rej. skrzyżowania w kasinie (to nawet pasuje do historii ;)) - zaznaczam że to wstępna diagnoza do weryfikacji ;)dzięki Jotes!pozdr i czekam na następne
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 aha, zapomnialem dopytać chodziło o zdjęcie WYKONANE w przeciwną stronę czy odwrócone - bo moje dywagacje opierają się na odwróceniu. w każdym razie twierdzę że to ormalne" tj. z linka mi do kasiny średnio na jeża pasuje
piters Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 no, teraz mi klapki spadły z oczu - http://www.odkrywca.pl/picsforum5/sep_tks_9a.jpg jest w porządku zważywszy budowę TKS [ śmieję się sam z siebie ], więc niniejszym odwołuję odwrocenie zdjęcia. w tle panoramka - wierzbanowska, ciecien (no przecież że ma 2 wierzcholki..), szklarnia (tuż nad nią na prawo wystaje altana), kawałek dzielca. na http://www.odkrywca.pl/picsforum12/soooo_copy.jpg cd. dzielca i stoki śnieżnicy. zdjęcie wykonano z drogi kasina wielka - dobczyce, a ściślej z punktu odległego o 400-500 m na północ od miejsca spoczynku doczesnych szczątków vickersa... obie fotki zapewne przez standardowy obiektyw 50 mm, bo szerokość kadru wynosi nieco ponad 40o heh :P
piters Napisano 30 Sierpień 2005 Autor Napisano 30 Sierpień 2005 wspólnie z kol. Tomkiem (lokfan) udało na się odnaleźć miejsce tej tankietki z Kasiny - to tam, gdzie pisalem osatanio (2005-08-25 00:59:00) +/- 20 m. z załączeniu zdjęcia z panoramkami 1939 i 2005.jotes dzięki za podrzucenie fotki!zał: fot. 1
piters Napisano 30 Sierpień 2005 Autor Napisano 30 Sierpień 2005 fot 2a - w międzyczasie wyrosła topola, która trochę zaburza obraz. na pędzący czerwony rydwan proszę nie zwracać uwagi...
piters Napisano 30 Sierpień 2005 Autor Napisano 30 Sierpień 2005 RZUCAJCIE KOLEJNE ZDJĘCIA!podobno jest coś w historii 7 DP (Węgierska Górka), powinno też coś być ze źródeł niemieckich spod Jordanowa.Może ktoś ma piękną (i charakterystyczną) dolinę Dunajca? Albo dalej na wschód?Pozdr
jotes Napisano 30 Sierpień 2005 Napisano 30 Sierpień 2005 NIeźle :) Ciągle nie mogę znaleźć zdjęcia robionego w drugą stronę :(A wykrywacz był w robocie?? Może jakieś drobiazgi da się jeszcze znaleźć...Pzdr,jotes
piters Napisano 30 Sierpień 2005 Autor Napisano 30 Sierpień 2005 na razie była tylko eksploracja wizualna miejsca :)zziornij jeszcze na wątek TK-3 tam poruszam kwestię przynależności.pozdr
piters Napisano 30 Sierpień 2005 Autor Napisano 30 Sierpień 2005 dodam jeszcze że eksploracja z wykrywką chyba nie ma wiekszego sensu, bo droga byłą przebudowana - poszerzona i podniesiona o ok. 1 m.
jotes Napisano 30 Sierpień 2005 Napisano 30 Sierpień 2005 Zwykle przeglądano wnętrze, więc różne pudła, magazynki walały się dookoła. Wiec warto. I koniecznie odwiedzić co starsze zagrody ;)Pzdr,jotes
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.