Gryf Napisano 27 Kwiecień 2003 Napisano 27 Kwiecień 2003 Heh...przeczytalem wszystkie posty dotyczace tego tematu.Ogolnie sprawa jest prosta:ktos zamowil smetka i czeka na niego juz kawalek czasu a producent sciemnia mu ze zaraz bedzie gotowy.Niedziwie sie ze ktos moze sie wkurzyc na takie postepowanie,w ostatnich latach ilosc trafiajacych na polski rynek wykrywaczy byla duza ale ostatnio nie kazdy ma hais na kupno sprzetu bo nie powiem nie jest on najtanszy(ja sam mam za 450).Jak sie mowi Klient nasz pan",chyba p.Smetkowski zapomnial o tym badz zmienily sie zasady panujace na rynku:)Pozniej zaczeli sie klocic panowie Nikt i Burnum(jak twierdzi p.Nikt p.Burnum to tez p.Raned a pan Burnum twierdzi ze p.Nikt rowniez ma inne nicki).Obaj panowie twierdza ze kazdy z nich nie pracuje w branzy wykrywaczy i ich nie sprzedaje(p.Burnum twierdzi rowniez za p.Nikt jest naganieczem).Dobra moze i panowie nie pracuja w tej branzy i nie sprzedaja wykrywaczy ale oboje reklamuja jakis wykrywacz:p.Nikt daje reklame wykrywaczowi metamax cytat: ajlepszym polskim wykrywaczem jest metamax "a pan Burnum daje reklame wykrywaczowi whites i cytat: o kup tesoro ".Uwazam rowniez ze obaj Ci panowie sa w stosunku do siebie nie fair i powinni zmienic forum.Tutaj sie nie klucimy tylko wymieniamy inforamcje oraz normalnie rozawiamy.Co do planu p.Nikt to sie zgadzam.Spotkajcie sie np.na najblizszym zlocie o ktorym jest juz mowa ustawicie sie z innymi poszukiwaczami z forum i zobaczymy ktora piszczala jest lepsza.Do kolegi staho1:masz tu strone o wykrywczu metamax(to nie jest reklama hehe:))http://republika.pl/mrand/Mam nadzieje ze obaj klocacy sie panowie zmadrzeli troszke(bez urazy)i zalatwia swoje sprawy prywatnie a ich final np.przedstawia na forum O".P.S To nie prawda ze sprzet zagraniczny musi bec lepszy od polskiego,wszystko zalezy od wykonania sprzetu,wiedzy o nim,troche stazu z maszyna oraz dobry teren.Pzdr
Gość Napisano 27 Kwiecień 2003 Napisano 27 Kwiecień 2003 Witam.Gadu gadu, a jak sie przyjrzeć wszystkim postom, to jest w tym jedna zasada:najwięcej obrywa jeden z najlepszych polskich wykrywaczy -HS-3.No cóż jak się nie umie skonstruować i wyprodukować dobrego wykrywacza, albo sprowadzany szajs nie da się sprzedać z zarobkiem, to pozostaje POLSKA SPECJALNOŚĆ - szkalowanie dobrej polskiej marki.Czy Wy wszyscy nie wiecie że istnieje ustawa zakazująca nieuczciwej konkurencji, czy nie zdajecie sobie sprawy że wkońcu ktoś oskarży Was o naruszanie dóbr osobistych !!!???Czy wydaje się Wam że pisząc na listach dyskusyjnych jesteście anonimowi.!!??Panowie piszący, nie trzeba geniuszu aby rozpracować Wasze nicki, szczególnie te pisane wspak:)Przestańcie uprawiać kryptoreklamę , lepiej stwórzcie listę polskich poprawnych nazw funkcji wykrywacza i opisu elementów regulacyjnych.
Raned Napisano 27 Kwiecień 2003 Napisano 27 Kwiecień 2003 Do tigi - zauważ, że nie wypowiadałem się na temat tego postu, chociaż nie ukrywam, że nie byłem, nie jestem i raczej nie będę miłośnikiem polskich wykrywaczy, jak również chińskich i f-my Minelab. Chyba mi wolno w wolnym kraju.
proscan Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Tiga - czy nieuczciwą konkurencją można nazwać wyrażanie opinii o jakimś sprzęcie, nawet jeśli jest nadto emocjonalna? A jak można nazwac praktyki polegające na kopiowaniu schematów zachodnich (najczęściej przestarzałcyh) wykrywaczy i sprzedaż tego pod własną polską" marką. Dobre bo polskie... Po internecie krąża schematy wykrywaczy Fischer VLF 550, CSCOPE CS9000, Heathkit, Tesoro Eldorado, Classic III i inne - nic tylko zostać polskim producentem i pyskować, że polskie lepsze.Więcej pokory.Nasi rzemieślnicy dostarczają sprzęt, który widać jest potrzebny. Cenowo są konkurencyjni, ale nie prowadzą własnych poważnych badań, nie patentują (wiecie ile kosztuje patent!), nie mają zaplecza marketingowego (ani jakiegokolwiek), nie zatrudniają nikogo, nie drukują instrukcji obsługi ani książek, katalogów, kartonów, nie mają sieci dealerów, nie musza wysyłać za granicę (tam by ich rynek zweryfikował!), nie muszą się reklamować i przebijać przez silną konkurencję.Wykrywacze są bardzo drogie, niektóre zachodnie wściekle drogie, ale spójrzcie jeszce raz na powyższe. Porównujcie rownorzędne sprzety - polskie są na ogólnie na poziomie Bounty Hunter Tracker, Viking 6 (a tak naprawdę to odpowiedniki tych polskich dawno juz nie są produkowane). Patrząc na dyskusję wychodzi na to, że tylko Raned (nazbyt nerwowy i czasami nieobiektywny) i nieliczni inni są przeciw polskiej producji.Bronię trochę sprzętu zachodniego, bo nie lubię być po stronie większości. Mam nadzieję, że w Polsce też będą produkowane wykrywacze których nie powstydzimy się za granicą, bo na razie (oprócz małych jaskółek) to wyglądamy tragicznie.
Raned Napisano 29 Kwiecień 2003 Napisano 29 Kwiecień 2003 Ludzie, ja nie jestem przeciwko polskiej produkcji! Moim pierwszym wykrywaczem był White's 6000 D a drugim naprawdę dobrym Tesoro Golden Sabre Plus, później były ze trzy Spectrumy, później ze trzy Sovereigny a wreszcie mała rewelacja Tesoro Cutlass II, teraz Cortes. Zawsze miałem możność porównania się z innymi. Lepszym wykrywaczem znajduje się więcej. Człowiek powinien się rozwijać i iść do przodu. Każda z firm produkujących wykrywacze na zachodzie to zazwyczaj kilkadziesiąt lat tradycji (Fisher nawet ponad 70) i sztab ludzi, u nas to są indywidualne osoby, które zwietrzyły koniunkturę i postanowiły sprzedawać wykrywacze wykorzystując stary schemat Garretta sprzed 30 lat, nie zatrudniają nikogo i najczęściej działają w szarej strefie, jeszcze 2 lata przestrajały telewizory a teraz są producentami.Ludzie kupowali, kupują i będą kupować buble i tandetę i ja niczego nie mam zamiaru niczego zmieniać, dzielę się tylko swoimi doświadczeniami, jeżeli ktoś nie chce wierzyć, że znalazłem ponad 100 tysięcy monet i olbrzymią ilość innych rzeczy to nie musi, jeżeli ktoś twierdzi, że nie znam się na wykrywaczach to też jego sprawa.
