Skocz do zawartości

Kronika UFA z 23 VIII 39

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli z popojutrza 66 lat temu, nosząca nr 468. Następna była już z datą 1 IX 1939.
Pozwoliła się łaskawie wypożyczyć po okrutnie długim czasie stania po nią w kolejce.

Parę kadrów z Westerplatte z ostatnich chwil przed wkroczeniem antykomunistów do Polski.

Mam nadzieję, że okażą się one interesujące i że czas zainwestowany w ich obejrzenie nie będzie czasem straconym.

Jeśliby jednak ewentualnie bynajmniej i tak dalej obrazki owe interesującymi się być nie okazały to proszę serdecznie puścić je mimo oczu i nie robić z tego większej afery. Ja zbierałem wiele lat na ten komputer składany z zagranicznych komponentów i teraz kiedy chcę się popisać, że znam parę sztuczek - że umiem to i owo, wiem to i owo, i tak dalej - to krytycznych opinii mógłbym nie przetrzymać, rozumiecie?

A teraz zapraszam na projekcję!

Slajd nr 1 nosi tytuł Woda i trawa" >

Jeszcze raz ten pan (ale dalej niż przedtem).

Budynek z lewej to Budynek z Wieżyczką z Trójkątnym Dachem, a budynek w tle to Długi i Płaski Budynek Użytkowy. Deski na pierwszym planie mają za zadanie oddzielać ląd od wody i są z drewna.

To tyle, bo reszta kroniki poświęcona jest wywiadom z ludnością niemiecką, która czmychnęła przed polnische terror" i opowiada o swoich przeżyciach, paradzie Heimwehr Danźig i budowie zasieków przez SA-manów aby powstrzymać rozlanie się polnische terror" na terytorium Wolnego Ciasta.

A czy komuś udao śę obejrzeć te trzy kroniki z września 39, o których mówiłem w kwietniu bieżącego roku? Bo mi nie.

Cześć Marek! Tam już nic ciekawego nie ma. Niemcy płyną do Budapesztu mikrookrętami, Włosi jeżdżą w mikroczołgach, no i te rozmowy z niemieckimi uciekinierami.
Ale i tak obejrzeć warto jak wyglądały ostatnie chwile nudy (czyli pokoju), hej!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie