yoony Napisano 9 Kwiecień 2003 Autor Napisano 9 Kwiecień 2003 glowny plan znany kazdemu natomiast nieco z tyl na zdjeciu obok tego bloczka dzwigu stoja sobie 2(?) wierze czy jest ktos tak szalony zeby pokusic sie o spekulacje co to za wierze?? od czego???pozdrawiam
Marek Jaszczołt Napisano 9 Kwiecień 2003 Napisano 9 Kwiecień 2003 To wieże były przeznaczone dla jednego z prototypowych wariantów czołgu ciężkiego z 1940r, oznaczenia nie pamiętam (w domu mogę sprawdzić), ale to ten z tych z krótkolufową 75mm. Nidgy nie zostały ukończone - zaniechanie programu. Choć pod koniec wojny zdecydowano, że miały być zakończone postawione na bunkrach nie zostało to zrealizowane.
Gość Napisano 10 Kwiecień 2003 Napisano 10 Kwiecień 2003 VK6501(H),Pz Kpfw VII lub Henschel SW - do wyboru ;o)Ponoc tylko jeden prototyp testowano w Sennelager w 1941.Niestety nie dysponuje zadnymi zdjeciami , a jedynie rysunkowym profilem, bardzo zreszta schematycznym.Chamberlain podaje jako ciekawostke fakt , ze ponoc do transportu mozna bylo czolg podzielic na trzy czesci:przedzial kierowcy (ze skrzynia biegow i samodzielna wiezyczka karabinu maszynowego),przedzial bojowy i przedzial silnikowy.Jakos nie bardzo moge sobie to wyobrazic...Ma ktos moze jakies zdjecia?PozdrowieniaGrendel
Marek Jaszczołt Napisano 10 Kwiecień 2003 Napisano 10 Kwiecień 2003 Dokładnie to są wieże do VK 36.01 Zdjęcie zostało zrobione pod koniec wojny w zakładach Kruppa w Essen. Tako rzecze Jentz.A miały one być uzbrojone długolufowe 75mm.
Gość Napisano 10 Kwiecień 2003 Napisano 10 Kwiecień 2003 Dziekuje Panie Marku za informacje.Nigdy nie widzialem zadnego zdjecia wiez do VK3601(H).Szkoda , ze to tez jest tak niewyrazne.Ile w zasadzie ich wyprodukowano?7(prototyp plus szesc przedseryjnych)?I jeszcze jedno pytanie - tym razem odnosnie dziala - czy prace nad 7.5 cm Gerat 725 kontynuowano , czy zaniechano ich (jak pisze Doyle) w wyniku braku tungstenu?I jeszcze mala uwaga - czesto w literaturze mylnie pokazuje sie zdjecia porototypowego VK3601(H) jako prototyp Tygrysa.Mowie o zdjeciach (co najmniej dwoch) na ktorych czolg jest ujezdzany" przez ekipe oficjeli z A.Speer'em na czele.PozdrowieniaGrendel
Gość Napisano 11 Kwiecień 2003 Napisano 11 Kwiecień 2003 Kontynuując sprawę - czy są gdzieś dostępne rysunki tej wieży? O ile się nie mylę dosyć podobnie powinna wyglądać wieża VK 3001 - wiecie może, jakie były różnice pomiędzy wieżami VK 3001 i VK 3601?A propos fortyfikacji - dla obydwu z nich były sporządzone projekty schronów, jest też zdjęcie pokazujące najprawdopodobniej VK 3001 na schronie - stąd moje pytanie.pozdrawiam
Marek Jaszczołt Napisano 11 Kwiecień 2003 Napisano 11 Kwiecień 2003 No więć tak - ja się posiłkowałem w tym przypadku Panzer Tracks Jentza o czołgach ciężkich -dotyczącym całej linia rozwojowej tygrysów włącznie z prototypami rozwojowymi, Tiger(P), myszką i E-100. Są tam zarówno zdjęcia jak i rysunki (w 1/35)docelowej konfiguracji obu wspomnianych pojazdów. W przypadku VK36.01 jest jeszcze jedno zdjęcie wieży w zbliżeniu zrobione w Essen. Jest tam także zdjęcie wieży od VK 30.00 zamontowanej, jako element fortifikacji.Pomimo dużych podobieńst obu wież -różniły się one zewnętrznie przede wszyskim aranżacją włazów załogi.Niestety na charakter tej publikacji nie ma tam wyczerpujących informacji - są tylko podstawowe plus paramety techniczne. Co do rozwoju dział 75mm nie ma tam praktycznie żadnych informacji natomiast nie pamiętam co jest dokładnie o ilości wyprodukowanych wież- to sprawdzę w domu.
Marek Jaszczołt Napisano 11 Kwiecień 2003 Napisano 11 Kwiecień 2003 Wracając do pytania VK36.01 faktycznie wyprodukowano tylko jedno podwozie, a Krupp miał wyprodukować 6 wież. Zdjęcia pokazują tylko te dwie niedokończone wieże. Faktycznie projekt 36.01 upadł ze względu na wycofanie się z rozwoju Waffe 0725 i w lipcu 41, ograniczono zamówienie do 6 szt, a w styczniu 42 znów ograniczono do 2 egz. z czego w marcu 42 skompletowano tylko jedne podwozie.MarekP.S. w poprzednim poście oczywiście miał być VK30.01
Gość Napisano 12 Kwiecień 2003 Napisano 12 Kwiecień 2003 Ciekawostka , na ktora natrafilem u Doyle'a - otoz pisze on , ze nieuzbrojonych podwozi VK3601 (liczba mnoga!)uzywano jako Bergewagen oraz jako Schlepper.Peter Chamberlain pisze rowniez o jednym prototypie PLUS szesciu egzemplazach przedseryjnych ukonczonych , acz pozbawionych wiez i uzbrojenia.PozdrowieniagrendelP.S.Jutro o swicie jade odwiedzic pewnego kolekcjonera w stanie Indiana , ktoremu przybyl ostatnio ponoc oryginalny Hetzer.Jesli dostane pozwolenie na fotografowanie i opublikowanie zdjec na webie , to moze z tego wyjsc sympatyczna galeryjka , bo czlowiek ow ma calkiem zgrabna kolekcje;o)Jeszcze raz pozdrowienia.
polsmol Napisano 12 Kwiecień 2003 Napisano 12 Kwiecień 2003 Czy niemcy skonstruaowali tylko jeden typ czołgu wielowieżowego? Jeśli tak to wiem o czym toczy się dyskusja ;)widziałem kiedyś na Ebay-u zdjęcie dwóch takich czołgów obok siebie. I jeszcze jedno na cokole przy jakimś garnizonie w Niemczech.
Marek Jaszczołt Napisano 12 Kwiecień 2003 Napisano 12 Kwiecień 2003 Jentz pisze ze rzeczywiście Henschel otrzymał polecenie skonwertowania 6 podwozi VK 36.01 na scheweres Abschleppfahrzeug (VKz 35.01), ale nie znaleziono dowodów, że zostało to wykonane. To Jentz opublikował w 2001 czyli jest to w miarę ostatni stan wiedzy :-)Oryginalny Hetzer, to żadkość, pewnie kolejnie przeróbka G-13 - chociaż wczesne rzeczywiści miały sporo elementów z czasów wojny :-)))
Gość Napisano 14 Kwiecień 2003 Napisano 14 Kwiecień 2003 Wielowiezowych czolgow bylo wiecej:Grosstraktor, Neubaufahrzeug, VK6501(H), ale ten o ktorym mowa, czyliVK3601(H) mial akurat wieze pojedyncza, a w zasadzie MIAL ja miec.Zas co do Hetzera, to niestety jest to szwajcar :( Ladny- to fakt, tyle, ze juz powojenny.Wlasciciel zastanawia sie , czy go nie przerobic na 15cm Schweres Infanteriegeschutz 33/2 (Sf) auf Jagdpanzer 38(t) Hetzer(tak to sie chyba nazywalo).Ponoc ma lub ma miec niezbedne do tego dzialko sIG 33/2 oraz dokumentacje.Niestety zdjec nie wolno mi publikowac.Dla zaognienia atmosfery powiem tylko , ze w miare kompletny Pz Kpfw IV Ausf G z jego kolekcji przywedrowal do Stanow cztery lata temu z Polski.PozdrowieniaGrendel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.