Skocz do zawartości

Rosja Carska - poszukiwania?

Gość Gandalf de Grey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Salve,

Co jakis czas, ktorys z uczestnikow forum albo sie pyta albo informuje, ze juz cos znalazl na temat dziadka/pradziadka... , ktorzy sluzyl w wojskach niemieckich. No coz, nie wszyscy Polacy byli pod pruskim czy austriackim zaborem. Moi dziadowie od XVII wieku przebywali w Polsce po stronie litewskiej, stad w czasie I w.s. byli pod zaborem rosyjskim. Tez szukam od dluzszego czasu jakichkolwiek danych na temat sluzby wojskowej mojego pradziadka w armii rosyjskiej. Rzecz oczywista pisalem wielokrotnie (i placilem za to!) do Wojennego Archiwum Historycznego w Moskwie. Niestety zawsze odpowiedz jest negatywna - akowo niet" i tyle.
W zwiazku z tym, byc moze ktorys z P.T. uczestnikow forum ma jakies inne namiary na archiwa wojenne rosyjskie z I w.s. lub i wczesniejsze? Moze jakas strona interetowa?

Z pozdrowieniami dla poszukiwaczy rodzinnych zagubionych w przestrzeni wiekowej....

Gandalf de Grey
Napisano
A to ciekawe, bo mój pradziadek też służył, ale nigdy nie dociekałem za bardzo gdzie (gdzieś przy chińczykach). Zresztą wrócił do domu i zmarł we własnym łóżku.
Pozdrawiam
Napisano
Salve,

Hmmm no moj tez prezyl I w.s , bolszewicka i II w.s. i tez umarl ale przed moim urodzeniem, wiec mam tylko strzempki informacji o nim...

z pozdrowieniami

Gandalf de Grey
Napisano
Moj prapradziadek walczył w wojnie rosyjsko-japonskiej 1905R.Natomiast czterej pradziadkowie,brali udzial:jeden w powstaniu slązkim 1921,następny odbywał słuzbe w Kompani Reprezentacyjnej WP,czesto przebywał w towarzystwie Marszałka Piłsudskiego,i brał udział w kampani wrzesniowej,a nastepnie w pozostałym okresie wojny.Z opowiadan wiem ze zabił 13 niemcow(tego był pewny)a wielu zapewne ranił.A o pozostałych dwoch wiem tylko tyle ze walczyli ale gdzie i z jakim skutkiem nie wiem.Mam sporo odznaczen,szable niestety prababcia wyzuciła na smietnik w 1981 bo bała sie represji ze strony władz za to ze dziadek słuzył u Marszałka.
Napisano
A ja mam pytanie niejako pokrewne. Czy ktos ma namiary na rosyjskie strony dotyczace armii carskiej? Chodzi mi o opisy jednostek, broni i umundurowania.
Napisano
Salve,

Serdecznie dziekuje pomsee za pytanie a feederowi za odpowiedz. Bardzo ciekawe strony. Moze oni pomoga w czyms???
Hmmm - prosze wybaczyc, ale nie chodzilo mi o chwalenie sie co to kogo czyjs dziadek robil - ale wlasnie jak dojsc do informacji jak to Niemcy maja na temat odbycia sluzby w carskim wojsku...
Przy okazji, czy moze ktos z P.T. uczestnikow forum wie jak cos zdobyc na temat udzialu azych" dziadkow np w wojnie rosyjsko-japonskiej? moze jakies japonskie strony na ten temat (ale po angielsku...).

Tymczasem pozdrawiam,

Gandalf de Grey
Napisano
Pogmatwane polskie losy...
Moj pradziadek rowniez walczyl w wojnie ros.-jap. 1905. Nigdy nie specjalnie sie tym nie zainteresowalem uwazajac, ze temat jest nie do ruszenia ale moze sa jakies mozliwosci?
W swoich zbiorach mam dwie charakterystyczne fotografie. Jedna z nich przedstawia najstarszego brata mojego dziadka z okresu jego sluzy w armii carskiej gdzies za Uralem i druga, na ktorej jest moj dziadek juz w polskim mundurze z 1920r. Obie fotografie dzieli zaledwie pare lat a pocodza jakby z innych swiatow...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie