Frozzer Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 witam, mam zamiar kupic uzywany (ale bardzo krotko) wykrywacz metali, raz juz kupowalem wykrywacz uzywany, kazalem sprzedawcy napisac na paczce ze jest to gift" i ze wartosc jest ponizej 30$ i przeszlo - cla nie placilem zato kolega kupujac wykrywacz zaplacil clo, a tez bylo wysylane jako gift stad moje pytanie, co najlepiej zrobic, zeby na granicy nie dowalili mi cla jak wy sobie z tym radzicie? pozdr. michal
Mathew Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 Niech Ci napisze na osobnej kartce oświadczenie, że jest to ''gift,, o niskiej wartościMathew
sopel69 Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 a czy koledze otwierali paczkę? jak bedzie gift i nie wyda im sie podejrzana to nie otworzą i moze przejśc , a jak wybebeszą i obejrzą to róznie może być. mi raz paczke otworzyli (oczym powiadomili pisemnie w liście dołaczonym do paczki) ale nie oclili ale jak zobaczą wykrywke za 2000$ to róznie może być .pozdro
Frozzer Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 kupuje wykrywacz za 500$, kazalem sprzedawcy go wyslac w zwyklym szarym pudle, nie oryginalnym, bez instrukcj iwewnatrz, rachunku, ani innych papierzysk, po prostu sam wykrywacz i styropianwczesniej paczke mi otwierali, bo byla zaklejona tasma z poczty polskiej. papieru ze otwierali zadnego mi nie dolaczyli
sopel69 Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 jak z poczty to moze sie rozwaliła to ja okleili, ja miałem napisane o przeprowadzeniu kontroli celnej i przesyłana była nie przez poczę a przez jakąś firme wysyłkowa w stanach która ma siedibe w polsce i sama rozwozi paczki. myslę ze z opłatta za paczki nie ma reguły to loteria i wkrótce się przekonasz.Frozzer trzymam kciuki :)) badź dobrej myśli
Frozzer Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 hehehe no to niezle jaja :>zobaczymyjakby nawet clo mi wlepili, to i tak to bedzie o polowe taniej jakbym kupywal w polsce
Kiler Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 Te osobna kartke zalaczyc trzeba do drugiej paczki pustej (tylko z powietrzem) badz wlozyc w nia cewke. Podobno nie cla rzeczy o wartosci ponizej 100$ wiec napisac ze kosztuje 99,99$ i z glowy. Nie wkladac rachunku i najlepiej rzecz porysowac gwozdziem:)
kolekcj Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 Ponoć do Niemiec nie ma cła. Jeśli masz tam rodzinę/znajomych to sprawa wydaje się być prosta.
Benny Hill Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 A dlaczego mialbys nie placic cla?I w Polsce ma byc dobrze?
Frozzer Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 skoro w polsce jest mozliwosc nie placenia cla, to wolalbym go nie placicto chyba zrozumiale?w koncu sciagam uzywana rzecz, a nie nowa
sopel69 Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 a dlaczego sprowadza się bryki np. przez kościół, rózne fundacje itp. by ominąć cło? i tam nie chodzi o te marne grosze, które mozna ściagnąc z Frozzera. Podrabia się paliwo, wwozi spirytus i podobne rzeczy. Benny dlaczego to Frozzer i jemu podobni mają łożyć do kasy państwowej forsę, płacic uczciwie podatki a jak zachoruja to powie im sie ze muszą czekać 5 lat na operację bo nie ma pieniedzy , ale co miesiąc odprowadza on pieniądze na leczenie? a dlaczego mój znajomy pomylił się w picie na 50 zł i dostał karę 700 zł od skarbówki a cimoszewicz pomylił się" na (ile to było 250-500 tyś zł polskich ? i co zrobili mu coś? zapłacił choć złotóweczkę? dlatego Frozzer moze nie płacic cła. system jest chory i nalezy go uzdrowić ale zacząć trzeba od góry. pozdro
kunitzer Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 w niemczech tez sie placi clo,ale od wartosci od ok 40 eurojesli wartosc podanej przesylko wynosi np 500dolarow to licza 3,7 procentod wartosci zakupu potrzebny jest rachunek dotego dodaja koszt przesylki i od tego pobieraja podatek 16 procent czyli wychodzi ok 70 euronowktore zaplacilem ale polak madry po szkodzie ,ale i tak sie oplaca w stanach kupic wykrywke pozdrawiam
Benny Hill Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Panowie!Najwyzszy czas zrozumiec, ze podatki, cla i inne tego typu iedogodnosci" sa konieczne do jakiegokolwiek funkcjonowania panstwa. To ze ktos kradnie a gorze", nie jest zadnym argumentem! Cla nie zaplaci Frozzer, ale zaplace ja czy np. kolekcjoner.I czy to jest w porzadku? Moze przestan placic za fanty"? Czy przypadkiem Frozer nie oszukuje Panstwa, tylko wlasnie mnie i kolekcjonera? Pieniadze zaplacone przez nas, beda przeznaczone rowniez dla Frozzera, jako obywatela polskiego. Przestanmy placic Panstwu wogole, to zobaczycie jak to sie skonczy. Jezeli kupiles uzywany wykrywacz, to automatycznie powinienes zaplacic MNIEJSZE clo, a nie wogole! Nie kazda zlotowka z zaplaconego przez obywatela cla, podatku itp., trafia do kieszeni zlodzieja a gorze". Skonczmy w koncu z tym calym postkomunistycznym mysleniem, bo to jest dreptanie w miejscu. Ja wydymam Panstwo, bo Panstwo mnie dyma...
kocur Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Hola hola ! Benny - popieram Twoje myślenie ale nie do końca chłopie ... Uważam, że jeżeli państwo mnie OKRADA ( bo inaczej tego nie można nazwać - to dlaczego ja mam byc uczciwy wobec państwa ?? Owszem podatki utrzymują państwo. Do cholery - w naszym kraju tylko powietrze nie jest opodatkowane ( oprócz opłaty klimatycznej) I co ? i gówno ! W szpitalu musisz przyjść z włąsnym bandażem. Złodzieje się śmieją w kułak z frajerów płacących podatki - choć ja sam z własnej krwawicy miesięcznie pona 1 tys. zł . płacę tej hydrze nienasyconej. Pewnie podobny efekt by był jakbym te pieniądze zrolował i wsadził mojemu psu w dupę.Od kilku lat sam pędzę bimber i lache kłądę na akcyzę - nawet samochód mam na gaz żeby chamów nie dorabiać !!pozdrawiam - kocur !
kolekcj Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Sęk w tym, że gdyby większość maltretowała psa tak jak proponujesz, to różnica była by kolosalna. Wtedy nie musiał byś nawet tankować tego gazu, bo by dróg nie było. Tutaj działa odpowiedzialność zbiorowa. Albo płacimy wszyscy, albo nikt. Druga opcja jest niemożliwa, więc trzeba zastosować pierwszą.
kolekcj Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 No i przedewszystkim państwo Cię nie okrada, bo te pieniądze do Ciebie wracają. Wylejesz sobie asfaltem drogę do pracy za 1 tyś. miesięcznie? Oświetlisz ja w nocy? Postawisz znaki, żeby Cię jakiś wariat nie skasował? Jeśli nie płacisz to Ty okradasz państwo, a nie inaczej.
kocur Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Przestań bo od jakości tych dróg już mi popękały hemoroidy w dupie .... Ale nie ukrywam, że masz sporo racji - nie neguję tego. Będe płacił bo muszę. Ale ciągle uważam, ze to złodziejstwo, bo jakby nie patrzeć mamy jedne z wyższych podatków w UE, akcyzę na wszystko co napędza i ogrzewa wyśrubowaną, VAT - wysoki, a zarobki kiepściutkie. Nie ma się co dziwić że ludzie tak to odbierają ...POzdrawiam - kocur rebeliant ;)
Boruta Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 Jakby każdy od czasu do czasu zrezygnował z jakiejś nieuczciwości, to by było lepiej. Ale większość ma to w nosie, nawet się nie zastanawia, czy to uczciwie, byle by było jemu dobrze.Pozdrawiam
sopel69 Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 Frozzer czekaj spokojnie na paczkę jak Ci nałożą cło to zapłacisz jak nie to nie i już.Panowie czy myślicie że w innych krajach to wszyscy jak jeden mąż płacą podatki , cła itp. jak nie muszą? oni zatrudniaja masę prawników , księgowych itd. by tego nie robić tak było , jest i będzie po wieki wieków AMEN.Jak Państwo chce podatków to niech nie zwalnia np.hipermarkety i tym podobne na 10 lat z ich płacenia i nie łasi się na te marne grosze od Frozzera i kicusia ;), kocur płaci co miesiąc a drugi kupuje 100 komórkę albo 10 bemkę na firmę" i to ma bć w porzadku. Albo po co rządowi następne 100 luksusowych samochodów jak na służbę zdrowia niema? niech się dymają , przepraszam za wyrazenie . pozdrowienia
Frozzer Napisano 19 Sierpień 2005 Autor Napisano 19 Sierpień 2005 powiem jedno, jezeli jest mozliwosc, zebym nie placil cla, to chcialbym uniknac jego placenia. przeciez nie przemycam tego wykrywacza w czyjejs dwunastnicy, tylko jest on legalnie wyslany przez pocztea moze tak wszyscy krzykacze, dbajacy o dochod naszego kraju, zaczeli by placic podatek dochodowy od monet, znajdowanych w lesie????wszyscy sa madrzy, jak stoja z boku, wtedy latwo mowic co jest dobre a co nie, i jak nalezy postapic. jakby was to sie tyczylo ciekaw jestem czy z otwartymi dlonmi przylejibyscie celnika, i czy jak jezdzicie za granice i z powrotem na odpowiedz pani czy ma pan cos do oclenia" mowicie - tak mam, margaryne, wodke, 3 kartony fajek, nowy telewizor i laptopa
Frozzer Napisano 19 Sierpień 2005 Autor Napisano 19 Sierpień 2005 poza tym, nie mi placa za ocenianie co powinno byc oclone na granicy, a co niejezeli celnik uzna, ze clo powinno byc oplacone, to oplace. jezeli nie - to nadgorliwy nie bede i nie bede sie dopominal.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.