merlin Napisano 29 Kwiecień 2003 Napisano 29 Kwiecień 2003 Do Raneda i Proscana .Nie mam wam za złe ,ze sygnalizujecie problem i nie mam zamiaru do śmierci bronić polskich wykrywaczy i producentów. Są lepsi i gorsi tak w Polsce jak i na zachodzie. Też chętnie przesiadłbym sie na lepszy, nowoczesniejszy wykrywacz jakiegoś renomowanego producenta, ale jest niestety ten drobny problem tych paru tysiecy złotych. Ponadto cały czas na forum marudzę by na stałe zagościły recenzje sprzętu, jak ludzie zobaczą/ przeczytają co jest w srodku to problem się sam powoli rozwiąże.Pozdrawiam MerlinP.S. Przestrzeganie prawa autorskiego i praw patentowych w Polsce to odrębny temat, ale Japończycy też na samym początku zaczynali od kopiowania.
Gość Napisano 4 Maj 2003 Napisano 4 Maj 2003 To znowu ja .bla , bla, bla, To ja jestem najmądzrejszy !!!!!!!!!!!!!!!. A wy nie !!!!!!!!!!!!!I znam sie na wszystkim !!!!!!!!!!!!!! I mam szyber dach w moim wykrywaczu !!!!!!!!!!!! I alufelgi !!!!!!!!!!!!!!!!! I turbo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!JI jutro też coś napiszę ciekawego .OK?????????
Bocian Napisano 4 Maj 2003 Napisano 4 Maj 2003 Zdecyduj się, i pisz albo jako Tiga albo to_ja, a jutro za te głupie zachowanie możesz już nic tu nie napisać i mogę Ci w tym pomóc. Wybór należy do ciebie (specjalnie piszę z małej, bo nic sobą na dzień dzisiejszy nie reprezentujesz)Dla zdziwionych moją odpowiedzią informuję że już nie widać radosnej twórczości tego klienta bo została skasowana.
SP17 Napisano 4 Maj 2003 Napisano 4 Maj 2003 Wcale mnie to nie dziwi. Czekałem kiedy to zrobisz. Pozdrawiam.
Gość Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 czy cos sie ruszylo przez rok w temacie testow porownawczych pl produkcji z zachodnia bo temat jakos umarl :)czy moze byly ale nie zostaly upublicznione chodzi mi o dokladnie takie testy jak proponowal jeden z forumowiczow tzn 2 lub wiecej wykrywek w tych samych warunkach terenowych przeciez chyba nie problemem bylo by spotkanie sie paru posiadaczy plus 2 osob postronych (siwtkow testow) i przeprowadzenie testow terenowych rozwialo by to mity o zachodnich i polskich produkcjach i dalo choc troche obiektywnego spojzenia czy to na zachodnie wykrywki czy to na polskie jesli polskie okazaly by sie tak slabe jak to pisza ludzie niektorzy to moze byl by to bodziec dla pl producentow do podniesiena poprzeczki mam wyrazne wrazenie ze obie strony maja pietra przed takim testem a przeciez moglo byc to dosc mile i pouczajce spotkanie :)ja ze swojej strony moge sie pojawic z 2 wykrywkami jedna pl druga zachodnia
dago Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 gwene, to by było zbyt piękne i..dlatego się nie zdarzy a szkoda :-( Powód? zacytuję gwene... mam wyrazne wrazenie ze obie strony maja pietra przed takim testem".. a to by znaczyło, że chyba rodzima produkcja nie jest taka najgorsza. Pozdrawiam i..ryby można łowić nawet najgorszą wędką, trzeba tylko wiedzieć jak, gdzie i kiedy.
proscan Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Pomysł nawet interesujący. Chętnie był takie porównanie zobaczył.Uprzednio należałoby ustalić klasy sprzętowe. Ściślej chodzi mi o znalezienie odpowiednika zachodniego dla polskiego wykrywacza. Mógłby być nawet droższy, byle by miał takie same możliwości (np. sondę o zbliżonej średnicy i podobne tryby pracy np. dyskryminację statyczną czy dynamiczną).Kryterów porównania też należałoby ustalić kilka. Np. zasięg w powietrzu, zasięg w gruncie (takim samym!), skutecznosć dyskrymiancji żelaza, maskowanie monet poprzez np. gwoźdź itd. I wreszcie mniej obeiktywne kryteria jak solidność konstrukcji, wyważenie itd, a na końcu cenę.Są jakieś propozycje odnośnie odpowiednikówDukatHS-3Rutusże wymienię alfabetycznie tylko 3 najczęściej wspominane na tym forum polskie produkty.??Piszę najzupełniej serio, ale proszę by podejść do sprawy na luzie, bez zacietrzewiania się. proscan
Góral Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Też byłbym ciekaw takiego porównania sprzętu Polskiego np. za około 1000 zł z zagranicznym załóżmy za 2000 zł. Polskę reprezentowałby np słynny Smętek HS-3 i tajemniczy ponoć najlepszy w kraju Metamax lub jakaś nowość Polskiego rynku.Wyniki mogły by być zaskakujące.
nikt Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 Witam! Myślę,że sprawa testów jest jak najbardziej potrzebna i podpisuję się pod taką inicjatywą.Kazdy polski producent i sprzedawca sprzetu zachodniego który nie boi się jakosci, parametrów uzytkowych swojego sprzętu, oraz stosunku cena/jakość pewnie chętnie przystanie na obiektywne testy.Często wypowiedzi na forum ( moim zdaniem oczywiscie !) nie są wypowiedziami rzeczywistych uzytkowników sprzetu lecz osób zainteresowanych w bezpośredni sposób dobrą lub złą opinią o danym wykrywaczu.Proponuję tylko ( jeśli taki test się odbędzie ) by był on obiektywny , przeprowadzony przez jakiś autorytet w tej dziedzinie ( test typu :ziutek i spółka moze nie być obiektywny i byc po prostu sponsorowany :), z jasno ustalonymi kryteriami testowania, i tak aby porównywać sprzęt o porównywalnych właściwościach, cenach itp.pozdrawiam nikt czyli RUTUS
nikt Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 ps' A polscy producenci którzy zgodzą sie na test powinni podpisać glejt,ze test ten nie skończy się na sali rozpraw.pozdrawiam.
Rybciak Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 Chciałbym tylko zauważyć, że polskie wykrywacze ulegają systematycznej poprawie przez ich konstruktorów, i tak np. HS-3 p.Smętkowskiego z roku 2003 wiele różni się od tego z 1999r. (cewka, elektronika). Tak więc przypisywanie polskim wykrywką miana echnologii lat 80-tych" dotyczyć może tylko modeli z lat 80-tych, natomiast te nowe mają osiągi porównywalne do produktów zachodnich, z tym że brak im bajerów jak wyświetlacze ciekłokrystaliczne, liczne diody-świecidełka itp. Ale ja osobiście nie zapłacę trzykrotnej ceny za same bajery ...
mrand Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 Prześledziłem ten wątek i zastanawiam się o jakie testy, tym bardziej porównawcze może chodzić. Mają one odpowiedzieć, który detektor jest najlepszy. Do czego? Jest to świetne pole do lobbowania i w rezultacie do pełnej dezinformacji. Wiele osób na forum zna angielski i proszę mi wskazać miejsce gdzie w sieci (do tego anonimowo)mówi się, że ten sprzęt jest najlepszy, a ten najgorszy. Nigdzie też nie ma testów w sensie jaki jest tu proponowany ponieważ nie niosą one praktycznie żadnych sensownych informacji. Np. testy w powietrzu tzw. airtest" służą jedynie do przybliżonego określenia potencjału sprzętu i koniec! Zamiast wątpliwych sprawdzianów" proponuję zrobienie rzeczowych raportów nt. określonych wykrywaczy, tak jak to robi cały świat. Powininna się tam znaleźć tylko i wyłącznie solidna porcja informacji, opis cech szczególnych, konkretne wrażenia z użytkowania itp. Nie ma to być tzw. raport inżynierski lecz całkowicie użytkowy. Świetne wzory znalazłem w czasopiśmie Lost Treasures". Aby nie być posądzony o to, że biję pianę, mimo licznych zajęć, znalazłem trochę czasu i kończę właśnie taki raport dotyczący detektora XP G-max. Będzie on opublikowany w najbliższych dniach na mojej stronie www.detektor.w.pl Na koniec mała uwaga. To UŻYTKOWNIK ma ocenić, który sprzęt jest najlepszy dla niego, a nie jakaś tam komisja! Wiecie co to jest wielbąd? To koń stworzony przez komisję. PozdrawiamMrand
Raned Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 Jestem za komisją, ponieważ znowu ktoś niekompetentny powie, że wykrywacz X wykrywa monetę np. na 21 cm, ponieważ chce przedstawić wykrywacz Y w korzystniejszym świetle, bo jest sprzedawany przez kogoś z kimś on robi interesy.Jestem chętny do takiej komisji i proponuję Pana, Panie Mrand oraz Proscana i nikta (lista jest otwarta). możemy się spotkać któregoś pięknego dnia, ustalić kryteria i przetestować kilkanaście zaproponowanych wykrywaczy. Pod wynikami powinni podpisać się wszyscy członkowie komisji.
Bocian Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 I w ten sposób została przemycona reklama producenta. :( I co mam z tym zrobić?
Raned Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 Uważam,że być może nieświadomie zareklamowano firmę ale również konkretny produkt innej firmy i ten fragment powinien być usunięty.
Rybciak Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 Czy można testować wykrywacz w mieszkaniu w bloku, gdzie w podłodze prawdopodobnie jest cała metalowa sieć zbrojenia? Czy to może mieć wpływ na ustawienie wpływu gruntu?
mrand Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 Do Bociana, bo pewnie potraktował zamieszczenie linku jako reklamę. Wejdź do mnie na stronę i zobacz czym się zajmuję. Nie jestem ŻADNYM producentem.Raned doceniam Twoje zaufanie, jednak jestem zdecydowanie przeciwny jakimkolwiek działaniom komisyjnym. Testować, porównywać urządzenia żeby wykazać co? Sam wiesz, że nie ma to sensu. Jeśli powstanie raport fachowo opisujący sprzęt i jego najważniejsze cechy a nie tylko same centymetry, to informacja taka przyniesie ludziom więcej korzyści bo zawierać będzie także elementy edukacyjne. Na zachodzie wprawdzie też są raporty sponsorowane, ale to zaraz widać jak na dłoni. Może uda mi się zrobić dobry początek. Odrobinę cierpliwości, proszę. PozdrawiamMrand
Gość Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 CZESC WAM.CZY TEM MROZY WRESZCIE PUSZCZA?JUZ MAM TAKIE CISNIENIE ZEBY GDZIES SIE POSZWEDAC Z WYKRYWACZEM A TU LIPA:(PEWNIE NIE TYLKO JA JE MAM.TO MOZE TERAZ KROTKO CZEGO NIE MAM A CO POTRZEBUJE:)!!CEWKE DO WYKRYWACZA BOUNTY HUNTER TRACKER 2 LUB JEJ SCHEMAT.LUDZIE RATUJCIE CEWKA PADLA I WIELKA LIPA:(ZA JAKA KOLWIEK POMOC Z GORY DZIEKUJE I POZDRAWIAM WSZYSKICH ZAPALONYCH POSZUKIWACZY!!NIECH MOC BEDZIE Z WAMI!!
Gość Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 AA I JESZCZE PYTANKO!!CO SADZICIE O POLSKIM WYKRYWACZU DUKAT 1 !!!!!WARTO Z TYM SIE WYBRAC NA POLE ALBO DO LASU?MAM OKAZJE MIEC TAKI WYKRYWACZ LECZ NIE WIEM CZY WARTO???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.