MAB Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 Panowie, rzucam nowy temat – Państwowa Odznaka Sportowa.Niby produkowano je w dużych ilościach, ale tak naprawdę to chyba niewiele się o nich mówi.Sam chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej, gdyż właśnie zaopatrzyłem się w to cudeńko.Z tego co się zorientowałem to wprowadzono je w 1930 roku, ale nie wiem dokładnie np. za co przyznawano.Pozdrawiam, Mariusz
kolekcj Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Stare wątki też są ciekawe ;)http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=193578#193584
MAB Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 A czy ktoś ma może legitymację do tych odznak?Poszukuję zdjęć i wymiarów całej legitymacji, gdyż zamierzam dorobić" takową kopię.
kolekcj Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Oj nieładnie. Jeśli obiecasz, że do celów rekonstrukcji to podeślę skana.
MAB Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 Jezu!!! bez przesady!!!Przecież nie zacznę tego sprzedawać...Kupiłem odznakę i chciałem się o niej czegoś dowiedzieć.Dowiedziałem się dużo.Stwierdziłem jednak, że jako rzecz bardzo popularna w tamtym okresie, bardzo przyda mi się do rekonstruowanej sylwetki polskiego oficera IIRP (a staram się robić to jak najdokładniej).Poproszę więc o jakiś skan na: legion1@op.pl, najlepiej z wymiarami papieru.Z chęcią odwzajemnię się moimi wypocinami :)Pozdrawiam, Mariusz
kolekcj Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Jutro prześlę skan. A dla sprytnych napiszę, że jest takie miejsce w sieci gdzie można mieć legitymację do kompletu za jedyne 9 zł. jeśli nikt nie przebije oferty dalej -> foto
kiler p Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 Hmmm, widze powrot do tematu. Chcialem napisac maly artykulik o tej odznace, ale prace stanely, bo pewna osobka (bynajmniej nie Morawski :P) miala mi podeslac fragmenty z Dziennika Rozkazow na temat zasad noszenia tej odznaki w WP. Niestety slowa nie dotrzymala :/.Posiadam taka odznake, duza i miniaturke. Tyle ze miniaturka jest naprawde miniaturowa (1,2cm) i doszedlem do wniosku ze oficerowie na koalicyjce nosili raczej duza odznake (2,8cm). Co do podoficerow i szeregowych: takze wydaje mi sie ze nosili duza wersje na prawej piersi, zarowno na kurtce wz.19 jak i na wz.36. Spotkalem jednak jedno zdjecie podchorazego noszacego POS na lewej kieszeni kurtki wz.36 jak odznake pulkowa. Sprawa do wyjasnienia.
MAB Napisano 7 Sierpień 2005 Autor Napisano 7 Sierpień 2005 Faktycznie możesz mieć rację.Pasek koalicyjki ma chyba 2cm, a na zdjęciach widać, że odznaka nieco wystaje poza skórę.Pzdr., MAB
MAB Napisano 8 Sierpień 2005 Autor Napisano 8 Sierpień 2005 Czy jest możliwe, aby istniały dwie takie same miniaturki tej odznaki?Posiadam dwa egzemplarze tak samo sygnowane (również numerem).Pzdr., MAB
MAB Napisano 8 Sierpień 2005 Autor Napisano 8 Sierpień 2005 Aha, i jeszcze jedno pytanie - czy ktoś posiada zdjęcie porównawcze odznaki brązowej i odznaki złotej?Pytam, ponieważ nie miałem nigdy w ręku złotej, ale moja (kupiona jako brąz) wygląda właśnie na złoto.
Boruta Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Moja miniaturka nie ma żadnych napisów z tyłu.Pozdrawiam
MAB Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 A ja mam dwie sygnowane tym samym numeremu i nazwiskiem producent.Zastanawiam się teraz po co ktoś robił dwie identyczne miniatury?Pzdr., MAB
Ricardo68 Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 nie wiem czy to jeszcze kogos interesuje, ale dzis wszedlem w posiadanie legitymacji odznaki POS żandarma z 8 dywizjonu z Torunia i mogę służyć foto
kiler p Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Mnie zależałoby na zdjęciach żołnierzy z POS na mundurze wz. 36. Wtedy ostatecznie wyjaśniłaby się kwestia umiejscowienia tej odznaki na tym mundurze.
MAB Napisano 23 Sierpień 2005 Autor Napisano 23 Sierpień 2005 Chętnie skorzystam ze zdjęć.Zaopatrzyłem się już w oryginalną legitymację, ale teraz widzę, że było ich kilka typów (np. tekst ten sam, ale inna czcionka).Pozdrawiam, Mariusz
Ricardo68 Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Chętnie MAB podaj swoj emil to wyślę, fotkami z żołnierzami mogę służyć dwoma - jedno to ułana z 18 pułku, drugie żandarma z 8 dywizjonu, obaj mają odznakę na prawej patce kieszeni, bliżej środka marynarki mundurowej
polsmol Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Pan plutonowy w mundurze nowego wzoru z odznaką POS.
MAB Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 Dzięki za pomoc.Mój adres: legion1@op.plA co do zdjęcia plutonowego.Myślicie, że to pełnowymiarowa odznaka, czy miniatura?Znalazłem bowiem następujący tekst: kandydat otrzymuje świadectwo, które uprawnia do nabycia i noszenia odznaki (na lewej piersi lub miniatury na lewej klapie surduta)".Ale nie oznacza to, że miniaturę noszono tylko na cywilnym ubraniu.Pozdrawiam, Mariusz
Ricardo68 Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 oczywiście przesle zdjecia i przepraszam za pomyłkę, ale na fotkach obaj żołnierze mają odznaki ponad prawymi kieszeniami, dalej jak pisalem. Wyrazilem się niedokladnie
kiler p Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Z pewnością jest to pelna" odznaka (2,8 cm). Miniaturka jest na prawde mini (1,2 cm) i nie byloby jej na takim zdjeciu nawet widac. Chyba jednak POS noszono tak samo na kurtce wz.19 i wz.36 (nad prawą kieszenią) a ten podchorąży ze zdjecia które widziałem z odznaka na lewej kieszeni zrobił sobie samowolkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.