Kiler Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 Witam! Co to za plomba, przy czym byla uzywana. Widnieje na niej, na srodku obrazek kotwicy. Zaraz zamieszcze druga strone.
Kiler Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 Moja pochodzi z okolic Zambrowa. Wiesz moze jaki jest pelen opis na obwodzie? No i jaki okres? Dzieki yasioo za odpowiedz!!!
Anielskooki Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Ja carskich z kotwicą mam kilka.Wykopane w Warszawie.Słyszałem że oddziały saperów w tamtych czasach maiały takie znaki ale nie wiem czy to prawda.Na jednej jest data 1877 i napis moskwa.
yasioo Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Na przykład na guziku saperów gwardii jest orzeł trzymający dwie kotwice. Ale dlaczego te plomby z fabryk w Choroszczy je miały to już ni cholery nie wiem. A jaki to okres?? U mnie są daty w okolicach lat 80 wieku XIX. Yasioo yasiooxx@wp.pl
Anielskooki Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 To jedna z moich plomb.Na odwrocie napisy:APIERFAB MOSKWA(dookoła)O.G HISZIN(w środku)
yasioo Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Na moich kotwica jest identyczna jak u Kilera, a napis odczytam i przepiszę bo nie mam aparata żeby sfotografować. Yasioo
yasioo Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Przepraszam kolegę Kilera oczywiście że mam informacje na ten temat, mam ich dużo, kilka książek tylko nie miałem czasu przysiąść i coś naprawdę wartościowego napisać. Jutro wyjeżdżam za granicę, wracam dopiero 14 września. Jak wrócę na pewno napiszę szeroko na ten temat. Przepraszam jeszcze raz Yasioo yasiooxx@wp.pl
Kiler Napisano 11 Sierpień 2005 Autor Napisano 11 Sierpień 2005 Dzieki yasioo, a wiesz moze kto byl takim burzujem wlasnie w Bialymstoku?
Kiler Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 Rozumiem yasioo, ze nie masz zadnych informacji na ten temat.
Kiler Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 Czekam yasioo z niecierpliwoscia. Na mojej widac czesc napisu .....OSTOK,czyli pewnie BIALOSTOK. Widac tez napis w cudzyslowiu GRIKO. Z reszty napisow widac tylko poszczegolne litery, ale moze dzieki Twojej pomocy uda mi sie je rozszyfrowac.
yasioo Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Tak bardzo chciałem przeczytać i pomóc, nawet zaangażowałem specjalistów z mojej rodziny do tej roboty, niestety te plobmy są tak wytarte lub poszorowane lub niedokładnie odbite że nie da się odczytać tresci napisu. Odczytałem jakiś ...osow." i to wszystko co się dało. Wiem że są to plomby fabryk w Choroszczy lub Białymstoku i że tym burżujem fabrykantem w Choroszczy był na przykład Moes, w Supraślu był Hasbach,Cytron( siedziba w Białymstoku też w jednej z kamienic) i kilku innych. Jeśli coś pochrzaniłem to poprawiajcie, bo wszystko z głowy, po wzięciu z półki którejś z książek na zadany temat napiszę więcej. Yasioo
Kiler Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 Witam! Co to za plomba, przy czym byla uzywana. Widnieje na niej, na srodku obrazek kotwicy. Zaraz zamieszcze druga strone.
Kiler Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 Widac czesc napisu cyrylica ....... ostok
Pytanie
Kiler
Witam! Co to za plomba, przy czym byla uzywana. Widnieje na niej, na srodku obrazek kotwicy. Zaraz zamieszcze druga strone.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.