Skocz do zawartości
  • 0

3 guziki z epoki napoleońskiej ??

hawk21

Pytanie

Napisano

Witam
Prosze o pomoc w identyfikacji każdego z tych 3 guzików..
12" napewno francuzka ale czy napolenska? Wzór ten sam tylko wypukły.Wiem ze niektózy twierdza iz to okres pozniejszy.Jednak miejsce znalezienia potwierdza rok 1813.Prosze o opinie..

2 Pruskie - Prosze o wszelkie informacje na ich temat.Według mnie okres napoleoński, Artyleria i chyba łacznosc..
Proszę o opinie i sugestie..

Pozdrawiam
Arek

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
hawk 21! piszesz na aszych ziemiach" , jeśli mieszkasz na Ziemiach Odzyskanych, to guziki mogą być po jeńcach francuskich z wojny 1871, albo tatusiowie i wujkowie przywozili dzieciom guziki do gry lub zabawy. pozdr
Napisano
Witaj!! 3 -to prusak, póżniejszy niż Napoleon I, przełom 19 / 20 w, mam identyczny, i gdzieś już był na Forum. Co jes napisane nd drugim guziku? pozdr
Napisano
Witam
Dzieki za wszelkie sugestie.
Na środkowym guziki czesciowo widoczny napis : Feld Artilerie
Regiment"
na odwrocie standardowe Extra Fein A & S"
Arek
Napisano
Wszystkie guziki z przełomu XIX i XX w. A&S to firma Assman & Sohne z Berlina działająca na przestrzeni ok 100 lat, założona w 1826 r. Pozdrawiam.
Napisano

Witam
Prosze o pomoc w identyfikacji każdego z tych 3 guzików..
12" napewno francuzka ale czy napolenska? Wzór ten sam tylko wypukły.Wiem ze niektózy twierdza iz to okres pozniejszy.Jednak miejsce znalezienia potwierdza rok 1813.Prosze o opinie..

2 Pruskie - Prosze o wszelkie informacje na ich temat.Według mnie okres napoleoński, Artyleria i chyba łacznosc..
Proszę o opinie i sugestie..

Pozdrawiam
Arek

Napisano
A co z tym wzorem napoleońskim ? Znaleziony w miejscu gdzie zadnych francuskich wojsk prócz bitwy z 1813 roku nie bylo..To juz nie pierwszy raz trafia mi sie tam francuski guziki o wzorze typowo napoleonskim..lecz wypukłym.
Pzdr. - arek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie