SSzuder Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2005 Z tego co mi wiadomo w dniach 30, 31 lipca w Strzyżowie odbędzie się rekonstrukcja dwóch bitew (potyczki Armi Czerwonej z WH, oraz bitwa o żarowskie mosty)...Wiadomo coś więcej na ten temat? Bo ja niestety wiem tylko tyle...I jeszcze pytanko do organizatorów czyli GRH Galicji" - dałoby się wkręcić do bitwy dwóch Radzieckich żołnierzy (oficer oraz strzelec) niezwiązanych z grupą? PozdrawiamSzuder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 28 Lipiec 2005 Share Napisano 28 Lipiec 2005 Yhh, no właśnie, co to za imprezka?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sWa Napisano 28 Lipiec 2005 Share Napisano 28 Lipiec 2005 Witam!! Jestem członkiem GRH Galicja. Tak zgadza sie GRH Galicja wpólnie z GRH Oddziałem Tradycji Armii Krajowej im. por. WIRA" Bartoszewskiego organizuje itwę o żarnowskie mosty" dnia 31 lipca o godz.16 i dzień wcześniej o godz. 14 Potyczkę Armii Czerwonej z Wehrmachtem". Impreza raczej nie będzie zamknięta ale ja nie mogę o tym decydować czy ktoś z poza grupy może brać udział w rekonstrukcji. Wydaje mi sie że jeśli ktoś nie będzie machał rączką i sieg hailował to nie powinno być problemów. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2005 Cóż jako radziecki żołnierz ciężkoby było sieg hailować" :) Ale wiem o co chodzi. O to nie ma najmniejszego problemu. Tylko jest drobny problem z umundurowaniem... Taki posiadamy sprzęt:Szeregowiec (strzelec)- radziecki powojenny płaszcz (wzorem i wyglądem identyczny z wojennym)- pas radziecki z klamrą (gwiazda)- dwie ładownice na naboje karabinu Mosin (niestety polskie... tj. klapka nie rozdziela się tylko jest pojedyńcza)- hełm wz. 40/50 (trójnitowiec, nowy z demobilu woja)- trzewiki sznurowane (w zasadzie to nówka... ale nieźle wygląda :)) do tego ew. spodnie podchorążego LWP (używam w reko. wrześniowca, pod płaszczem nie będzie widać... a jak będzie widać to i tak nikt nic nie zauważy :))Oficer:- Kurtka oficera ZSRR (niestety powojenna... nie wiem czy się nadaje :/ postaram się podrzucić zdjęcia)- spodnie (bryczesy, od munduru KBW, kolor praktycznie identyczny jak kurtka)- oficerki (co prawda polskie... ale za to zaraz powojenne, świetny stan)- czapka oficera ZSRR (powojenna kolor jak kurtka)- pas (polski, powojenny 1952,klamra dwubolcowa stan idealny, nieźle wygląda przy mundurze)Tylkojest taki problem że nie posiadamy broni (raczej kabura od P-64 niezbyt pasuje oficerowi... a tym bardziej strzelcowi).Ale w końcu podczas wojny jeden karabin na trzech przypadał :)Tylko nie wyżywajcie się za bardzo na mnie za moją ew. niewiedze, bądź błędy na ten temat bo niezbyt siedze w rekonstrukcji wojsk radzieckich. Bardziej mnie ciągnie do września (prawie kompletny mundur z oporządzeniem).PozdrawiamSzuder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sWa Napisano 28 Lipiec 2005 Share Napisano 28 Lipiec 2005 Myśle, że dowódca sie zgodzi:)Bardzo fajnie,że zajmujesz sie wrześniem bo przymierzam się do rekonstrukcji żołnierza piechoty. Jek coś do wal do mnie na GG 4548165 będę ok godz 23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2005 Niech więc dowódca wypowie się w tej sprawie :)I przy okazji oceni sprzęt itp. postaram się jeszcze dzisiaj wrzucić zdjęcia ale nic nie obiecuje bo mi cyfrówka nawala... I jeszcze mam pytanko co do zakwaterowania żołnierzy.Jak to wygląda? Jest jakieś spanko dla wszystkich kamratów, czy każdy na swój koszt w hotelach itp.?Bo z Rzeszowa mamy z kolegą kawałek i wole wiedzieć jak to wygląda ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf Napisano 29 Lipiec 2005 Share Napisano 29 Lipiec 2005 WitamWłaśnie dorwałem plakat i tak:sobota 30 lipca:9.00-12.00 - relacje radia biwak ze strzyzowskiego tunelu 11.00 - otwarcie sali muzealnej poświęconej I i II wojnie światowej.14.00 - potyczka Armii Czerwonej i Wehrmachtu na strzyzowskim rynku.Pewnie później jak to zwykle bywa bratanie do rana.niedziela 31 lipca12.00 - parada pojazdów wojskowych ulicami strzyżowa16.00 - rekonstrukcja bitwy o żarnowskie mosty17.00 - pokaz sprawnosci podhalańczyków, później bratania ciąg dalszy. Ponadto wystawy pojazdów wojskowych, przejazdy ATS i terenowcami.Z tego co sie orientuję wyzywienie jakieś dla wojaków będzie. Nocleg - większośc uczestników jak to było w ubiegłym roku pewnie spędzi noc pod namiotami.PozdrawiamRafGRHG"7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklog Napisano 29 Lipiec 2005 Share Napisano 29 Lipiec 2005 panowie, gdzie dokładnie jest ten Strzyżów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf Napisano 29 Lipiec 2005 Share Napisano 29 Lipiec 2005 Tutaj Aklog znajdziesz Strzyżówhttp://www.strzyzow.pl/aktualnosci/str_gl.htmhttp://www.pilot.pl/index.php3?z_city_id=18405&lang=plPozdr.RafGRHG"7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 31 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2005 No i już po bitwie :)Piękna akcja, piękna. O głowe przewyższa Hube Kessel zimowy. Hehe nic nie pobije sceny z granatem" do domku :)A jak wasze wrażenia, jako uczesników, bądź widzów? PozdrawiamAmunicyjny PIAT'a SzuderP.S.Gorące podziękowania oraz pozdrowienia dla GRH Galicja", za miłe przyjęcie, wspólne spędzenie czasu i za całokształt :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 Witam .Zdjęcie z początku akcji o mosty . pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 A co ze sztugiem? Jak im idzie robota?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 A to jeszcze pare fotek z akcji w Strzyżowie. - Narada przed atakiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 Wycofywanie się oddziału niemieckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 Jedna strona mostu zdobyta! Paryzanci w akcji ,i obok trupy niemców na nasypie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 A to już po potyczce , oddział niemców obstawiający budynek przy moście . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 Witam!Wrażenia jako uczestnika - są niezapomniane! Te hektolitry potu wylane podczas potyczki w sobotę w cholernym upale i w pełnym słońcu nie dadzą się łatwo zapomnieć, a te w tej parnocie w niedzielę - tym bardziej :) Dziękuję wszystkim żołnierzom" z AK jak i z WH (jak też i z Armii Czerwonej) za stworzenie wspaniałego widowiska! Niestety nie będzie mnie w Stępinie gdyż wyjeżdżam do UK, ale sercem będę z Wami! Dzięki również za szybką i bezbolesną śmierć ;) Pozdrawiam i do zobaczenia!!!MichałPS. Wrzucajcie zdjęcia jak ktoś ma, mi padł aparat i nie zrobiłem nic :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 A to jeszcze kilka fotek . Sielanka niemców przed atakiem partyzantów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 a to już moment ataku partyzantów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 i jeszcze ta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2005 Kurcze, też mam pare zdjęć, ale coś mi padają sterowniki do cyfrówki i narazie kicha :(Ale cały czas pracuje nad tym, bo zdjęcia mogą być fajne ;]P.S.Widzieliście artykuł w Super nowościach" pt. abawa w wojnę"? (zgadnijcie na jaki temat ;])Heh są zdjęcia... i oczywiście widać tylko kawałek mojej polówki między sanitariuszką a strzelcem PIAT'a ehh :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 2 Sierpień 2005 Share Napisano 2 Sierpień 2005 heheh, za to ja byłem na 1 stronie Nowin" ;)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
69 Napisano 30 Październik 2005 Share Napisano 30 Październik 2005 Most W Żarnowcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
69 Napisano 30 Październik 2005 Share Napisano 30 Październik 2005 Grupa partyzancka im. ,,Wira,, Bartoszewskiego w komplecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
69 Napisano 30 Październik 2005 Share Napisano 30 Październik 2005 Jako uczestnik wspomnianej bitwy dodaję kilka fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.