Skocz do zawartości
  • 0

Zapalnik

iglica39

Pytanie

Napisano

Witam. Poszukuje wszelkich informacji na temat tego zapalnika. Poprzedni własciciel twierdził, ze zapalnik był używany przez armie IIRP do dziłek kalibru 47 mm. Na korpusie znajduja sie nastepujace oznaczenia: V.A.D. 47m/m 3/33.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. RATRON czy to napewno zapalniki produkcji polskiej? Czy tylko francuskie? Są na nich oznaczenia charakterystyczne dla polskich zakładów typu: wzór, osbiór wojskowy itd. Jeśli tak to prosze zamieść lepsze fotki wraz z krótkim opisem, albo wyslij mi na poczte. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Napisano

WItam
to jak już o eksperymetalnych i ćwiczebnych zapalnikach mowa to może coś na temat tego zdjątka :-))))

PZDR
PATRON

SZUKAM - wykaż się ....:-)))

Napisano
Witam,
wszystkie zapalniki mają polskie bicia i wszystkie są wykonane ręcznie jako prototypy, nie posiadają określonych wzorów ponieważ te egzemplarze były tylko w fazie prób, mają bicie producenta , odbiór techniczny i niektóre numery o nie znanym znaczeniu , część z nich jest łudząco podobna do francuskich ale nie taka sama ze względu na różnice w wymiarach np zapalnik do 76 mm wz 1910.
niektóre są przerabiane z innych polskich zapalników typu Ryg. Chyba najbardziej prostym w identyfikacji jest stalowy ćwiczebny RYG widoczny na zdjęciu
proszę o komentarze...PZDR PATRON

PS. będzie ciężko z dodatkowymi zdjęciami bo nie mam cyfrówki ale jak pożycze to postaram sie dać lepsze zdjęcia.
Napisano
Witam.
Mam pytanko jeszcze w kwestii oznaczeń zapalników. A mianowicie co jakie zakłady były znakowane nastepujacymi skrutami:
WA-2
W.Am.2
F.A.
F.A.-P.
Pozdrawiam..
Napisano
Dzięki, czekam na fotki. A mógłbyś zdradzic z jakich rejonów wypłyneły te eksperymenty, bo to rzeczywiscie jakieś ciekawe sztuki, przedstawiajace dokonania polskich uzbrojeniowców. I raczej nie spotyka sie ich na wrześniowych pobojowiskach. Jeśli masz jeszcze jakies ciekawe rzeczy tego typu to bedęde wdzięczny za wszelkie informacje i fotki. POZDRAWIAM
Napisano

Witam. Poszukuje wszelkich informacji na temat tego zapalnika. Poprzedni własciciel twierdził, ze zapalnik był używany przez armie IIRP do dziłek kalibru 47 mm. Na korpusie znajduja sie nastepujace oznaczenia: V.A.D. 47m/m 3/33.

Napisano
a co ja się tam mam wykazywać ..., ale jak sobie przypomnę gdzie zakopałem zdjęcie destrukta ćwiczebnego pocisku do tego zapalnika to wrzuce.
Napisano
No jak mam pan coś ciekawszego do pokazania i powiedzenia to czekamy,prosze sie pochwalić swoją wiedzą i kolekcją. A jesli to jest wszystko co mił Pik78 do powiedzenia, to już podziekujemy panu...
Napisano
do działka fuco (nie wiem jak się pisze ale jakoś tak sięwymania) działko wsparcia piechoty 47 mm, używane w WP do połowy lat 30stych chyba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie