formoza58 Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 Uł. Stefan Mustafa Abramowicz z 1 szwadronu tatarskiego pułku. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 1 szwadron pułku, przed przekształceniem w tatarski". Cytuj
formoza58 Napisano 24 Lipiec 2018 Napisano 24 Lipiec 2018 Uł. Bronisław Murawski z 1 tatarskiego szwadronu. Cytuj
formoza58 Napisano 4 Sierpień 2018 Napisano 4 Sierpień 2018 Ppor. Hieronim Prauziński.We wrześniu 1939 roku kawaler VM w szeregach 3 P.Uł. Śląskich. Cytuj
formoza58 Napisano 8 Sierpień 2018 Napisano 8 Sierpień 2018 Z manewrów letnich, w drugiej połowie lat dwudziestych. Cytuj
formoza58 Napisano 24 Sierpień 2018 Napisano 24 Sierpień 2018 Jerzy Dąmbrowski z czasów służby w armii rosyjskiej. Cytuj
formoza58 Napisano 11 Listopad 2018 Napisano 11 Listopad 2018 Z archiwum Allegro.Pieczątka szwadronu technicznego pułku w 1920 roku. Cytuj
RobertW Napisano 14 Listopad 2018 Napisano 14 Listopad 2018 Dyplom strzelecki z 14 lipca 1937 mojego dziadka. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej, bo sam niechętnie opowiadał, a niestety już go nie wypytam.Z tego co opowiadał to stacjonował w Nowej Wilejce, więc podejrzewam, że był w 13 pułku.Opowiadał, że strzelał z CKM (pasuje do dyplomu), potem był dowódcą CKM.Niestety nie wiem jak to potwierdzić, bo do tej pory nie namierzyłem obsad osobowych poszczególnych karabinów.Może ktoś z miłośników podpowie albo wspomoże?Będę wdzięczny. Cytuj
formoza58 Napisano 15 Listopad 2018 Napisano 15 Listopad 2018 Prawdopodobnie nie znajdziesz konkretnych informacji, odnośnie obsad osobowych poszczególnych maszynek". Wspomnienia Twojego Dziadka to sama w sobie Jego bezcenna informacja w niej zawarta, że był dowódcą Ciężkiego Karabinu Maszynowego. Zresztą umieściłeś w tym wątku niepodważalny argument na Jego słowa. Służył w szwadronie CKM pułku, być może pozostał w nim do wybuchu wojny, lub po wyjściu do cywila, został powołany w jego szeregi podczas sierpniowej mobilizacji.Proponuję skontaktować się z Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie. Namiar znajdziesz bez problemu w necie. Być może w zachowały się dokumenty np. rozkazy pułkowe. Jako Bliski masz prawo poprosić o materiały o Dziadku, jeśli znajdują się w zasobach CAW-u. Życzę Wytrwałości w poszukiwaniach, bowiem to niekiedy mozolna praca. Ale warto, naprawdę warto ;-) Cytuj
RobertW Napisano 16 Listopad 2018 Napisano 16 Listopad 2018 Dzięki za podpowiedź. Spróbuję się z nimi skontaktować.Teraz uwaga!Przeglądałem zdjęcia wrzucone w wątku i nie chcę nic mówić na 100%, ale na 90% na zdjęciu, które wrzuciłeś 2016-11-30 13:44:25 z Allegro, jest mój dziadek. Ten w środku, wysoki.Kapral Antoni Wydorski. Chyba nawet takie same zdjęcie przewinęło się gdzieś u nas w domu. Prosiłem bliskich o namierzenie, więc czekam na potwierdzenie. To było by coś! Może ktoś jeszcze namierzy swoich bliskich w ten sposób? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi