Skocz do zawartości

Grupy Rekonstrukcyjne= I W.Ś??

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć jestem nowym użytkownikiem tego forum i odrazu zadam jedno pytanie czy istnieje w polsca grupa rekonstukcyjna ,zajmyująca sie rekonstukcja oddziałów niemeickie,austryjacko-wegierskich badz rosyjskich w polsce?Szukałęm na ten temat info w necie ,ale niestety nic nieznalazłem?Czy ktoś moze mi pomóc?

Prosze nie siac wrogiej propagandy!
W Łodzi formują się Legiony, w fortecznych miastach Krakowie i Przemyślu działają pasjonaci. Generalnie jest głucho na ten temat, także i tu, gdzie co drugi wątek dotyczy przerobki szwajcara na Wh... no coż...
Życze cierpliwosci, bo jak tylko coś ruszy, to kopary Wam opadną...

Es lebe der Kaiser Franz Josef I!

w Poznaniu przy SRH Odwach" jest sekcja Wojsk Wielkopolskich z przełomu 1918/19, a co za tym idzie wojsk pruskich. Posiłkujemy sie mundurami z Hero, bo na razie priorytetami sa inne formacje. Wydaje mi sie ze I wojenna rekonstrukcja jest o wiele droższa od II, i stad narazie małe zaiteresowanie. Np za sama bluzę pruska (nie pamietam wzoru- chyba 15 albo 16 ) w hero chcą około 800-900 złotych.

• 2 weeks later...
jestem czlonkiem jak narazie 2 osobowej :-)
GRH 69 Riazanskiego Pulku Piechoty Kn. Golicyna.
Pracujemy z kolega od ponad roku nad sportretowaniem postaci carskich piechocincow z okresu 1914/15. Jest to wbrew obiegowej opinii zadanie bardzo trudne - zabierajac sie za te rekonstrukcje nie zadwalismy sobie sprawy jak trudne. nasza rekonstrukcja wymaga samodzielnego wykonaia wiekrzosci elemntow od podstaw i bedzie mozna nas zobaczyc w sieci gdy skonczymy nasza prace. mamy juz kilka sukcesow w postaci odtworzonych elentow ekwipunku ale - Najpierw zolnierze- potem strona w sieci :-)

Pozdrawiam wszystkich milosnikow IWW

• 1 month later...
Witam jestem członkiem 3 Galicyjskiego Pułku Artylerii Fortecznej im. Księcia Kinsky'ego z Twierdzy Przemyśl. Jak naraze jest nas tylko 15 ale mamy nadzieje że po ogłoszeniu mobilizacji będzie nas więcej. Prosze o kontakt ludzi z podobnymi zainteresowaniami. Pozdrawiam Fajerwerker.

• 2 weeks later...
Mam regulamin wojsk pieszych. Regulaminy i instrukcye" Walka, Kraków 1913, Musztra, Kraków 1914, oraz podręcznik taktyki z 1914 roku przepisany ręcznie po polsku, prawdopodobnie też galicja.(na okładce duże litery ZKP i wieniec laurowy) Może ktoś pomoże w identyfikacji. Chętnie wesprę braci rekonstruktorów.

Do: piorpp

Ja nie wiem skąd masz te informacje, ale bluza niemiecka z I WŚ różni się od bluzy niemieckiej z II WŚ. Bluza M36 (nie wspominając M40, M42, M43) nie ma mankietów. Różni się tez krojem kołnierza. W międzyczasie pojawiła się jeszcze bluza reichswehry, która jest formą przejściową między bluza M15 a M36.

• 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie