Skocz do zawartości

wierza

yoony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

glowny plan znany kazdemu natomiast nieco z tyl na zdjeciu obok tego bloczka dzwigu stoja sobie 2(?) wierze
czy jest ktos tak szalony zeby pokusic sie o spekulacje co to za wierze?? od czego???

pozdrawiam

Napisano
To wieże były przeznaczone dla jednego z prototypowych wariantów czołgu ciężkiego z 1940r, oznaczenia nie pamiętam (w domu mogę sprawdzić), ale to ten z tych z krótkolufową 75mm. Nidgy nie zostały ukończone - zaniechanie programu. Choć pod koniec wojny zdecydowano, że miały być zakończone postawione na bunkrach nie zostało to zrealizowane.
Napisano
VK6501(H),Pz Kpfw VII lub Henschel SW - do wyboru ;o)
Ponoc tylko jeden prototyp testowano w Sennelager w 1941.
Niestety nie dysponuje zadnymi zdjeciami , a jedynie rysunkowym profilem, bardzo zreszta schematycznym.
Chamberlain podaje jako ciekawostke fakt , ze ponoc do transportu mozna bylo czolg podzielic na trzy czesci:przedzial kierowcy (ze skrzynia biegow i samodzielna wiezyczka karabinu maszynowego),przedzial bojowy i przedzial silnikowy.Jakos nie bardzo moge sobie to wyobrazic...
Ma ktos moze jakies zdjecia?
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Dziekuje Panie Marku za informacje.Nigdy nie widzialem zadnego zdjecia wiez do VK3601(H).Szkoda , ze to tez jest tak niewyrazne.
Ile w zasadzie ich wyprodukowano?7(prototyp plus szesc przedseryjnych)?
I jeszcze jedno pytanie - tym razem odnosnie dziala - czy prace nad 7.5 cm Gerat 725 kontynuowano , czy zaniechano ich (jak pisze Doyle) w wyniku braku tungstenu?
I jeszcze mala uwaga - czesto w literaturze mylnie pokazuje sie zdjecia porototypowego VK3601(H) jako prototyp Tygrysa.Mowie o zdjeciach (co najmniej dwoch) na ktorych czolg jest ujezdzany" przez ekipe oficjeli z A.Speer'em na czele.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Kontynuując sprawę - czy są gdzieś dostępne rysunki tej wieży? O ile się nie mylę dosyć podobnie powinna wyglądać wieża VK 3001 - wiecie może, jakie były różnice pomiędzy wieżami VK 3001 i VK 3601?
A propos fortyfikacji - dla obydwu z nich były sporządzone projekty schronów, jest też zdjęcie pokazujące najprawdopodobniej VK 3001 na schronie - stąd moje pytanie.

pozdrawiam
Napisano
No więć tak - ja się posiłkowałem w tym przypadku Panzer Tracks Jentza o czołgach ciężkich -dotyczącym całej linia rozwojowej tygrysów włącznie z prototypami rozwojowymi, Tiger(P), myszką i E-100.
Są tam zarówno zdjęcia jak i rysunki (w 1/35)docelowej konfiguracji obu wspomnianych pojazdów. W przypadku VK36.01 jest jeszcze jedno zdjęcie wieży w zbliżeniu zrobione w Essen. Jest tam także zdjęcie wieży od VK 30.00 zamontowanej, jako element fortifikacji.
Pomimo dużych podobieńst obu wież -różniły się one zewnętrznie przede wszyskim aranżacją włazów załogi.
Niestety na charakter tej publikacji nie ma tam wyczerpujących informacji - są tylko podstawowe plus paramety techniczne. Co do rozwoju dział 75mm nie ma tam praktycznie żadnych informacji natomiast nie pamiętam co jest dokładnie o ilości wyprodukowanych wież- to sprawdzę w domu.
Napisano
Wracając do pytania VK36.01 faktycznie wyprodukowano tylko jedno podwozie, a Krupp miał wyprodukować 6 wież. Zdjęcia pokazują tylko te dwie niedokończone wieże. Faktycznie projekt 36.01 upadł ze względu na wycofanie się z rozwoju Waffe 0725 i w lipcu 41, ograniczono zamówienie do 6 szt, a w styczniu 42 znów ograniczono do 2 egz. z czego w marcu 42 skompletowano tylko jedne podwozie.

Marek
P.S. w poprzednim poście oczywiście miał być VK30.01
Napisano
Ciekawostka , na ktora natrafilem u Doyle'a - otoz pisze on , ze nieuzbrojonych podwozi VK3601 (liczba mnoga!)uzywano jako Bergewagen oraz jako Schlepper.Peter Chamberlain pisze rowniez o jednym prototypie PLUS szesciu egzemplazach przedseryjnych ukonczonych , acz pozbawionych wiez i uzbrojenia.
Pozdrowienia
grendel
P.S.
Jutro o swicie jade odwiedzic pewnego kolekcjonera w stanie Indiana , ktoremu przybyl ostatnio ponoc oryginalny Hetzer.Jesli dostane pozwolenie na fotografowanie i opublikowanie zdjec na webie , to moze z tego wyjsc sympatyczna galeryjka , bo czlowiek ow ma calkiem zgrabna kolekcje;o)
Jeszcze raz pozdrowienia.
Napisano
Czy niemcy skonstruaowali tylko jeden typ czołgu wielowieżowego? Jeśli tak to wiem o czym toczy się dyskusja ;)
widziałem kiedyś na Ebay-u zdjęcie dwóch takich czołgów obok siebie. I jeszcze jedno na cokole przy jakimś garnizonie w Niemczech.
Napisano
Jentz pisze ze rzeczywiście Henschel otrzymał polecenie skonwertowania 6 podwozi VK 36.01 na scheweres Abschleppfahrzeug (VKz 35.01), ale nie znaleziono dowodów, że zostało to wykonane. To Jentz opublikował w 2001 czyli jest to w miarę ostatni stan wiedzy :-)
Oryginalny Hetzer, to żadkość, pewnie kolejnie przeróbka G-13 - chociaż wczesne rzeczywiści miały sporo elementów z czasów wojny :-)))

Napisano
Wielowiezowych czolgow bylo wiecej:Grosstraktor, Neubaufahrzeug, VK6501(H), ale ten o ktorym mowa, czyli
VK3601(H) mial akurat wieze pojedyncza, a w zasadzie MIAL ja miec.
Zas co do Hetzera, to niestety jest to szwajcar :( Ladny- to fakt, tyle, ze juz powojenny.
Wlasciciel zastanawia sie , czy go nie przerobic na 15cm Schweres Infanteriegeschutz 33/2 (Sf) auf Jagdpanzer 38(t) Hetzer(tak to sie chyba nazywalo).Ponoc ma lub ma miec niezbedne do tego dzialko sIG 33/2 oraz dokumentacje.Niestety zdjec nie wolno mi publikowac.
Dla zaognienia atmosfery powiem tylko , ze w miare kompletny Pz Kpfw IV Ausf G z jego kolekcji przywedrowal do Stanow cztery lata temu z Polski.
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie